płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mnemozyne napisał:
boraks:
czyli twierdzisz, że kolejne studia rozpoczęte w 2012/13 będą płatne, pomimo iż poprzednie zostały rozpoczętę przed wejściem ustawy w życie(czyli na starych zasadach, czyli nie konsumują punktów), ze względu na to, że oprócz zużywania punktów ECTS ustawa przewiduje jeszcze dodatkowe okoliczności?
Tak.
Zarówno dla absolwentów jak i studentów.

Stregobor napisał:
Koncze w tym roku studia administracje stacjonarną i nie idę na drugiego stopnia. Poprawiałem maturę ale mi nie poszła więc jezeli będę chciał poprawic w przyszłym roku i chciał iśc na prawo to jak będa wyglądały sprawy związane z płatnościami?
-czy za te dwa lata będę mógł studiować za darmo?
Nie.

Stregobor napisał:
-czy za całe studia będę musiał płacić jeżeli zaczne je w 2012 i nie skorzystam ze stypendium rektora?
Prosze o odpowiedź?
Tak.

Nie wiadomo kiedy Trybunał Konstytucyjny ma się wypowiedzieć co do zgodności ustawy z Konstytucją? I czy są szanse że Trybunał uzna ją za niekonstytucyjną?

Nie wiem, ile trwa postępowanie przed TK, ale może w tym roku zdąży wydac wyrok. Co do szans to proponuje zapoznac się z wnioskiem i uzasadnieniem oraz samemu ocenic. Decyzja należy do trybunału. Podobno dotychczasowe orzecznictwo sprzeciwiało się komercjalizacji studiów. Bądźmy dobrej myśli. :)

Boraks, a czy przypadkiem ta czesc ustawy, czyli art 170a mowiacy o studentach i absolwentach, ktorzy chca podjac drugi kierunek studiow, nie bedzie odnosila sie do absolwentow i studentow, ktorzy wykorzystali przydzielony im limit punktow ECTS, ale wykorzystali go po wejsciu ustawy w zycie? Mam na mysli to, ze owszem zdarza sie kiedys absolwenci, ktorzy skoncza kierunek zaczety powiedzmy w 2012 r. Swoje studia rozpoczną więc razem z nowa ustawa. Kiedys beda absolwentami: wtedy jezeli beda chcieli uczyc sie na drugim kierunku, bede musieli bulić. Przeciez ustawa to wielka reforma na lata, wiec musialo sie znalezc w tekscie slowo "absolwent".
Zgadzałoby sie to z odpowiedzia udzielona przez eksperta na 12 str.

To by bylo dla mnie niepojete. Tak, jakby zmuszano nas do myslenia, ze "byc moze kiedys wprowadza jakas ustawe, ktora ograniczy studiowanie na drugim kierunku, dlatego ubiegnę ich myslenie". Skad absolwent konczacy studia np w 2008 moglby wiedziec ze panstwo go ograniczy? To jawne naruszenie zasady lex retro non agit.
Ja juz nic nie rozumiem:(
Przeciez jezeli ktos podejmowal studia przed 2012 to mial nietylko prawo do bezplatnego studiowania, ale mial rowniez pelne prawo do myslenia, ze jest zabezpieczony, gdyz w razie czego, moze bez problemu zmienic studia. Myslenie o takim zabezpieczeniu, moim zdaniem, zagwarantowanym prawnie, moglo byc motorem wielu decyzji mlodych ludzi. I teraz wchodzi nowa ustawa, ktora odbiera zabezpieczenie prawne dane wczesniej przez inna ustawe.

Ostatnia edycja:
@moon.asia, mam takie same wrażenie. Moim zdaniem tu chodzi o absolwentów (i już studiujących), którzy skończyli pierwszy kierunek podjęty po wejściu znowelizowanej ustawy, na nowych zasadach i ograniczonym limitem ECTS. Czyli ludzi, którzych całe studia odbyły się po 1 października 2011. Wiadomo, że tacy ludzie się pojawią za kilka lat i będzie ich to obowiązywac. Tak nakazuje rozsądek w myśl zasady lex retro non agit. :)

Przed chwilą sprawdziłem stronę posła K. Ujazdowskiego. Pojawił się tam taki oto komunikat:

W odpowiedzi na pytania studentów w sprawie przepisów dotyczących odpłatności za drugi kierunek studiów pragnę poinformować, że złożony przeze mnie w dniu 18 maja 2011 r. wniosek do Trybunału Konstytucyjnego powinien być rozpatrzony w najbliższym czasie. Decyzja w sprawie terminu należy do Trybunału Konstytucyjnego. Racjonalność przemawia za szybkim wyjaśnieniem kontrowersji konstytucyjnych. Przepisy o odpłatności za drugi kierunek mają wejść w życie od października 2012 roku, orzeczenie podjęte w szybkim terminie eliminowałoby ryzyko chaosu. Liczę na to, że Trybunał podtrzyma dotychczasową linię orzeczniczą i nie zgodzi się na komercjalizację podstawowej domeny studiów. Przypomnijmy, że opłaty za drugi kierunek wprowadzone zostały na studiach stacjonarnych. Prawo do nauki określone w Konstytucji nie pozwala na wprowadzenie opłat za studia stacjonarne.

Kazimierz M. Ujazdowski

Kilka dni temu na stronie TK w spisie spraw do rozpatrzenia pojawił się wniosek nas interesujący (sygnatura: K 20/11).

boraks, a co z kwestią, którą poruszyłam na stronie 33, chodzi mi o to, że ustawa wspomina o terminie przyjęcia na studia, a nie ich rozpoczęcia? co dzieje się przed październikiem. Jeśli źle doczytałam to sprostuj mnie, zdajesz się dość dobrze znać tę ustawę. Wspominałeś wcześniej o (być może)opcji studiownia we Wrocławiu, ale nie wiem czy to ta sama kwestia.

A więc nie ma co grdybać, zadawać pytań tylko czekać na trybunał miejmy nadzieje że będzie po naszej stronie:)

moon.asia napisał:
Boraks, a czy przypadkiem ta czesc ustawy, czyli art 170a mowiacy o studentach i absolwentach, ktorzy chca podjac drugi kierunek studiow, nie bedzie odnosila sie do absolwentow i studentow, ktorzy wykorzystali przydzielony im limit punktow ECTS, ale wykorzystali go po wejsciu ustawy w zycie? (...)
Nie.
Przecież ustawa w swoich regulacjach nie różnicuje absolwentów i studentów pod względem punktów ECTS (wprowadzone zasady dot. ECTS są niezależne od zasad odpłatności dla absolwentów i studentów).

moon.asia napisał:
(...)
To by bylo dla mnie niepojete. Tak, jakby zmuszano nas do myslenia, ze "byc moze kiedys wprowadza jakas ustawe, ktora ograniczy studiowanie na drugim kierunku, dlatego ubiegnę ich myslenie". Skad absolwent konczacy studia np w 2008 moglby wiedziec ze panstwo go ograniczy? (...)
Przeciez jezeli ktos podejmowal studia przed 2012 to mial nietylko prawo do bezplatnego studiowania, ale mial rowniez pelne prawo do myslenia, ze jest zabezpieczony, gdyz w razie czego, moze bez problemu zmienic studia. Myslenie o takim zabezpieczeniu, moim zdaniem, zagwarantowanym prawnie, moglo byc motorem wielu decyzji mlodych ludzi. I teraz wchodzi nowa ustawa, ktora odbiera zabezpieczenie prawne dane wczesniej przez inna ustawe.
Rzeczywiście jest to dobry zarzut i znalazł się on we wniosku do TK, zapisany jako naruszenie praw obywatelskich do bezpłatnej edukacji w uczelni publicznej w systemie dziennym, związane z naruszeniem Konstytucji.

Bart89 napisał:
Nie wiem, ile trwa postępowanie przed TK, ale może w tym roku zdąży wydac wyrok.(...)
Wątpliwe, aby TK rozpatrzył wniosek w 2-3 miesiące. Ten pośpiech nie jest konieczny, bo wątpliwości dotyczą przecież przyszłego roku akademickiego tj. 2012/2013, więc najważniejsze, aby poprawić ustawę na następny rok. Obecnie TK zajmuje się priorytetowo m.in. prawem wyborczym.

Mnemozyne napisał:
boraks, a co z kwestią, którą poruszyłam na stronie 33, chodzi mi o to, że ustawa wspomina o terminie przyjęcia na studia, a nie ich rozpoczęcia? co dzieje się przed październikiem. (...)
Jeśli ktoś rozpoczął studia w marcu 2011 (pierwszy kierunek), to jego ta ustawa nie dotknie finansowo, bo od 1 października 2011 skorzysta z art. 29 tej ustawy (jeśli podejmie drugi kierunek od października), a jeśli od marca 2012, to decyduje regulamin danej uczelni.

Dodatkowo być może ustawa zostanie już zmieniona po orzeczeniu TK.

Decyzja o przyjęciu na studia nie nadaje statusu studenta, lecz immatrykulacja.
Słowa w ustawie "student przyjęty" należy rozumieć: kiedy miała miejsce immatrykulacja ? (na jaki rok akademicki jest przyjęty). Przed październikiem (immatrykulacją) jest to tylko kandydat zakwalifikowany, miejsce jest mu obiecane i może się czuć jakby był studentem.

Mnemozyne napisał:
Wspominałeś wcześniej o (być może)opcji studiownia we Wrocławiu, ale nie wiem czy to ta sama kwestia.
Co do studiowania we Wrocławiu, to sposób ten może znaleźć zastosowanie, jeśli rozpatrzenie wniosku przez TK opóźni się, jest to związane z możliwością bezpłatnych studiów zagwarantowaną przez art. 29 ustawy.

jeśli podejmę po raz pierwszy studia w 2011/12 (teraz) i po pierwszym roku z nich zrezygnuję, a następnie wybiorę inny kierunek na rok 2012/13 to ten 2012/2013 będzie uznany jako pierwszy i darmowy? mimo wszystko to będzie jeden studiowany na raz i po wejściu ustawy. Czy może te punkty będą naliczone od 2011/2012 i będzie trzeba zapłacić za 1 rok?

Też mam pewne pytanie, a nie znalazłam nigdzie odpowiedzi.
Otóż skończyłam właśnie studnia licencjackie. Chciałabym pójść na UW na studnia magisterskie na kierunek A. Pisałam też egzamin na SGH, ale się nie dostałam. Czy jeżeli zacznę teraz pierwszy kierunek, a od semestru letniego chciałabym zacząć drugi kierunek B (wtedy jest kolejna rekrutacja), to czy nadal będzie on bezpłatny?
Na logikę wydaje mi się, że tak, ale wolałam się zapytać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam
Właśnie dzwoniłam do dziekanatu na uczelnie gdzie chce rozpoczac 2 kierunki studiów rozpoczynając od II stopnia. okazało sie że mogę rozpocząć ale 2 kierunek juz będzie płatny;/ lecz biorac to na logike od 1 pazdziernika mam czyste konto wiec powinny byc bezplatne.. co Wy o tym sadzicie?

z ustawy, według projektu przegłosowanego(o ile dobrze pamiętam) 4.02.2011

Art. 28.

1. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w
roku akademickim 2011/2012
studiują według programów opracowanych na podstawie dotychczasowych przepisów do końca okresu studiów przewidzianego w
programie i planie studiów
.

2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w
roku akademickim 2011/2012
:

1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie
wnoszą opłat
, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa
w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów
przewidzianego w programie i planie studiów;

2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych zasadach
do końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów
.

Ten tekst pojawiał się w tym temacie już kilka razy, ale regularnie są ponawiane pytania czy podejmując studia w tym roku trzeba będzie płacić za drugi kierunek, więc wklejam ten tekst.

Dodam, że nie ma tu nigdzie słowa na temat stopnia studiów, z czego można wnioskować, że te zasady dotyczą też osób zaczynających studia II stopnia.

A moje pytanie brzmi; skąd Uczelnia będzie wiedzieć, że studiujecie coś jeszcze? np. na innej uczelni inny kierunek?
Jestem już po studiach ale tak z ciekawości pytam.
Kiedy ja studiowałam tez była potrzebna teoretycznie zgoda uczelni macierzystej na podjęcie studiów na drugim kierunku i odpowiednia średnia ale w praktyce mało kto informował o tym uczelnie tylko "na własną rękę" podejmował drugie studia, jakby niezależnie od pierwszych.I nikt tego nie sprawdzał. A teraz?

m.borek napisał:
A moje pytanie brzmi; skąd Uczelnia będzie wiedzieć, że studiujecie coś jeszcze? np. na innej uczelni inny kierunek?
Jestem już po studiach ale tak z ciekawości pytam.
Kiedy ja studiowałam tez była potrzebna teoretycznie zgoda uczelni macierzystej na podjęcie studiów na drugim kierunku i odpowiednia średnia ale w praktyce mało kto informował o tym uczelnie tylko "na własną rękę" podejmował drugie studia, jakby niezależnie od pierwszych.I nikt tego nie sprawdzał. A teraz?

Niestety, równolegle od wprowadzenia ustawy będzie realizowany centralny system rejestracji studentów - poszukaj o tym w necie, bedzie tam:
- imię, nazwisko, pesel, liczba przyznanych punktów ECTS, wykorzystanych punktów

Powstanie systemu związane jest z limitem kierunków studiów i walką z wyłudzaniem stypendiów: jak ktoś był na uniwersytecie i politechnice mógł trzaskać różnego rodzaju stypendia równocześnie, już nie będzie to możliwe.

rejstarcja oraz oświadczenie studenta. wzór planowanego znalazłam w Biuletynie Informacji Publicznej, już chyba wcześniej był link do tej str, a poza tym jest o tym też wspomniane w ustawie.

http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAller..._w_uczelni_publicznej_bez_wnoszenia_oplat.pdf

ale w związku z tym mam pytanie.
postanowiłam złożyć w tym roku na drugi kierunek (na I stopień stacjonarne) oraz kontynuować stary kierunek (wiec złożę na 1rok II stopnia stacjonarne).
Niestety, gdy dzisiaj zawiozłam papiery na licencjat dowiedziałam się przypadkowo, że nie można studiowac jednocześnie na dwóch kierunkach na pierwszym roku, niezależnie czy są to studia licencjackie, czy magisterskie... :/ prawdę mówiąc nawet nie przyszło mi do głowy, że może byc takie zarządzenie.. w regulaminie mojej starej uczelni nie znalazłam takiego zapisku, a jedynie informacje o konieczności zgody dziekana na studiowanie na innym kierunku. Na drugiej uczelni jest wzmianka o możliwości podjęcia studiów dopiero po 1roku. nie wiem, czy takie informacje mogą się znajdowa w jakichś dodatkowych rozporządzeniach? chyba powinny by w regulaminie? w ustawie chyba nie widziałam żadnej adnotacji na ten temat.

normalnie poszłabym na obydwa, sądząc że nikt nie zauważy, ale w obecnej sytuacji zmiany prawa, rejestracji, oświadczeń itd. mam dylemat.
czy macie jakieś propozycje, co z tym zrobic?

jedyne co mi przychodzi do głowy, to błaganie dziekana starej uczelni, by wydał zgodę na drugi kierunek, gdy będę na 1rkou magisterki. wtedy chyba byłoby w miarę ok. znając problemy na mojej uczelni, trochę się tego jednak obawiam..

i jeszcze jedno pytanie, czy dobrze zrozumiałam, że tylko oceny z peirwszego roku będą decydowac o tym, czy trzeba będzie płacic za całe studia?

Atr.170a
3. Student lub absolwent pierwszego kierunku studiów stacjonarnych
w uczelni publicznej ma prawo podjąć studia na drugim kierunku
studiów stacjonarnych w uczelni publicznej bez wnoszenia
opłat.
4. Do kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat w kolejnym roku
studiów, o których mowa w ust. 3, ma prawo student, który w poprzednim
roku studiów spełnił kryteria, o których mowa w art.
181 ust. 1, z uwzględnieniem art. 174 ust. 4.
6. Student, o którym mowa w ust. 3 i 4, ma prawo bez wnoszenia
opłat do korzystania z zajęć, za które może uzyskać po raz drugi
limit punktów ECTS, o których mowa w art. 164a.

przepraszam, że tak obszernie.
pozdr ;)

W gazecie prawnej jest taki artykuł (Drugi kierunek studiów jeszcze bezpłatny - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy) i jest w nim coś takiego : Zgodnie z nowelizacją (czeka na publikację w Dzienniku Ustaw) każdy będzie mógł podjąć studia na drugim kierunku bezpłatnie. Ale po roku nauki jego wyniki zostaną sprawdzone. Jeśli nie spełni kryteriów potrzebnych do uzyskania stypendium rektora (które zastąpi stypendium naukowe) zwróci pieniądze za pierwszy rok kształcenia. Zapłaci też za każdy kolejny, jeśli zdecyduje się kontynuować studia.
I jak to mam rozumieć, że jak nie będe miał odpowiedniej średniej to będe musiał zapłacić??

To rozumiem, że jeżeli np. w roku akademickim 2011/2012 rozpoczęłam studia na jednym kierunku, a np za rok zdecyduję sie na drugi kirunek na innej uczelni, to ten drugi kierunek będzie już płatny.?

Jedno i to samo wałkowane 100 razy; z tego co wyczytałem to studiując aktualnie mogę się zapisać jeszcze w tym roku na 2gi kierunek.

Aktualnie jestem prawie I roku studiów II stopnia (licencjat obroniłem na uczelni prywatnej) na studia II stopnia poszedłem na uczelnię państwową (inny kierunek) a teraz chcę zacząć kolejny kierunek studiów I stopnia ale inżynierskich o rozumiem że to będzie bez opłat :?:

Witam,

Z góry przepraszam jeżeli ktoś już zadał to pytanie, ale kwestia tu poruszana doprowadza mnie do szału i nie mam zdrowia żeby przeglądać te 40 stron - przejrzałem tyle ile zdołałem i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie, które brzmi:

Czy jeżeli pójde dajmy na to na logistykę, lecz po roku czy dwóch latach stwierdzę że to nie dla mnie, po czym zdecyduję się na porzucenie tych studiów i rozpoczęcie od nowa filologii angielskiej, to czy będę musiał za tę filologię płacić? Mam nadzieje, że nie, bo w końcu taka przeprowadzka oznacza studiowanie JEDNEGO kierunku. Bardzo proszę o szybką odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót