płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam!
Jak już kiedyś mówiłam na tym forum aktualnie studiuje psychologię wieczorowo. W trakcie chcę się dostać na stomatologię dzienną. Wiem, że stomatologia będzie liczona jako mój pierwszy kierunek. Ale co w sytuacji gdybym się chciała przenieś na rok 2011/2012 na dzienną psychologię-u mnie na uczelni da się przenieść tylko rekrutacją. Czy wtedy za stomatologię, którą mam zamiar zacząć w roku 2012/2013 będę musiała zapłacić?

Witam!
Ja mam takie pytanie. Jestem studentem 2 roku na prywatnej uczelni na studiach zaocznych i płace za ten kierunek, jednak od października teog roku chciałbym zacząć studia na uczelni państwowej dziennie czy w takim przypadku płace za ten kierunek czy jest on darmowy skoro mówi się że jeden kierunek jest darmowy? Dzieki za odpowiedzi:)

A co z absolwentami, którzy już skończyli jedne studia. Niby prawo nie działa wstecz, ale czy rzeczywiście, jak ktoś kiedyś podbił, czy gdy wejdzie w życie ustawa będę mógł za dwa lata zdawać na studia dzienne?

Ostatnio zastanawiałam się nad podjęciem drugiego kierunku studiów. Naukę na uniwersytecie rozpoczęłam w roku akademickim 2010/2011. Z tego co przeczytałam oznaczało by to, że muszę znajdować się wśród 10 procent najlepszych uczniów, ale zastanawia mnie fakt w jaki sposób te 10 procent zostanie określone. Mianowicie czy jedyną katergią tego rankingu będzie średnia ocen i czy mam się znaleść wśród 10 procent na moim kierunku czy też na całym roku.

Witam,

Mam takie pytanie:

czy jeżeli studiuję już dziennie na uczelni "X" na drugim roku pierwszego stopnia, i w przyszłym roku będę chciał studiować drugi kierunek, mając na uwadze zasade prawo nie działo wstecz, to czy za studia na trzecim roku i studia na nowym kierunku będą odpłatne ?
czy z kolei za moje obecne studia płacić nie będę, a studia na drugim kierunku będą bezpłatne ( lub wyniknie odpłatność za trzeci rok studiów drugiego kierunku ) ?

Za kontynuacje na magisterce studiów pierwszego kierunku rozumiem że nie płace ?

Troche zagmatwane pytania ale mam na dzieję że wyraziłem się jasno

Witam, pytanie się powtarza

Jestem absolwentką 3 letniego licencjatu 2007-2010 dziennie stacjon.
w roku akademickim 2010-2011 miałam przerwę
W tym roku akademickim 2011/12 chce zacząć studiować inny kierunek na jednolitych 5 letnich studiach magisterskich stacjonarnie.
Pytanie oczywiste: Czy będę musiała za te studia płacić... (tzn. wiem że najgorsza opcja to taka że po 1 roku jak nie uzyskam średniej do stypendium to będę musiała za ten rok i kolejne zapłacić)?

Co z zapisem w ustawie, że zmiany nie dotyczą tych co zaczęli studia przed początkiem obowiązywania ustawy i tych zaczynających w 2011/2012?
Wiem, że o tym już było pisane..:)
Kiedy będą jakieś konkrety... Na razie to tylko nasze dywagacje

Pozdrawiam

Witam!

Jestem studentem I roku na UJ w Krakowie. Chciałbym jednak zrezygnować z kierunku, który obecnie studiuję i w październiku 2011 rozpocząć nowy- inny na UW w Warszawie. Czy jeżeli po zdaniu egzaminów w sesji letniej zrezygnuję ze studiów to rozpoczynany przeze mnie nowy kierunek na UW będzie bezpłatny? Jeżeli nie, to czy lepiej abym do sesji w ogóle nie podchodził i miał zaliczony w Krakowie tylko jeden semestr? Zależy mi na tym, abym miał zaliczone oba na wypadek, gdybym nie dostał się do Warszawy.

Ludzie!!!

Ponawiam apel o to, by PRZECZYTAĆ poprzednie odpowiedzi, prześledzić dyskusję. Rozumiem, że dla niektórych PRZECZYTAĆ nie oznacza od razu ZROZUMIEĆ, ale myślę, że nawet wątpliwości osób, które maturę zdały na 30%, rozwieją się.

Będę pojawiać się kolejne wątki co do ustawy, więc nie zaśmiecajcie forum tymi samymi kwestiami.

Trzeba tylko poświęcić trochę czasu i uwagi. O wadach systemu edukacji już było. Straszne to lenistwo i cwaniactwo (jeśli tak można nazwać) co po niektórych!

Witam

Moja sytuacja wygląda tak:

Studiuje na II roku na kierunku X, ale chce rozpocząć na innej uczelni kierunek Y który jest dla mnie dużo ważniejszy, niestety nie mogę go zacząć od roku 2011/2012 bo bede musiał poprawiać maturę, więc mam szanse się tam dostać najwcześniej w roku 2012/2013. Wtedy już ta nieszczęsna ustawa zacznie obowiązywać więc mam pytanie: czy jeżeli zrezygnuję po drugim (lub trzecim) roku z kierunku X i podejdę do rekrutacji na kierunku Y to czy będę musiał za niego płacić jeśli nie bede już studiował na kierunku X ?

Słyszałem że jest coś takiego jak pula pkt ECTS dla każdego studenta. Czy to oznacza że jeśli skończe studia X po 2 roku i wykorzystałem już na nich 120 ECTSów to bede musiał za te 120 pkt zapłacić na kierunku Y według cennika na kierunku Y ?

Dodam że jest ogromna rożnica w cenie za te kierunki bo Y to medycyna gdzie ceny są astronomiczne ( ok. 24 tys. na rok, czyli 48 tys. za te 120 ECTSów ) , a X to zwykły kierunek na Polibudzie, więc tu ceny są jeszcze w miare do ogarnięcia.

Kolejna sprawa: Słyszałem że ustawa bedzie postawiona przed Trybunałem Konstytucyjnym bo jest sprzeczna z założeniem w Konstytucji o bezpłatności nauki. Czy ktoś się orientuje kiedy ta sprawa może się roztrzygnać? Ile zazwyczaj trwają takie procedury w Trybunale i czy jest szansa ze ustawa zostanie w jakiś sposób "odroczona" jeszcze o rok bo to by mnie ratowało :)

Mam nadzieje że ten konkretny temat nie był jeszcze poruszany. Przejrzałem poprzednie wpisy i wydaje mi sie że są podobne przypadki, ale nie dokładnie takie jak mój. Jeśli nie to przepraszam za zaśmiecanie ale sami rozumiecie że jest to dla mnie mega ważna sprawa i nie wiem skąd wziąć jakieś info.

Obecnie jestem na 3 roku pierwszego kierunku.
W 2012/2013 roku chce zacząć drugi kierunek, czy dotyczą mnie opłaty?

Witam
Jestem trochę zagubiona jeśli chodzi o studia i ten pomysł z płatnym kierunkiem, temu chciałabym zadać pytanie.

Obecnie ukończyłam studia lic. z pedagogiki, jestem właśnie na etapie obrony tytułu mag. również z pedagogiki.
W tym roku akademickim 2010/2011 rozpoczęłam studia ponownie lic. również z pedagogiki jednakże finansowane z EFSu.
Postanowiłam kontynuować naukę jeszcze przez 2 lata dopóki nie skończę drugiego lic.
Moje pytanie brzmi czy mogę udać się na studia dziennikarskie w roku 2011/2012 czy tylko na pedagogikę? Jeśli tylko na ped. to czy jeśli zdobędę drugi tytuł pierwszy mi przepada?

Od kiedy ustawa wchodzi w życie? Co z zapisem w ustawie, że zmiany nie dotyczą tych co zaczęli studia przed początkiem obowiązywania ustawy i tych zaczynających w 2011/2012?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

witam Was. mam pytanko. chce od 1go października tego roku podjąć studia na kierunku prawo, obecnie studiuję administrację. jest u nas taka zasada żę przyjmują studentów z administracji od razu na drugi rok pod warunkiem zaliczenia róznicy programowej z pierwszego roku. wygląda na to że opłaty nie uniknę i tu rodzi mi się pytanie czy będę musiała zapłacić za 2 lata prawa? pomóżcie

Pewnie się powtórzę, ale dziś na poprawie matury z biologii wytrącono mnie z równowagi i już się pogubiłam.

Kończę w lipcu licencjat z chemii. Nie chcę kontynuować jej na magistrze, bo staram się dostać na stomatologię od października. Czyli będę miała ją traktowaną jako drugi kierunek, czy pierwszy objęty limitem ECTS? Płacę czy nie płacę?

Będę wdzięczna za odpowiedź!

Witam!
Powtórzę pytanie.
Jak już kiedyś mówiłam na tym forum aktualnie studiuje psychologię wieczorowo. W trakcie chcę się dostać na stomatologię dzienną. Wiem, że stomatologia będzie liczona jako mój pierwszy kierunek. Ale co w sytuacji gdybym się chciała przenieś na rok 2011/2012 na dzienną psychologię-u mnie na uczelni da się przenieść tylko rekrutacją. Czy wtedy za stomatologię, którą mam zamiar zacząć w roku 2012/2013 będę musiała zapłacić?
Może powinniśmy zebrać wszystkie pytania i nawiązać kontkakt z kimś z ministerstwa?

Ps. Do Ubkowej: mnie też biologią wyprowadzono z równowagi :/

Ostatnia edycja:
Ja na swoje pytanie uzyskałam już dziś odpowiedź z uczelni.
Ustawa wchodzi w życie od 01 października 2011 roku, czyli od tego roku uzyskujemy przystępując do rekrutacji 360 punktów ECTS. Studia medyczne, bądź każde inne 6letnie wyczerpują nam całą pulę. Studia licencjackie - 3letnie- 180. Studia uzupełniające (magisterskie) 120. Po przekroczeniu 360 punktów za każde dodatkowe płacimy.
Tyle co wiem. :)

Do Ubkowej:
No to uzyskane przez Ciebie informacje trochę rozwiały moje wątpliwośći-rozumiem to tak, że nie mogę się przenosić rekrutacją na dzienną psychologię, bo wtedy zapłacę za stomatologię, czyli muszę trzymać tą darmową pulę na stomatologię.

Tak mi się wydaje. Gdyby nie było to przeniesienie rekrutacyjne to pewnie liczyło by się jako kontynuacja studiów. Na pewno nie da się tego ominąć?

Właśnie tego nie wiem, bo przecież rekrutację ale po której będę na 3 roku studiów nie powinno się tak traktować (jakaś luka w przepisach). W poniedziałek u mnie na uczelni ma być zebranie dla studentów dotyczące nowych ustaw więc mam nadzieje, że coś się wyjaśni. Jak będzie choć cień wątpliwości nie będę ryzykować późniejszego płacenia za stomę, a raczej niemożności jej podjęcia z braku funduszy.

witam.
w końcu znalazłam forum na którym mam nadzieje rozwieją się moje wątpliwości.

Studiuję na kierunku X(5letnie mgr.), kończę 2 rok, jeśli dobrze zrozumiałam poprzednie posty to z rokiem akademickim 2011/2012 otrzymuję CAŁĄ pulę punktów bo 'prawo nie działa wstecz' i nie odbiorą mi tych 240 ECTS za 2 lata. czy to prawda?

I teraz to najważniejsze pytanie... planuję zmienić studia, wiem, że gdybym wzięła w tym roku(2011/2012) 2 kierunek to nie płaciłabym za niego, ale zakładam mniej optymistyczną wersję i planuję go wziąć dopiero w roku 2012/2013... więc:

1. czy idąc po 2 roku na urlop dziekański( obecny kierunek) zachowam CAŁĄ nowo przyznaną mi pulę ECTS aby po tym 'wolnym' roku dostając się na drugi kierunek móc ją na niego wykorzystać nie płacąc(jednocześnie rezygnując z pierwszego kierunku), czy może dziekanka też w jakiś sposób 'pochłania te punkty' ?

2. jeśli kontynuowałabym na 3 roku studia i po 3 latach je zmieniła wykorzystując roczną pulę punktów od 2011/2012 to na 2 kierunku zapłaciłabym tylko za 1 rok nauki a reszta finansowana była by pozostałymi pkt. ECTS?

I takie spostrzeżenie... osoby które są teraz na 3 roku studiów od wejścia ustawy w życie wykorzystają punkty tylko za 2 lata studiów (zakładając 5 letnie) więc zostanie im jeszcze punktów na 2 kierunek (np. jakiś 3 letni licencjat), a inne które "pechowo" urodziły się później nie będą już miały takiej możliwości bo za ostatni rok tego licencjatu będą musiały zapłacić??? :?
czy to przypadkiem nie jest jakaś dyskryminacja ?:P chyba, że źle zrozumiałam to przyznawanie punktów.

bardzo proszę o odpowiedz na moje poprzednie 2 pytania,
z góry dziękuję.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót