płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Minini:
Nie wiem jak to jest z przepisami, ale przypuszczam, że poprostu Rektor danej uczelni, może to sobie ustalić. Miałam ten sam problem, kiedy studiowałam w Warszawie, jeżeli w regulaminie jest zapis, że nie można jednocześnie dwóch kierunków na pierwszym roku to raczej jest to nie do przeskoczenia. Natomiast na aktualnej uczelni zostałam zaskoczona dziś gdy składałam dokumenty, prorektor powiedział, że to moja sprawa jak to sobie pogodzę, potwierdziłam to w jeszcze jednym miejscu i też usłyszałam, że mam poprostu złożyć domukenty tu i tu i nie muszę tego w ogóle nidzie zgłaszać, ale z tego co pamiętam to w regulaminie tej uczelni właśnie nie ma takiego ograniczenia. Myślę, że od górnie ta kwestia nie jest uregulowana i dlatego uczelnie mają aż taką dowolność.

Co do tego, czy brane będą pod uwagę tylko oceny z pierwszego roku i to już wystarczy do końca nauki, to sama chciałabym to wiedzieć. Patrząc na dotychczasowe wpisy osób, które trochę się w tym oriętowały przypuszczam, że tak, ale opieram to przypuszczenie tylko i wyłącznie na tym, że nikt nie wspominał, że miałoby być inaczej, mianowcie, że ta praktyka miałaby się powtarzać. Choć z drugiej strony stypendium jest przyznawane co roku od nowa. Swoją drogą:

czy to stypendium rektorskie będzie jakąś konkretną wypłacaną kwotą, czy bardziej "anulacją" opłaty za studia? Ktoś może wie?

Co do drugiej kwestii:
"(...)Zgodnie z nowymi przepisami każdy student będzie mógł za darmo rozpocząć studia również na drugim kierunku, jednak po każdym roku jego wyniki w nauce będą oceniane. Bezpłatnie studia będą mogli kontynuować ci, którzy spełnią kryteria takie, jakie muszą spełnić osoby otrzymujące stypendium rektora, czyli stypendium naukowe. Osoby, które nie spełnią tego kryterium, będą musiały nie tylko zapłacić za dalszą naukę, ale też zwrócić koszt ukończonego pierwszego roku(...)"

Jeśli tak to co z osobami, które np. na trzecim roku nie złapią się na stypendium? będą płacić za poprzednio odbyty rok, czyli w tym przypadku drugi czy może za całą dotychczasową edykację? a może za rok do przodu(w przypadku studiów jednolitych)?

Ostatnia edycja:
Tutaj sa wszystkie 3 ustawy (a wlasciwie to dwie ustawy: stara z 2005 roku i "ustawa o zmianie ustawy" z 2011 roku, oraz "tekst ujednolicony"):
a) tekst "ujednolicony" ustawy z 2005 roku, (czyli?) tekst nowej ustawy, ktory zacznie obowiazywac od 1 X 2011?
b) tekst - same poprawki do ustawy z 2005 roku (ustawa o zmianie ustawy z 2005 roku)
c) stara ustawa z 2005 roku
Ustawa o szkolnictwie wyższym
http://www.nauka.gov.pl/szkolnictwo-wyzsze/reforma-szkolnictwa-wyzszego/ (linki po prawej stronie)

Przeczytalem ta ujednolicona ustawe wchodzaca w zycie w 2011 roku i nie ma w nej art. 29, jest za to art. 269. Art. 269 mowi jednak o studentach z roku 2005/2006. Czy to jest jakis blad w tym ujednoliconym tekscie?
Poniewaz nie studiuje prawa, nie wiem, co to znaczy "ujednolicony tekst ustawy". Dla mnie oznacza to po prostu tekst nowej ustawy (lub, jak kto woli, tekst starej ustawy z naniesionymi poprawkami). Cos jak aktualizacja oprogramowania. Z mojego rozumowania wynika, ze "ujednolicony tekst ustawy z 2005 roku" == "tekst ustawy z 2011 roku". Mam nadzieje, ze ktos mnie wyprowadzi z bledu, jezeli sie myle.

Ostatnia edycja:
Pytanie nie cierpiące zwłoki bo dzisiaj się muszę zarejestrować:

Studiuję od roku stacjonarnie. Czy jeżeli teraz zarejestruję się na zaoczne z zamiarem przeniesienia się na dzienne po roku to ta moja zmiana toku studiów zostanie potraktowana jako zaczęcie studiów od tego czy przyszłego roku.

I jeszcze jedno pytanie: czy jeśli przed 1 października opuszczę swoje studia stacjonarne odpłatność za kolejne kierunki będzie mnie obowiązywać?

hej studenci :) Nie chce tu nikogo obrażać ale wystarczy wejść na stronę szkolnictwa wyższego i przeczytać ujednoliconą ustawę z lipca 2005 roku, która została ujednolicona w marcu 2011 roku i podpisana przez prezydenta Komorowskiego. Jeśli dalej tego nie zrozumiecie, że 2 kierunek studiów jest dopiero płatny od roku 2012 to chyba jesteście ograniczeni.
Zamieszczam w linku tą ustawę w której jest nawet na czerwono zaznaczony artykuł 99, który mówi o płatnym 2 kierunku. Myślę, że to rozwiało wasze wszelkie wątpliwości pozdrawiam tych którzy to zrozumieją :P
opis:
http://www.nauka.gov.pl/szkolnictwo...st-ujednolicony-prawo-o-szkolnictwie-wyzszym/

USTAWA !!!!!!!!!
http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/u...orma/20110523_USTAWA_z_dnia_27_lipca_2005.pdf

CZYTAĆ ZE ZROZUMIENIEM BO CHYBA JESTEŚCIE STUDENTAMI I COŚ SOBĄ REPREZENTUJECIE !!

Sako1990 - tu bym polemizowała. Na samych uczelniach nie wiedzą jak kto będzie. Np u mnie na uczelni w jednym dziekanacie mówią, że nie będę płacić za 2 kierunek, w drugim dziekanacie mówią, że już w tym roku będą opłaty. Tylko problem w tym, że nikt nie podał wysokości opłat, więc to nie w porządku wobec studentów.
Więc może ktoś mi tu coś powie na nurtującą mnie kwestię. Załóżmy, że 2 kierunek będzie płatny. W październiku zacznę 1 rok II stopnia oraz 1 rok I stopnia, więc czy będę musiała płacić za 2 kierunek?

widzę, że nic nie wskóram:D tekst art 99 jest zaznaczony na czerwono więc wchodzi on w życie od 1 stycznia 2012 roku. W ujęciu, że prawo nie działa wstecz każdy student rozpoczynający drugi kierunek w roku 2011 nie płaci za niego i studiuje na starych zasadach. Podejmując równoległe drugi kierunek w roku 2012 już będzie za niego płacił.
Czy to tak trudno zrozumieć ?:)

No tak, ale nie sądzisz, że na uczelni powinni się orientować? A tak co dziekanat to co innego mówią. A dwa moja uczelnia jest prywatną, ale posiada prawa uczelni publicznej.

To jest ustawa :) więc uczelnia musi się podporządkować jej. Myślę, że wiele dziekanatów jest nie poinformowanych tą ustawą poprzez wielkie zamieszanie, które wokół niej się zrobiło. Ale pisze jak czarne na białym, że płatny kierunek będzie obowiązywał od dnia 1 stycznia 2012 roku więc nie masz się czego bać. Ja też od tego roku rozpoczynam ekonomie jako drugi kierunek i też się bałem opłat :)

Ktoś już wcześniej o tym pisał więc ponowie pytanie:

We wrześniu kończę studia licencjackie (stacjonarne) lecz mam zamiar jednocześnie rozpocząć studia magisterskie za rok (na innym kierunku), czy jezeli wniosę podanie o skreslenie z listy studentow przed obroną to bede mial czyste konto za rok?
Powiem szczerze ze duzo bardziej mi zalezy na tych studiach magisterskich niz na licencjacie. Teoretycznie nie bede ani absolwentem ani studentem, oplaca sie zaryzykowac ?

Witam... Też mam podobny problem. W tym roku zaczynam studia na kierunku socjologia, a w przyszłym chciałabym rozpocząć drugi i tutaj pojawia się moj pytanie: czy mogę wybrać kierunek za który chcę płacić czy musi to być ten drugi?

Witam! Mam pytanie i zdaje mi się, że ta kwestia nie była poruszana na forum (jeśli się mylę z góry przepraszam). Obecnie jestem na III roku kierunku A (studia magisterskie), od października 2011r. rozpoczynam studia licencjackie na kierunku B. Oba kierunki są w trybie dziennym i w związku z ustawą są bezpłatne.
Moje pytanie : czy jeśli w czasie studiowania kierunku B będę starała się o przeniesienie na inny kierunek C (ten sam uniwersytet i wydział) to czy będzie to miało jakiś wpływ na nieodpłatność moich studiów?? Wiem, że istnieje możliwość zmiany kierunku, gdyż czytałam regulamin uczelni. W czy powinnam przenieść się w trakcie trwania roku akademickiego 2011/2012? Pytanie może wydawać się banalne, ale bardzo proszę o odpowiedź.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości...

Studiuje aktualnie 2 kierunki na 2 różnych uczelniach. W przyszłym roku kończę licencjat na jednym z tych kierunków i II stopień chcę kontynuować na innym kierunku. Czy takie posunięcie spowoduje, że za ten kierunek będę musiał płacić?:(

Z góry dzięki za odpowiedź

Witam,

Przeczytałam posty, ale nadal nie wiem jak to jest z tym płatnym kierunkiem.

Od października 2011 roku będę na dziennych studiach magisterskich i na dziennych studiach na pierwszym roku licencjat. Kierunki te nie są na tych samych uczelniach. Czy za któryś z tych kierunków będę musiała płacić? Bardzo proszę o odpowiedź.

pozdrawiam

W tym roku rozpoczynam pierwszy rok studiów. Mam pytanie - jeśli zrezygnuję ze studiów w przyszłym roku by podjąć inne to będzie mnie obowiązywać opłata za DRUGI kierunek, nawet jeśli ten "drugi" będzie moim jedynym? Jeśli dobrze zrozumiałem pod uwagę brane są punkty ECTS i jak to wygląda w przypadku gdybym pierwszy rok ukończył, ale w wakacje z nich zrezygnował i rozpoczął inny kierunek? Proszę o szybką odpowiedź.

Ustawa, która powinna wszystko jednoznacznie regulować wprowadza zbytnie zamieszanie i moim zdaniem, może naruszać pewne zasady konstytucyjne.

Ja z kolei mam takie pytanie: skończyłem w tym roku studia I stopnia i chciałbym rozpocząć 2 kierunki drugiego stopnia, stąd jestem ciekaw czy za jeden z tych kierunków II st. będę musiał płacić.

Wydaje mi się, że nie, ale ustawa nie daje jednoznacznej odpowiedzi. Np. patrząc na punkty ECTS, darmowe 300 pkt., z których wykorzystam około 240 ;)
(nie licząc punktów z uzyskanego licencjatu).

Co o tym myślicie ?

przyłączam się do pytania powyżej.
Tez mi się wydaje, że nie powinnam płacić ale pewna nie jestem.

Mam też pytanie raczej upewniające się :
czy jeśli rozpoczną naukę na 2 kierunkach II stopnia i po pierwszym roku wezmę dziekankę na kierunku A kontynuując naukę na kierunku B, to wracając później na kierunek A nie powinnam chyba płacić ?

a ja dalej nie rozumiem :P mam mętlik w łowie.:rolleyes:
jest tu tyle wpisów i odpowiedzi na różne przypadki, że nie mam już pojęcia jak rozpatrywać tą ustawę konkretnie w moim...

jeśli zaczęłam studia w 2009 to jak w 20XX wezmę sobie 2 kierunek to będę musiała za niego zapłacić? jeśli tak to dlaczego skoro nie wykorzystam żadnych punktów? bo rozumiem, że za studia rozpoczęte 2 lata temu nikt mi nic nie odejmie bo niby dlaczego jeśli zaczynałam na starych zasadach...

dobrze rozumiem, że skoro każdy potencjalny student ma dostać 360 ECTS, a ja nie wykorzystam z tego nic, to mogę zacząć sobie kiedyś tam 2 kierunek nieodpłatnie?
czy może od 2012 roku za ostatnie 2 lata studiów "zapłacę" 120 ECTS?

BŁAGAM!!! NIECH MI KTOŚ ZORIENTOWANY ODPISZE!!! :cool:

Czy może ktoś wie kiedy odbędzie się rozprawa Trybunału odnośnie płatności za drugi kierunek ??????????????

Witam,

Mam pytanko odnośnie punktów ECTS:
Studiuję na kierunku biologia i geografia na UJ. Po licencjacie można wybrać 3 specjalności: biologia środowiskowa, GIS oraz geografia fizyczna. Zapisując się na ten kierunek myślałam o uzyskaniu 2 tytułów: biologa i geografa. W tym celu wzięłam wiele dodatkowych kursów. Regulamin uniwersytetu zezwalał bowiem na zaliczanie przedmiotów awansem. W poprzednim roku wzięłam wiele przedmiotów z obydwu dziedzin kierunku (które można odpisać TYLKO na studiach II stopnia).

Niestety wiele z tych przedmiotów można odpisać wyłącznie na geografii bądź biologii. Studiuję jeszcze kulturoznawstwo, nie ma więc szans na darmowy trzeci kierunek :(

W myśl nowych zasad z góry jestem skazana na pokrycie kosztów dodatkowych kursów z zeszłego roku, tak?

paranoja:mad::rolleyes:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót