rejstarcja oraz oświadczenie studenta. wzór planowanego znalazłam w Biuletynie Informacji Publicznej, już chyba wcześniej był link do tej str, a poza tym jest o tym też wspomniane w ustawie.
http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAller..._w_uczelni_publicznej_bez_wnoszenia_oplat.pdf
ale w związku z tym mam pytanie.
postanowiłam złożyć w tym roku na drugi kierunek (na I stopień stacjonarne) oraz kontynuować stary kierunek (wiec złożę na 1rok II stopnia stacjonarne).
Niestety, gdy dzisiaj zawiozłam papiery na licencjat dowiedziałam się przypadkowo, że nie można studiowac jednocześnie na dwóch kierunkach na pierwszym roku, niezależnie czy są to studia licencjackie, czy magisterskie... :/ prawdę mówiąc nawet nie przyszło mi do głowy, że może byc takie zarządzenie.. w regulaminie mojej starej uczelni nie znalazłam takiego zapisku, a jedynie informacje o konieczności zgody dziekana na studiowanie na innym kierunku. Na drugiej uczelni jest wzmianka o możliwości podjęcia studiów dopiero po 1roku. nie wiem, czy takie informacje mogą się znajdowa w jakichś dodatkowych rozporządzeniach? chyba powinny by w regulaminie? w ustawie chyba nie widziałam żadnej adnotacji na ten temat.
normalnie poszłabym na obydwa, sądząc że nikt nie zauważy, ale w obecnej sytuacji zmiany prawa, rejestracji, oświadczeń itd. mam dylemat.
czy macie jakieś propozycje, co z tym zrobic?
jedyne co mi przychodzi do głowy, to błaganie dziekana starej uczelni, by wydał zgodę na drugi kierunek, gdy będę na 1rkou magisterki. wtedy chyba byłoby w miarę ok. znając problemy na mojej uczelni, trochę się tego jednak obawiam..
i jeszcze jedno pytanie, czy dobrze zrozumiałam, że tylko oceny z peirwszego roku będą decydowac o tym, czy trzeba będzie płacic za całe studia?
Atr.170a
3. Student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych
w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku
studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia
opłat.
4. Do kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat w kolejnym roku
studiów, o których mowa w ust. 3, ma prawo student, który w poprzednim
roku studiów spełnił kryteria, o których mowa w art.
181 ust. 1, z uwzględnieniem art. 174 ust. 4.
6. Student, o którym mowa w ust. 3 i 4, ma prawo bez wnoszenia
opłat do korzystania z zajęć, za które może uzyskać po raz drugi
limit punktów ECTS, o których mowa w art. 164a.
przepraszam, że tak obszernie.
pozdr