płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Hmm...

Ale to w sumie trochę nielogiczne, jeśli każde rozpoczęcie SUMów traktowane by było jako drugi kierunek...:-?
Wtedy każdy studiowałby 2 kierunki (1 licencjat i 1 magisterka).
Wydaje mi się że wszystkie rozpoczęte kierunki (które już studiujesz) możesz skończyć bez opłat...

Mam nadzieję że się nie mylę:):cool:

Wie ktoś co z tym trybunałem? Pracuje? Nie pracuje? :)
pozdr

Ja również uważam, że każde wcześniej rozpoczęte studia powinno się móc skończyć za darmo. Niestety informacje docierające z Ministerstwa momentami się wykluczają. Kilka str wcześniej chłopak pisał, że kazali mu zrezygnować ze studiów II stopnia, aby od przyszłego roku mógł iść za darmo na jednolite.

hej,!!

Niestety ale dwie osoby, to znaczy ta jedna Pani, co odpowiedziała na początku -napisała iż, muszę zrezygnować z studiów drugiego stopnia, a na kolejny list odnośnie tego czy prawnie jest różnica w tym czy sam zrezygnuje czy uczelnia sama tego dokona :cool:dostaem odpowiedz, iż nie ma to znaczenia. Ale fakt faktem ja na waszym miejscu chcąc iśc na wymarzony kierunek, zrezygnowałbym z tego na czym jestem teraz, w sumie w życiu stare powiedzenie głosi, iż NIE MA NIC ZA DARMO niestety!!

Mam pytanie odnośnie opłat za drugi kierunek studiów.

W październiku 2010 rozpocząłem studia na politechnice, które kontynuuje, będąc teraz na drugim roku. Chciałbym również rozpocząć drugi kierunek studiów na uniwersytecie w moim mieście. Uniwersytet oferuje studia przesunięte o semestr. Tzn. w lutym 2012 jest rekrutacja na pierwszy semestr I stopnia studiów i semestr zimowy jest pierwszym semestrem studiów.

Czy w związku z tym będę musiał płacić za mój drugi kierunek?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam - nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie więc zadam je na forum.

Jestem studentem 2 stopnia studiów magisterskich na politechnice Łódzkiej. Studia rozpoczęły się od semestru letniego (aktualnie jestem na 2 semestrze). Chciałbym zrekrutować się ponownie na swój kierunek studiów, aby zrobić drugą specjalizację. Studia te rozpoczęłyby się również od semestru letniego (przełom lutego i marca 2012r.) Czy to że studia startują od semestru letniego oznacza że startują w roku akademicki 2011/2012 i tym samym są bezpłatne ; czy też traktowane są jako startujące w roku akademickim 2012/2013 i będą płatne.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam, obecnie studiuję trzeci rok ekonomii na prywatnej uczelni i w przyszłym roku chciałabym zacząć magisterkę również prywatnie oraz licencjat na innym kierunku na uczelni publicznej. Czy w tym przypadku, nie studiując wcześniej na koszt państwa, mam prawo do bezpłatnego drugiego kierunku? Czy, mimo że, raz już płaciłam za studia, ponownie musiałabym opłacać czesne?
Z góry dziękuję za odpowiedź

hej!

Odpowiem, bo wydaje mi się,że wiem ryzykfizyk! wiesz nie jestem pewny, ale te studia, o których wspomniałeś zaczynasz dokładnie w tym roku akademickim 2011/2012 więc podejrzewam,że będziesz je mógł robić za darmo;)

A mam pytanie do innych,czy ktoś z Was ma na emial plik z jakimis dobrymi arkuszami z biologii, fizykii i chemii, rozszerzone a fizyka podstawowe bym był wdzięczny;)Na pewno dużo osób zdaje na medyczną, a może Ty ryzkfizyk cos masz hee z fizykii podstawowej;)?

Witam

Jestem absolwentką jednego kierunku studiów (ukończyłam je w lipcu 2011 roku), w pzryszlym roku akademickim chciałabym iśc na kolejne, jednakże nie wiem jak w mojej sytuacji wygląda płatność/bezpłatność za drugi kierunek.
według rozporządzenia znalezionego w internecie:
http://www.bip.nauka.gov.pl/_gAller...ozporzadzenie_wzor_oswiadczenia_bez_oplat.pdf

teoretycznie mieszczę się w punkcie 1 czyli bezpłatnym, jdnakże teoretycznie również kwalifikuje się pod punkt 4 czyli płatne. Próbowałam się skontaktować z dziekanatem uczelni, jednakże zasłaniają się że nie są pewni, że nie wiedzą. Ale już z doświadzcenia wiem, że uczelnia i dziekanat to prawie ostatnie miejsce gdy coś wiedzą.

Bardzo proszę o informacje, gdyż nie wiem czy jest sens składać deklaracje maturalną w celu podwższenia wyików oraz napisania dodatkowego przedmiotu.

Przeczytaj objaśnienia do rozporządzenia, które podlinkowałaś. W tym wątku już ze sto razy była dana odpowiedź na twoje pytanie - poszukaj.

<lupaw: Czy dostałeś odpowiedź z ministerstwa na ostatniego maila?

Dostałem odpowiedź o treści, że odpowiedź na pytania dostanę w odrębnej wiadomości. Od tej pory cisza...

lupaw napisał:
Przeczytaj objaśnienia do rozporządzenia, które podlinkowałaś. W tym wątku już ze sto razy była dana odpowiedź na twoje pytanie - poszukaj.

dziękuje za odpowiedz, to rozprzadzenie kilkakrotnie czytałam i wg niego teoretycznie powinny być bezpłatne dla mnie, ale wg uczelni.....już płatne:mad:

tutaj macie odpowiedzi z uczelni:
Tak. W świetle Ustawy będzie to dla Pani II kierunek studiów, płatny. W Ustawie nie ma mowy o terminie ukończenia studiów. Ważna jest data rekrutacji. A od przyszłej rekrutacji, na rok 12/13 roku obowiązują przepisy nowej Ustawy.

lub też
Witam serdecznie
Prawdopodobnie dla absolwentów i studentów pragnących rozpocząć studia
na INNYM kierunku studia te będą płatne. Pisze prawdopodobnie bo
wykładnia litery ustawy nie jest jeszcze w pełni jasna.
Prawdopodobieństwo opłaty jest jednak wysokie.

lub

Niestety wszyscy którzy rozpoczną studia w przyszłym roku akademickim będą musieli deklarować czy jest to pierwszy czy drugi kierunek i w przypadku podjecia studiów na drugim kierunku będą musieli za nie zapłacić, chyba że osiągną bardzo dobre wyniki w nauce i zostana zwolnienie z tej opłaty. Ile będą kosztowały studia na kierunku lekarskim tego nie wie na razie nikt.

a tu coś innego

Witam

Odpowiedz na to, oraz inne pytanie zwiazane z odplatnoscia za 2 kierunek
studiow znajdzie Pani na stronie MNiSZW w linku Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW

W Pani przypadku odpowiedz jest w punkcie 6.

Wszystkie te odpowiedzi dostalam z uczelni, które mnie interesują, i terz się zastanawiam czy to co czytam w rozporzadzeniu jest napisane w innym języku i go nie rozumiem, czy nie rozumieją tegolidzie zajmujący się rekrutacją i sprawami administarcyjnymi uczelni. Zaznaczam że w każdej z wiadomości do interesującej mnie uczelni zaznaczałam że już ukończyłam jeden kierunek studiów przed wejściem ustawy czyli w lipcu 2011 roku, oraz to że chciałabym wziąśc udział w rekrutacji na rok 2012/2013.

Nauczcie się wreszcie, iż ostatnim miejscem na zadawanie pytań jest uczelnia! Macie dokładnie przedstawione odpowiedzi z uczelni zamieszczone post wyżej - głupoty pań z dziekanatu, które nic nie wiedzą. Skoro macie odpowiedzi na pytania na stronie ministerstwa to czego jeszcze oczekujecie?

Cały czas wałkowane są te same pytania, na które odpowiedź już padła kilkanaście razy w tym wątku - czy na prawdę tak trudno jest zadać sobie choć trochę trudu i przeczytać te kilka ostatnich stron? Niejasny jest chyba tylko jeden przypadek - ale większość (a zwłaszcza te, o których jest mowa w ostatnich postach) są już wiadome. Czy was ludzie boli czytanie? Czy może nie rozumiecie tego co się pisze, wałkuje, tłumaczy i rozpisuje słowo po słowie na poprzednich stronach. Co kilka stron tego wątku wpadają nowe osoby i zadają wciąż te same pytania - nie łaska przeczytać wcześniejszych odpowiedzi? Normalnie nóż się w kieszeni otwiera! No i zaraz mi się dostanie, że agresywny jestem. Tak jestem agresywny bo mam dość głupoty - za czytanie kilku ostatnich stron się lenie zabrać a nie non stop pytania zadawać!!!

Witam, to może ja dla tych którzy mają wątpliwości dodam że jakiś czas temu zadałam pytanie na stronie ministerstwa Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW o treści "czy osoby, które rozpoczęły studia przed wejściem ustawy i kończą je w roku akademickim 2011/2012, mogą podjąć od roku akademickiego 2012/2013 bezpłatne studia stacjonarne?". Następnego dnia na stronie opublikowano 9 pytań wśród których znalazłam podobne do mojego z którego wynika jak dla mnie że będę mogła studiować bezpłatnie. Dzisiaj natomiast dostałam odpowiedź na moje już na skrzynkę o treści: "Odpowiadając na e-mail uprzejmie informuję, iż studia stacjonarne rozpoczęte w roku akademickim 2012/2013 przez absolwenta, który ukończył studia przed 30.09. 2011 r., będą traktowane jako studia odbywane na pierwszym kierunku studiów, czyli będą to studia nieodpłatne."

Przyznam, że wiadomość mnie zaskoczyła bo podkreśliłam że kończę studia w roku 2012 a odpowiedź dostałam skierowaną do absolwenta który ukończył studia przed 30.09.2011 r czyli to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Nie wiem, po co zasypujecie ministerstwo mailami, skoro wszystko na ich stronie, w tych opublikowanych pytaniach i odpowiedziach... Wystarczy odnieść to do siebie i gotowe (np. pytanie 6 odnosi się również do tych, którzy rozpoczęli studia w r.ak. 2009/10, 2008/09, 2007/08, itd. wstecz, a nie tylko w 2010/11 jak brzmiało pytanie). Jeśli podali te informacje na swojej stronie, to jest już to jakiś dokument. Nie szukajcie dziury w całym!:)

Ostatnia edycja:
Hej!

A więc ja dodam, jedno zdanie od siebie, na 100% osoby które ukończyły studia przed 1 pazdziernika 2011 moga podjąć studia bezpłatne!!
Natomiast ku mojemu zdziwieniu, nie bez kozery ciągle jest wałkowana ta data 1 pazdziernika 2011,, będąc 3 dni temu w Ministerstwie, rozmawiałem z naprawde życzliwą osobą, która podała mi emial do zapytań inny, ale sama odpowiedziała mi na moje pytanie.Jeśli ktos kończy studia zaczęte przed wejściem w życie ustawy,a kończy je np w 2013 roku, kolejne studia są dla niego płatne!!I naprawdę nie ma tu czego się doszukiwać, to według prawa jest OK!Czasy się zmieniają, ustawy się zmieniaja, a jak ktoś się z czymś nie zgadza może mieć tylko pretensje do siebie, głównie młodzi ludzie glosowali na PO;) alE TO TU NIE JEST WAŻNE , TO NIE FORUM POLITYCZNE KAŻDA PARTIA MA W SOBIE COŚ CIEKAWEGO DO ZAOFEROWANIA

Pozdro

Musiałeś chyba coś źle zrozumieć, na stronie ministerstwa "Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego" w pytaniu 6 jest wyraźnie podane, że jako pierwszy kierunek studiów liczy się ten, który jest zaczęty już po wejściu ustawy, czyli 1 października 2011 lub później, więc dlaczego osoby już studiujące miałyby płacić, skoro ten ich obecny kierunek w świetle ustawy "nie istnieje"? Dopiero na kierunek zaczęty po wejsciu ustawy dostaną limit ECTS i będą go wykorzystywały.
Zresztą słowo pisane (w tym przypadku pytania i odp. na stronie ministerstwa) ma większą wartość niż mówione, strona ministerstwa stanowi jakąś formę dokumentu, więc należy sugerować się nią, a nie tym, co powiedziała jakaś tam życzliwa osoba...

Ostatnia edycja:
siemka!

Ja Cię rozumiem, ja tylko powtarzam co mi powiedziano w Ministerstwie,, sądze,że tam rozmowy są nagrywane więc nie sądzę, by ta osoba się myliła,, a pamiętaj,że te pytania i pod nimi odpowiedzi czy widniej tam jakiś czyiś podpis??
Ja tam sądzę, że jednak osoby które kończą w czasie trwającej ustawy muszą płacić za studia,, tak to zdefiniowałem, do tej pytani, iż to nie fer przecież zaczeły wcześniej, na co uzyskałem odpowiedz iż;) TO ICH DOBROWOLNA DECYZJA I WIEDZĄ ,ŻE PODEJMUJĄ JE W CZASIE TRWANIA NOWEJ USTAWY;)
NIC MI SIĘ NIE POMYLIŁO, TYLKO PISZĘ TO CO USŁYSZAŁEM W Ministerstwie;);)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót