płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bart89 napisał:
@zxcvbnm1234 Więc wróc na tę samą uczelnię i dokończ swój kierunek. To jest uczelnia prywatna i na pewno płacisz za naukę a problem dotyczy tylko studiów publicznych na których nigdy nie byłeś do tej pory. Lepiej zapłacic za rok anglistyki niż 6 lat leku. :O

No ale przecież podobno nie będę musiał płacić za lekarski?:)

Zgadza się. Nie będziesz musiał płacic za lekarski pod warunkiem, że dokończysz to co zacząłeś na uczelni prywatnej. Jeśli pójdziesz teraz na publiczną i tam zrobisz licencjat z anglistyki to za lekarski mogą kazac Ci bulic. Zrozum, tutaj chodzi o naukę za którą płaci Ci państwo a Ty do tej pory sam płaciłeś wiec tym bardziej masz czyste konto (sprawa dotyczy tylko studiów STACJONARNYCH NA UCZELNIACH PUBLICZNYCH). Rozumiesz?

PS: w ostatnim poście chodziło mi o to że jeśli podjąłbyś tą anglistykę na państwowym uniwerku a potem poszedł na lekarski to jest ryzyko, że kazaliby Ci opłacac studia medyczne które są cholernie drogie wiec bezpieczniej jest wyłożyc o wiele mniejsze pieniądze na rok anglistyki niż narażac się na groźbę 6 lat płatnego leku. :)

Ostatnia edycja:
Studiuję jeden kierunek dzienne, teraz chcę rozpocząć drugi w trybie wieczorowym. Gdybym za rok chciała przenieść się z wieczorowych na dzienne (na 2 rok), czyli de facto zrobiło by się to moim drugim dziennym kierunkiem, też obowiązywała by mnie ta ustawa? Czy z racji tego, że będę na 2 roku i przyjęta będę teraz, nie obejmie mnie? Dziękuję za odpowiedź.

Zdawałem maturę w tym roku, ale uświadomiłem sobie, że minąłem się z "powołaniem", zamierzam za rok napisać napisać jeszcze 2 przedmioty i aplikować na medycynę. Niestety rodzice są przeciwni "marnowaniu roku" więc od tego października zacznę inne studia. Ostatnio przeczytałem gdzieś, że jeśli rzucę studia po pierwszym roku to będę musiał zapłacić za pierwszy semestr medycyny, moje pytanie brzmi: czy rzeczywiście tak jest?

Ponawiam moje pytanie, bo może ktoś już zna odpowiedź:
studia zaczęte w październiku 2011 czy w październiku 2012 zaczną konsumować przyznany limit bezpłatnych ects?

Hmmm ta ustawa jest na prawde bardzo nie pewna ja ostaatnio dzwoniłam do kilku dziekanatów i powiedzieli mi że od roku 2012/13 za rozpoczęty drugi kierunek studiów trzeba bedzie zapłacić i nie ważne kiedy go się zaczeło i czy jest się absolwentem, bardzo bym chciała zeby te wszystkie panie w dziekanacie się myliły bo tak apropos jestem absolwentką, studia skończyłam rok temu w tym roku startowałam na medycyne ale chyba nie poszło i za rok znowu bym chciała próbować ale jak bedą płatne to nie ma szans.
Pytanie do bart89 czy masz na 100% pewne inf że dopiero studia rozpoczęte od tego roku bedą konsumowały punkty ETCS bo jeżeli tak to mogłabym śmiało startować na med:D

@Gordon Lameman

"Konsumpcja" punktów polega na tym, że za x semestrów na jakimś kierunku, które zaliczyłem przed rzuceniem tego kierunku i rozpoczęciem innego muszę zapłacić na tym innym - dobrze rozumiem?
Co w przypadku różnicy w długości studiów? Jeśli rzucę prawo (10semestrów), a zacznę medycynę (12semestrów) po 2semestrach to zapłacę za 2semestry, 4 czy może za wszystkie 12?

Zastanawiam się jeszcze czy ta ustawa przypadkiem nie trafiła do trybunału konstytucyjnego, bo były takie pogłoski. Na stronie ministerstwa narazie brak informacji o tym.

@KasiaAno
Przypadkiem trafiła i to już dawno, pisałem o tym parę razy.
Potrafisz przeczytac więcej niż ostatnią stronę tematu? :/

Brak informacji na stronie nie powinien dziwic. Nie pochwalą się raczej, że ktoś zaskarżył ich gniota do TK. :D

Ostatnia edycja:
Do Bart89:
Potrafię (śledzę to forum od początku jego istnienia) ale nie byłam pewna czy są to sprawdzone informacje o trafieniu tej ustawy do trybunału i chciałam się upewnić.

Witam serdecznie,

moje pytanie jest pewnie głupie, ale nie mam kogo zapytać, a sprawa nagli..
A więc studiuję kulturoznawstwo na uczelni publicznej. Ukończyłam licencjat na tym kierunku, a od października będę na ostatnim drugim roku magisterskim.
Chciałam jednak od października 2011 zacząć nowy drugi kierunek studiów równiez na uczelni publicznej w trybie dziennym. Czy w związku z tym będę musiała płacić za ten kierunek? W końcu, gdy za rok skończę (mam przynajmniej taką nadzieję) studia magisterskie, to ten nowy kierunek będzie moim jedynym kierunkiem studiów w tym czasie. Niezbyt dobrze finansowo stoję, a nie mam pewności, że zaliczę się do najlepszych studentów.. Dlatego proszę o pomoc i odpowiedź.

N-I-N-A
Kierunek, który chcesz zacząć będzie bezpłatny, bez względu na Twoją sytuację, którą opisałaś. Ustawa gwarantuje w art. 29 że będzie on bezpłatny i na dotychczasowych przepisach (czyli sprzed ustawy), dlatego i tylko dlatego, że zaczniesz go w roku akademickim 2011/2012.

KasiaAno napisał:
Zastanawiam się jeszcze czy ta ustawa przypadkiem nie trafiła do trybunału konstytucyjnego, bo były takie pogłoski. Na stronie ministerstwa narazie brak informacji o tym.

Ustawa trafiła do TK, ale obawiam się, że jest na tyle dobra, że przejdzie bez zmian. Chociaż niektórzy studenci na tym starcą i to im współczuję.

milii napisał:
Hmmm ta ustawa jest na prawde bardzo nie pewna ja ostaatnio dzwoniłam do kilku dziekanatów i powiedzieli mi że od roku 2012/13 za rozpoczęty drugi kierunek studiów trzeba bedzie zapłacić i nie ważne kiedy go się zaczeło i czy jest się absolwentem, bardzo bym chciała zeby te wszystkie panie w dziekanacie się myliły (...)
Milii
W dziekanatach powiedzieli prawdę (ale nie całą prawdę): trzeba będzie płacić. Mniemam, że w swoim poście opisałaś to tak samo jak w dziekanatach. Jeśli w tym roku nie zakwalifikujesz się, to w następnym roku trzeba będzie zapłacić za studia, z uwagi na to, że już nie skorzystasz z art. 29 ustawy, który gwarantował, że w roku akademickim 2011/2012 nie wprowadza się opłat (i całe studia zaczęte w roku 2011/2012 są za darmo).

milii napisał:
(...) jestem absolwentką, studia skończyłam rok temu w tym roku startowałam na medycyne ale chyba nie poszło i za rok znowu bym chciała próbować ale jak bedą płatne to nie ma szans.
Pytanie do bart89 czy masz na 100% pewne inf że dopiero studia rozpoczęte od tego roku bedą konsumowały punkty ETCS bo jeżeli tak to mogłabym śmiało startować na med

Za rok niestety obowiązuje "całość" ustawy, a Twój przypadek podchodzi pod art. 170 a, w którym przewidziano odpłatność za drugi kierunek dla ABSOLWENTÓW (dla studentów też). Nie da się tego obejść, poprzez ECTS, które rzekomo miałyby to umożliwiać,tak jak sugerujesz.

Co do dziekanatów, to niedoiformowanie polegało na tym, że nie powiedzieli jak nalicza się opłatę dla absolwentów zaczynających studia w latach 2012/2013 i następnych latach. Absolwenci mają prawo do bezpłatnego studiowania przez 1 rok na tym drugim kierunku. Następnie w zależności od uzyskanych ocen z egzaminów:
- uzyskają zwolnienie z opłat za drugi rok, gdy znajdą się w czołówce 10% najlepszych studentów (ze swojego roku lub/albo wydziału).
- nie uzyskają zwolnienia z opłaty za drugi rok studiów z powodu swoich słabych osiągnięć w nauce. Będą musieli wtedy płacić za kolejne lata studiowania odpłatność, która jest przewidywana w ustawie i wyznaczona przez uczelnię, albo zrezygnować ze studiów. Będą musieli zapłacić również "zaległe" 2 opłaty za swój 1 rok, za te dwa semestry, które studiowali niejako na kredyt zaufania.

Radzę: zwiewaj z uczelni na którą nie masz szans i dostań się na inną, byle w obecnym roku. Potem przenieś się na swoj wymarzony kierunek robiąc różnice programowe, ale tak aby zmieścić się z całymi studiami w 5 lat - to konieczne. Wtedy nie złapią Cię opłaty!
Powodzenia.

Nie do końca się zgadzam z powyższą interpretacją . Na stronie 12 tego forum ktoś cytował odpowiedź kogoś z ministerstwa. W odpowiedzi tej wyraźnie zaznaczono, że limit bezpłatnych ects zaczniesz wykorzystywać wraz z rozpoczęciem kierunku studiów po wejściu w życie ustawy, a więc dotąd odbyte lub zaczęte studia nie konsumują limituy ects po wejściu w życie ustawy.

KasiaAno napisał:
Nie do końca się zgadzam z powyższą interpretacją . Na stronie 12 tego forum ktoś cytował odpowiedź kogoś z ministerstwa. W odpowiedzi tej wyraźnie zaznaczono, że limit bezpłatnych ects zaczniesz wykorzystywać wraz z rozpoczęciem kierunku studiów po wejściu w życie ustawy, a więc dotąd odbyte lub zaczęte studia nie konsumują limituy ects po wejściu w życie ustawy.

To prawda, ale tylko w zakresie punktów ECTS. Ustawa jest jednak znacznie bardziej rozbudowana i przewiduje więcej przypadków. Zawiera osobne regulacje dotyczące: absolwentów, studentów, absolwentów zaczynających w 2012/2013 i później oraz studentów. Ktoś z ministerstwa wiedział co robi.

Ustawa jest dobrą ilustracją powiedzenia: Jak nie kijem go, to pałką.
Gdy student ma słabe wyniki, powtarza rok, to zużywają mu się punkty ECTS, a studia nie idą naprzód. Wtedy na ostatnim roku dowie się w dziekanacie, że musi za każdy brakujący punkt ECTS zapłacić! (chyba, że miał częściej problemy i szybciej wyczerpie limit ECTS, to zacznie płacić już na 4 roku - dokupować punkty). Ale startuje z pełną pulą punktów.
Osobna sprawa to absolwenci, bo oni zapłacą nie za brakujące punkty, ale za to, że będą studiować drugi kierunek, chyba że skorzystają z któregoś z wyjątków przewidzianych przez ustawę. Jednym z takich wyjątków jest możliwość zaczęcia studiów teraz, tj. w roku akademickim 2011/2012, co zapisano w art. 29 ustawy.

Istnieje jeszcze pewien sposób, aby to obejść. Jest nim możliwość zaczęcia studiów we Wrocławiu w przyszłym roku. Podobno tam z uwagi na EURO 2012 studia zaczną się już we wrześniu 2012, a więc jeszcze według "starych" regulacji ustawowych, bo w "starym roku" akademickim. Decyzję taką podobno podejmuje rektor. Jednak należałoby to jeszcze sprawidzić, czy aby na 100% informacja ta jest wiarygodna. Ja jej nie sprawdzałem i nie wiem co zrobi tamtejszy rektor. Jeśli jednak stałoby się tak, to nastąpiłoby oblężenie tej uczelni we Wrocławiu i wysokie limity w postępowaniu rekrutacyjnym, albo przeciążenie uczelni z powodu znacznie zwiększonej liczby studentów I roku.

boraks:
czyli twierdzisz, że kolejne studia rozpoczęte w 2012/13 będą płatne, pomimo iż poprzednie zostały rozpoczętę przed wejściem ustawy w życie(czyli na starych zasadach, czyli nie konsumują punktów), ze względu na to, że oprócz zużywania punktów ECTS ustawa przewiduje jeszcze dodatkowe okoliczności?

Mam pytanie

Koncze w tym roku studia administracje stacjonarną i nie idę na drugiego stopnia. Poprawiałem maturę ale mi nie poszła więc jezeli będę chciał poprawic w przyszłym roku i chciał iśc na prawo to jak będa wyglądały sprawy związane z płatnościami?
-czy za te dwa lata będę mógł studiować za darmo?
-czy za całe studia będę musiał płacić jeżeli zaczne je w 2012 i nie skorzystam ze stypendium rektora?
Prosze o odpowiedź?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót