płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rally_driver napisał:
Ale w sumie, ktoś już o tym mówił, każdy student dostaje tak jakby jedne studia darmowe, co nie? Od momentu wejścia ustawy, więc jeśli ktoś studiuje już coś, to to nie powinno być od 1 października 2011 liczone jako 'pierwszy' kierunek studiów. Tylko dopiero rozpoczęty po 1 października jako pierwszy powinien być. Tak mi się wydaje, bo w sumie ktoś mówił to pięknie, że "prawo nie działa wstecz".

Rally_driver, jest dokładnie tak jak napisałaś, sama sobie odpowiedziałaś na pytanie ;)
Ustawa wprowadza limit punktów ECTS dla każdego studenta podejmującego studia stacjonarne na uczeni publicznej. Z tej puli zaczynasz jednak korzystac podejmując pierwszy kierunek po wejściu nowej ustawy. To jest właśnie zasada, że "prawo nie działa wstecz" i dlatego nie ma znaczenia czy wcześniej studiowałaś jeden kierunek, dziesięc czy zero.

Użytkownikom zadających ciągle te same pytania polecam przejrzenie całego wątku a w szczególności strony 12, gdzie zamieszczone są odpowiedzi specjalisty z ministerstwa nauki. Jakiś czas temu dzwoniłem tam i uzyskałem identyczne informacje także jestem spokojny o swoje plany. :)

Ok, to w sumie dziękuję za pomoc.

Tylko chciałam zapytać, bo ktoś pisał już o tym, że mgr studia uzupełniające nie są liczone jako odrębny kierunek... To prawda jest? Czy chodzi o to że jeśli robi się mgr z tego samego kierunku co licencjat to to liczone jest jako ciągłość?

Tutaj nie jestem już na 100% pewien bo akurat ta kwestia aż tak mnie nie interesowała ale podobno wygląda to w ten sposób:
Studia drugiego stopnia magisterskie nie są liczone jako odrębny kierunek jeżeli są kontynuacją studiów z których masz tytuł licencjata. Jeżeli zrobisz licencjat a później chciałabyś uzyskac magisterkę na innym kierunku to niestety mimo iż masz jeszcze wolne punkty, jest to traktowane jako kolejny kierunek. :(

mam pytanie: czy jak jestem już na pierwszym kierunku studiów, jak zaczęłabym w tym roku akademickim drugi kierunek to w następnych latach kształcenia płaciłabym za niego? i czy musiałabym zwrócić pieniądze za pierwszy rok kształcenia na drugim kierunku?:)

Grzegorzsc napisał:
Przeczytałem ustawę i nie wiem czy dobrze ją interpretuję.

Od 2007 roku studiuję (w tej chwili 1 rok studiów magisterskich). Za rok po skończeniu obecnego kierunku (rekrutacja 2012/2013) chciałbym dodatkowo dostać się na kolejny kierunek.

Zgodnie z zapisem że prawo nie działa wstecz i obecne trwające kierunki nie konsumują limitu ectsów - każdy kto zaczął studiować przed dniem wejścia ustawy - nawet i za 50 lat będzie mógł za darmo studiować drugi kierunek (bo będzie to jego pierwszy kierunek na nowych zasadach)?

Czy dobrze to rozumie?

Podpinam się pod to pytanie, proszę o odpowiedź

Hej,

Studiuję aktualnie na II stopniu dziennie. Chciałabym zacząć inne studia II stopnia ale nie w październiku 2011/2012 a od semestru letniego 2011/2012. Czy studia podjęte w semestrze letnim (od lutego/marca) w roku 2011/2012 także będą bezpłatne?

Witam! czy wiadomo już ile mają wynieść opłaty za drugi kierunek studiów? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat...

Witam!
Proszę, powiedzcie mi, jak sprawa będzie miała się w takiej sytuacji:
Załóżmy, że w tegorocznej rekrutacji nie dostanę się na wymarzone studia na uczelni X i zdecyduję się na podjęcie przypadkowego kierunku na uczelni Y. Poprawię jednak maturę i po roku studiowania na Y podejmę studia na X, rezygnując z obecnych. Czy będę zobowiązana do płacenia za moje wymarzone studia, ponieważ będą one drugim studiowanym przeze mnie kierunkiem? Czy też pojęcie drugi kierunek studiów odnosi się do zakończonych studiów lub też równoległych? Czy też będę musiała zapłacić tylko za ten jeden rok?
Spotkałam się już z najrozmaitszymi opiniami, ale myślę, że na tym forum uzyskam najrzetelniejszą, więc błagam Was o pomoc!
Pozdrawiam :)

prawo nie dziala wstecz.
Tak sie tylko zastanawiam co jakby te drugie studia byly dwustopniowe...

Ale z tym wstecznym dzialaniem to tez lipa. Bo mam prawo jazdy - bezterminowo. A teraz wchodza przepisy, ze prawko bedzie na 15 lat. Z jakiej niby racji :P

a drugi kierunek studiow w tym przypadku oznacza studiowanie go rownolegle. Zaczynac i konczyc to mozna sobie do usranej... ;)

Ja tego prawa też nie rozumiem... Może ktoś mi powie, jak to wygląda? Kończę teraz 1 rok studiów II stopnia, a od października chciałam zacząć studia magisterskie z mojego kierunku licecjackiego? więc byłabym na 2 roku magisterki aktualnych studiów i na 1, który chcę kontynuować ( rok temu mi się nie udało dostać ). Za który kierunek będę płacić i czy w ogóle?

@Anusza, nie będziesz płacić za żaden kierunek. Studia magisterskie liczą się jako kontynuacja pierwszego. Będziesz je miała za darmo o ile nie zrobisz sobie przerwy.

@latająca.toaleta, nawet jeśli taka sytuacja miałaby miejsce w 2016 roku to i tak ten kolejny kierunek będzie bezpłatny. W ustawie jest zapisane, że student może po roku lub semestrze zmienić zdanie i rozpocząć inny. Doczytaj w ustawie - ona nie gryzie

@forget-me, nie ma nigdzie odgórnej ceny za studia zaoczne, więc i nie będzie za płatne stacjonarne. Senat uczelni ustala ceny. Prawdopodobnie będą one wynosiły podobną cenę jak studia zaoczne.

A teraz ja zadam swoje pytanie do ludzi, którzy znają tą ustawę na wylot. Czytałem gdzieś, że ma zostać zlikwidowane stypendium naukowe i na jego miejsce wprowadzone stypendium rektora, które będzie dostawać zawsze 10% najlepszych studentów na roku. Czy to prawda? I czy tego "nowe stypendium" będzie naliczane według stanu z tego roku. Tzn. np. teraz byłbym w 10% najlepszych ale poniżej 4.5, czy będzie stypendium czy nie? :)

witam, czy ktos moze mi odpowiedziec jak to jest? :) koncze 1 semstr studiow magisterskich na uczelni A, chce od pazdziernika rozpoczac studia magisterskie na uczelni B. ale nie wiem czy tam sobie poradze i czy to w ogole dla mnie wiec nie chce rezygnowac z uczelni A tylko wziac dziekanke na jeden semstr i jezeli sie okaze ze uczelnia B jest ok i daje rade to dopiero wtedy zrezygnowac z uczelni A w przeciwnym wypadku wrocic na nia.
czy w takim wypadku bede musiala placic za rozpoczecie studiow na uczelni B?????
PROSZE O POMOC :)

Studiuję aktualnie na II stopniu dziennie. Chciałabym zacząć inne studia II stopnia ale nie w październiku 2011/2012 a od semestru letniego 2011/2012. Czy studia podjęte w semestrze letnim (od lutego/marca) w roku 2011/2012 także będą bezpłatne?

byłam w biurze obsługi klienta na pwr i mi pani powiedziała, że w tym roku mamy ostatnią szansą aby rozpocząć drugi kierunek studiów nie płacąc za niego.

a tak w ogóle to ile mają kosztować te drugie kierunki? tak jak zaoczne?

marisol2 napisał:
byłam w biurze obsługi klienta na pwr i mi pani powiedziała, że w tym roku mamy ostatnią szansą aby rozpocząć drugi kierunek studiów nie płacąc za niego.

Oszukała Cię albo sama nie ma pojęcia jak to będzie wyglądac. Stawiam raczej na to drugie. No chyba, że chodziło jej o rozpoczęcie od razu dwóch kierunków to wtedy zgoda. :cool:

Ludzie, większośc z was wchodzi tu i pisze historię swojego życia zadając przy tym pytania, któe w 90% się powtarzają. Naprawdę bardzo wiele przypadków zostało tu rozpatrzonych i gdybyście przeczytali uważnie ten wątek wszystkie wasze wątpliwości wyjaśniły by się. Po pytaniach widac, że mało kto zadaje sobie trud aby przejrzec ostatnią lub chociaż obecną stronę tematu. :rolleyes:

A co jeśli podejmę w 2011/2012 drugi kierunek, a np znajdę dobrą pracę i zrezygnuję ze studiów. Czy muszę wtedy zapłacić za ten czas studiowania? I to samo pytanie w momencie gdy zostanę przyjęta na drugi kierunek przed wejściem w życie ustawy i zrezygnuje ze studiów to też muszę zapłacić?

Hej, czy byłby ktoś na tyle miły i udzielił mi odpowiedzi na moje pytanie? W tym roku kończę licencjat z Europeistyki i chciałabym iść na tej samej uczelni na magisterkę z Euro (zacząć w sem 2011/2012), jednocześnie zaczynając na innej uczelni nowy kierunek od początku, od licencjata. Wymigam się jakoś od płacenia za drugi kierunek? :P

Krótka piłka. Czy od tego roku trzeba płacić za 2 kierunek, czy dopiero od 2012/13?

tak się zastanawiam, bo stronę wcześniej ktoś poruszył ten motyw: jeśli skończę jedne studia już podczas działania ustawy, to po nich nie mogę już drugiego robić? Bo wykorzystam te punkty? Czy chodzi tylko i wyłącznie o studiowanie dwóch kierunków jednocześnie?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót