B
Bart89
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 36
Rally_driver napisał:Ale w sumie, ktoś już o tym mówił, każdy student dostaje tak jakby jedne studia darmowe, co nie? Od momentu wejścia ustawy, więc jeśli ktoś studiuje już coś, to to nie powinno być od 1 października 2011 liczone jako 'pierwszy' kierunek studiów. Tylko dopiero rozpoczęty po 1 października jako pierwszy powinien być. Tak mi się wydaje, bo w sumie ktoś mówił to pięknie, że "prawo nie działa wstecz".
Rally_driver, jest dokładnie tak jak napisałaś, sama sobie odpowiedziałaś na pytanie
Ustawa wprowadza limit punktów ECTS dla każdego studenta podejmującego studia stacjonarne na uczeni publicznej. Z tej puli zaczynasz jednak korzystac podejmując pierwszy kierunek po wejściu nowej ustawy. To jest właśnie zasada, że "prawo nie działa wstecz" i dlatego nie ma znaczenia czy wcześniej studiowałaś jeden kierunek, dziesięc czy zero.
Użytkownikom zadających ciągle te same pytania polecam przejrzenie całego wątku a w szczególności strony 12, gdzie zamieszczone są odpowiedzi specjalisty z ministerstwa nauki. Jakiś czas temu dzwoniłem tam i uzyskałem identyczne informacje także jestem spokojny o swoje plany.