Płatny drugi kierunek studiów cz. II

• Autor wątku Autor wątku lupaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dzień dobry.
Może na początek przestawię swoją sytuację. W roku 2011/12 rozpoczęłam studia na kierunku neofilologia, stacjonarne licencjackie, decyzję o przyjęciu dostałam w lipcu 2011, a więc w roku akademickim 2010/11. W obecnym roku akademickim, 2013/14, rozpoczęłam również studia stacjonarne licencjackie, na kierunku instrumentalistyka (decyzja o przyjęciu w czerwcu 2013). W październiku 2013r. dostałam od władz "nowej" uczelni decyzję, że instrumentalistyka jest moim drugim kierunkiem i jeśli nie zdobędę stypendium, będę musiała płacić. Był to dla mnie jasny komunikat, ponieważ wynikało to z wejścia w życie ustawy i zresztą wszyscy tutaj na forum podejrzewam, że podaliby mi podobną interpretację. Jednak wszystko zmieniło się około dwóch miesięcy temu. Okazuje się, że ponieważ decyzja o przyjęciu na pierwszy kierunek została podjęta w roku akademickim 2010/11, moim pierwszym kierunkiem jest dopiero ten, który zaczęłam 2013/14. W systemie POL-ON nie mam naliczonych 120 punktów, które wykorzystałam na filologii, ponieważ punkty te podobno początkowo były naliczone, ale później skasowane, w związku właśnie z datą PRZYJĘCIA na studia. Na stronie internetowej systemu POL-ON, koordynowanego przez Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego można przeczytać komunikat:
Aktualności - POL-on
Rektor ds. dydaktyki i rozwoju kadry na Akademii Muzycznej poinformował mnie, że jestem "bezpieczna" i że opłaty mnie nie obowiązują.
Czy ktoś na tym forum mógłby się do tego ustosunkować? Bo jeżeli to wszystko jest pewne, to wielu ludzi nie ma o tym pojęcia i nie podejmie drugiego kierunku, wszędzie w internecie można znaleźć inne informacje. Z góry bardzo dziękuję.

Plik:MNiSW 2K 2 s2.jpg – PSRP WIKI

Wklejam odpowiedz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyzszego. Prosze szczególnie przeczytać te dwa ostatnie punkty, które mówią, iż regulacje prawne dotyczące odpłatności nauki dotyczą tylko osób, które rozpoczęły studia po 30 wrzesnia 2012 roku. Sama przejrzałam już chyba wszytskie fora i tym podobne. Rozpoczęłam studia w 2011 roku i koncze je w lipcu 2014. Myśle o tym, że podjąć kolejne studia, tym razem jednolite magisterskie, ale to całe zamieszanie z opłatami spędza mi sen z powiek. Jedank muszę zaznaczyć, że w na USOSIE w rubryce numer kierunku mam napisane nie dotyczy, co oznacza nieodpłatny kierunek, bez limitu punktów, rozliczany według starych zasad. Mam przez to rozumieć, że jak skoncze teraz lincencjat i będe chciała rozpocząc kolejne studia totalnie od początku to będę to mogła zrobić nieodpłatnie?

Wg. ostatnich interpretacji ministerstwa będą one bezpłatne. Ministerstwo znów zmieniło jakiś czas temu interpretację.

Witam, mam poważny problem, a dokładniej mój chłopak ma. Otóż, w tym roku akademickim (2013/2014) ukończy on studia licencjackie (rozpoczął je w roku akademickim 2011/2012) z ratownictwa medycznego. Ma zamiar poddać się rekrutacji na informatykę na Politechnice Wrocławskiej, jako nowy kandydat (jak każdy "normalny" maturzysta). Wydaje mi się, że ważną informacją do tego jest fakt, iż nie ma kontynuacji Ratownictwa Medycznego na drugim stopniu (magisterskim), w związku z czym studia te są, jak rozumiem, ukończone.

I tu się rodzi pytanie: czy chłopak będzie musiał zapłacić za informatykę? Jeśli tak, to czy musi zapłacić za każdy semestr, czy tylko za tyle, ile zrobił na ratownictwie?

Oraz, jeśli ktoś byłby tak miły i zagłębił się w regulaminy dot. Politechniki Wrocławskiej (niestety mam trudności z interpretacją takich tekstów) czy jest możliwość, aby był z opłaty zwolniony w jakimkolwiek przypadku (np. spełniania warunków do uzyskania stypendium)?

Sprawa jest dość pilna, gdyż studia te są drogie (ponad 4tyś. zł za semestr), w związku z czym bardzo proszę i, uprzedzając odpowiedzi, dziękuję za wszelką pomoc, najchętniej wspartą konkretnymi przepisami.

Ostatnia edycja:
syriusz89 napisał:
Studia rozpoczęte w roku 2011/2012 (data decyzji o przyjęciu przed 30. września 2012) nie zużyły żadnych punktów ECTS.
Studia rozpoczęte w roku 2014/2015 będą zatem jego pierwszym kierunkiem studiów w świetle ustawy. Nie musi zatem w ogóle płacić.

Z tego postu wynika, że chłopak jest w tej samej sytuacji (też rozpoczął studia 2011/2012 i też kończy je teraz, a w 2014/2015 chce zacząć następne). Decyzję o byciu przyjętym otrzymał oczywiście przed 30. września 2011.

Czyli, podsumowując, decyzja o przyjęciu na studia była wcześniej, a studia zaczął w dniu wejścia ustawy w życie. Czyli jego też nie będą obowiązywały opłaty za drugi kierunek, który zacznie 1. października 2014?

Witam,
Jest wiele podobnych sytuacji, ale nie mogę konretnie uzyskać odpowiedzi, bo są różne wersje. Krótko o mnie i proszę o pomoc:
1. 2008-2011 - licencjat1
2. 2011 - 2013 - mgr1
3. 2011 - lipiec 2014 - licencjat2 równolegle z mgr1
4. chęć 2014-2016 - mgr2
Czy drugi tytuł magistra będzie odpłatny? Czy nie?
Dziękuję za odpowiedź.

Od Ministerstwa:
"Szanowna Pani,
uprzejmie wyjaśniam, że studiami na pierwszym kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej (w rozumieniu przepisów ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym dotyczących odpłatności za drugi kierunek studiów) są studia rozpoczęte w roku akademickim 2012/2013 z decyzją wydaną po 30 września 2012 r. oraz w latach następnych. Studentów przyjętych na studia przed dniem wejścia w życie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym oraz studentów przyjętych na studia na rok akademicki 2011/2012, a także na rok akademicki 2012/2013, wobec których decyzja o przyjęciu na studia została wydana w roku akademickim 2011/2012 (tj. do 30 września 2012 r.) nie dotyczą przepisy o odpłatności za drugi kierunek studiów."

Dziękuję za odpowiedź, zatem mogę bezpłatnie studiować nadal.
Pozdrawiam,

Chciałabym się tylko upewnić...
2012-2014 studia mgr stacjonarne (decyzja przed 30.09.2012)
2014-2016 studia mgr stacjonarne - będą nadal bezpłatne

Czy jeżeli zacząłem studia niestacjonarne w 2013r i skończę cały rok czyli 60 pkt. To czy jeżeli przerwę te studia a rozpocznę stacjonarne to będę płacił 30 pkt nadmiaru z niestacjonarnych czy nie ze względu że są to studia niestacjonarne?

Przekopałam się przez wątek mniej więcej i znalazłam odp na moje pytanie, ale zgodnie z informacją bss uw jest nieprawdziwa.
Studiuję ekonomię od 2013/2014 i chcę teraz podjąć prawo. Czy w związku z tym, że są to studia jednolite magisterskie zostanie mi na nie przyznana reszta moich punktów, które są na studia drugiego stopnia ? (120 pkt)
I czy ktoś wie co aktualnie dzieje się z nowelizacją ustawy, która miała by zmienić na 20% najlepszych ?

wojtek.94 napisał:
Czy jeżeli zacząłem studia niestacjonarne w 2013r i skończę cały rok czyli 60 pkt. To czy jeżeli przerwę te studia a rozpocznę stacjonarne to będę płacił 30 pkt nadmiaru z niestacjonarnych czy nie ze względu że są to studia niestacjonarne?
Przepisy dotyczą tylko studiów stacjonarnych.

Witam,
Czy mógłby ktoś pomóc mi zrozumieniu mojej sytuacji?
Studia stacjonarne I-ego stopnia rozpocząłem w roku akademickim 2012/13, ale decyzję o przyjęciu na studia otrzymałem przed 1 października 2012r (studia na PWr). Aktualnie staram się dostać na studia medyczne na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi na kierunek wojskowo-lekarski w ramach limitu MON oraz na Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu. Jeżeli się dostanę na te studia (którakolwiek uczelnia) to czy będę zmuszony płacić za nowe studia? Co mogę zrobić aby tego uniknąć?

Witam , nie moge znalezc konkretynej odpowiedzi wiec zadaje pytanie tutaj.

Jestem teraz na 1 roku studiow magisterkich i caly ten rok na urlopie dziekanskim. Od nowego roku akademickiego chcialabym jednak zrezygnowac z tych studiow i zaczac nowe na innym kierunku. Czy bede musiala cos placic skoro caly rok bylam na dziekance wiec nie wykorzystyalam zadnego pu nktu ects ??

Witam,

Moja sprawa wygląda tak - w roku 2011/2012 rozpoczęłam studia dzienne, obecnie jestem na 3 roku i chcę je zakończyć tuż po obronie licencjatu. Następnie od roku 2014/2015 chcę zacząć studia znów I stopnia ale zaoczne (i na innej uczelni) - jak się ma do tego nowa ustawa? czy mimo tego, że studia zaoczne są odpłatne będę musiała płacić za "wykorzystane" punkty ECTS z poprzedniego kierunku?

Bardzo proszę o odpowiedź

Witam,

Widzę ,że zrobił się tu temat rzeka ale niestety muszę dorzucić swoją cegiełkę. Pokrótce: -2008 rok - zacząłem studia stacjonarne 1 stopnia (normalna rekrutacja) które ukończyłem w lutym 2012
-09.03.2012 - zacząłem studia 2 stopnia stacjonarne (normalna rekrutacja) na drugim wydziale ( nie kontynuowałem w tym momencie studiów na pierwotnym wydziale na 2 stopniu)
-12.09.2012 - przeniosłem się na studia stacjonarne 2 stopnia 2 sem na wydział i kierunek pierwotny( nie poprzez nową rekrutację a decyzję dziekana - kierunki pokrewne) które ukończyłem we wrześniu 2013

Moje pytanie jest takie , jeżeli chciałbym teraz zacząć jakiekolwiek studia od 1 stopnia stacjonarne, to czy musiałbym za nie płacić na 1 lub 2 stopniu?
Chodzi mi tylko o to czy gdybym zapisał się teraz na studia to byłby one traktowane jako mój pierwszy kierunek z pełnym darmowym limitem ects na 1 i 2 stopniu studiów stacjonarnych, bo z tego co wyczytałem to tak bo wszelkie przyjęcia i przeniesienia są z datą sprzed 01.10.2012, tylko wolę się upewnić.

Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za zawiłość wywodu

Ostatnia edycja:
Bardzo prosiłabym o wyjaśnienie czy będę musiała ponosić opłaty za studiowanie medycyny?

2011-2012 biologia - w czerwcu 2012 zrezygnowałam

2012 - 2013 farmacja w wrześniu 2013 zrezygnowałam bo dostałam się na wymarzoną medycynę

wrześń 2013 przyjęta na medycynę.

Witajcie :)
Bardzo dużo jest postów, więc możliwe, że powtarzam temat ;/ byłabym wdzięczna za informacje:
2011/2012-2013/2014 licencjat 1

2014/2015-2015/2016 magisterka 1 chciałabym zacząć w tym roku

2012/2013-2016/2017 licencjat 2 (miałam dziekankę dlatego dłużej)

2017/2018-2018/2019 magisterka 2 chciałabym zacząć

oba licencjaty zaczęłam przed wejściem ustawy więc rozumiem, że są bezpłatne, ale jak to jest z magisterkami? Obie zacznę po wejściu ustawy w życie więc uznawane są za kontynuacje i nie muszę płacić za oba, czy też magisterka 1 będzie już moim 1 kierunkiem, a magisterka 2, drugim, za który będę musiała płacić?

Dziękuję z góry za informację

Ostatnia edycja:
Parę pytań związanych z "drugim kierunkiem".

Witam, jestem studentem 6 semestru (przedostatniego) na wydziale Górnictwa i Geologii na Politechnice Śląskiej. Po ukończeniu I stopnia zostanie mi nadany stopień inżyniera. Zamierzam sie wybierać na drugi kierunek, również na tej uczelnii (Mechanika i B.M.), mam parę pytań związanych z tą sytuacją, mam nadzieje że pomożecie.:

1. Czy mogę podjąć dwa kierunki - oba na Politechnice Śląskiej?
2. Czy mogę podjąć drugi kierunek dopiero po ukończeniu i obronie pracy inżynierskiej na pierwszym? (słyszałem plotki że tytuł inżyniera na pierwszym kierunku "blokuje" mozliwość rozpoczęcia drugiego od początku)
3. Kolejną plotkę jaką słyszałem to taka, że jeśli studiujesz 2 kierunki i powiedzmy że zakończysz karierę tylko na I stopniu na każdym z tych kierunków (lic lub inż.) to tytułujesz się tym, który wcześniej skończyłeś, czy to prawda?
Czy jak wcześniej uzyskam tytuł inżyniera górnika a później inżyniera mechanika to ma to jakieś znaczenie?
Będę wdzięczny za pomoc.

Powrót