akneakne napisał:
Oto moje pytanie (nie irytujcie się jeśli powtarzam)
W roku akademickim 2011/2012 zaczęłam studia na kierunku X. Immatrykulacja, wpis do grona studentów, pierwsze zajęcia odbyły się we wrześniu 2011. Formalnie więc studia rozpoczęłam przed dniem wejścia w życie ustawy (1.10.11). Dodatkowo cześć ustawy mówiąca o odpłatności za drugi kierunek w życie weszła 1.01.12, czyli także po rozpoczęciu przeze mnie nauki. W związku z tym mam pytanie: czy jeśli teraz, w roku akademickim 2012/2013, podejmę studia na drugim kierunku będą musiała wnosić za nie opłaty?
Mam ten sam problem. Przeczytałam sporo stron tego wątku, nie wszystkie, bo już jednak sporo się ich nazbierało, ale nie natrafiłam na odpowiedź na w/w pytanie. Chyba, że mówiąc studia rozpoczęte po 1 października 2011 mamy na myśli po prostu studia rozpoczęte w roku akademickim 2011/12. Ale data wydania legitymacji, to 26.09.2011. Czy nie jest to jednoznaczne z rozpoczęciem studiów PRZED dniem 1.10.11? Prawdopodobnie szukam wszystkich "ale", które mogą jakkolwiek przemawiać na moją korzyść, ale może jednak warto...
Ew. Jeśli w tym roku akademickim podjęłam studia I st. i do końca tego roku (czyli w sumie od semestru letniego) rozpoczęłabym jeszcze drugi kierunek, to bądź co bądź jest bezpłatny, bo podjęty w tym roku? Dobrze rozumiem?
I ostatnie pytanko... Tutaj widziałam w jednym z ostatnich postów tekst o tym, że jeśli po roku zrezygnuję z drugiego kierunku, który "grozi" odpłatnością, to nie będę się musiała z niego rozliczać? Bo to kurczę, trochę bez sensu dla mnie - skoro dzięki nowelizacji ustawy ma być więcej miejsc dla studentów, bo ludzie nie będą brać drugich kierunków ot tak, bo mogą później płacić, to przecież mogę iść na drugi kierunek, dostać się, "zabrać" miejsce komuś innemu, a potem rzucić ten kierunek po pierwszym roku tylko dlatego, że nie chcę płacić.
Ktoś rozsieje moje wątpliwości? Bo ja juz naprawdę jestem w kropce...
Pozdrawiam