płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A czy gdyby ktoś przed rozpoczęciem roku akademickiego 2012/2013 nie wykorzystał ani jednego punktu Etcs a chciał rozpocząć w 2012 roku studiować dwa kierunki darmo równocześnie to może?

jezlei studiujesz 2 kierunki jednoczesnie i na tym zdeklarowanym jako drugi nie jestes w 10% najlepszych studentow to musisz za ten kierunek placic.

chodzi mi o to czy pierwszego roku muszę płacić za drugi kierunek czy dopiero po roku studiowania bo słyszałem że student ma jakby 6 lat darmowych studiów czyli na jeden kierunek plus jeszcze rok?

Raz można rozpocząć za darmo 2gi kierunek i np po roku zrezygnować, jeśli okazałoby się, że nie ma się wystarczająco dobrej średniej aby kontynuować go bezpłatnie. Jeśli mimo wszystko chce się dalej na nim studiować trzeba zwrócić uczelni za 1 rok oraz płacić za kolejne do ewentualnego uzyskania stypendium za średnią. Na studiach 2 stopniowych z licencjatem oraz jednolitych mgr 5cio letnich dostaje się ECTSów na 11 sem studiów, na studiach 2 stop. inżynierskich 12 sem, a jeśli studia są 6cio letnie, to 13 - zawsze jeden semestr więcej niż potrzeba

Czyli co jeśli ktoś w 2012 roku rozpocznie dwa darmowe kierunki przez pierwszy rok nie płaci nic jeśli z jednego zrezygnuje nic nie musi za niego zapłacić a jeśli będzie chciał kontynuować to musi zapłacić za całe 5 lat tych drugich studiów?

A co jeżeli jestem na 2 roku i chce przerwać tok nauki po sesji zimowej, wziąć urlop, poprawić mature i od nowego roku iść na inny kierunek i zrezygnować z tego na którym obecnie jestem lub zawiesić go ? Czy też bede musiała ponieść jakies opłaty ?
Ewentualnie... jeżeli bym skończyła 2 rok, a od nowego roku szkolnego zaczeła studiować drugi kierunek rezygnujac z tego na ktorym teraz jestem, lub zawieszajac go, czy tez wiaza sie z tym opłaty ?

w roku akademickim 2011/2012 zaczęłam studiować biologie ale nie jest to kierunek który chciałabym kontynuować, dlatego zamierzam poprawić maturę i złożyć podanie na farmacje. czytałam gdzieś, że każdy student dostaje dodatkowe 30 punktów, które może wykorzystać na zmianę kierunku studiów po pierwszym semestrze. czyli jeśli przystąpię do sesji zimowej, zaliczę ją i będę normalnie studiować do maja gdy to poprawie maturę i wtedy zrezygnuje z biologii (nie przystępując do egzaminów) to będę mogła bez opłat studiować od października farmacje?
proszę o szybką odpowiedź

dzięki za odpowiedź
a jeśli będę pobierać z uczelni stypendium socjalne przez semestr letni to po tym jak zrezygnuje ze studiów będę musiała oddać to stypendium czy nie?

ja dostałam meila z ministerstwa i w odpowiedzi jest , że przerywając pierwszy semestr obecnego 1-go roku byc może tylko częściowo będę płaciła za nowy kierunek, który podejmę w 2012/13, niestety nic na temat wysokości tych odpłatności. :(

Kora bo to sie odnosci do tego ze oni nie wiedza ile w tym semestrze juz zdazylas wykorzystac punktow ECTS. jezeli nie przekroczylas tych 30 dodatkowych to masz kierunek calkowicie bezplatny.

akneakne napisał:
Oto moje pytanie (nie irytujcie się jeśli powtarzam)
W roku akademickim 2011/2012 zaczęłam studia na kierunku X. Immatrykulacja, wpis do grona studentów, pierwsze zajęcia odbyły się we wrześniu 2011. Formalnie więc studia rozpoczęłam przed dniem wejścia w życie ustawy (1.10.11). Dodatkowo cześć ustawy mówiąca o odpłatności za drugi kierunek w życie weszła 1.01.12, czyli także po rozpoczęciu przeze mnie nauki. W związku z tym mam pytanie: czy jeśli teraz, w roku akademickim 2012/2013, podejmę studia na drugim kierunku będą musiała wnosić za nie opłaty?

Mam ten sam problem. Przeczytałam sporo stron tego wątku, nie wszystkie, bo już jednak sporo się ich nazbierało, ale nie natrafiłam na odpowiedź na w/w pytanie. Chyba, że mówiąc studia rozpoczęte po 1 października 2011 mamy na myśli po prostu studia rozpoczęte w roku akademickim 2011/12. Ale data wydania legitymacji, to 26.09.2011. Czy nie jest to jednoznaczne z rozpoczęciem studiów PRZED dniem 1.10.11? Prawdopodobnie szukam wszystkich "ale", które mogą jakkolwiek przemawiać na moją korzyść, ale może jednak warto...

Ew. Jeśli w tym roku akademickim podjęłam studia I st. i do końca tego roku (czyli w sumie od semestru letniego) rozpoczęłabym jeszcze drugi kierunek, to bądź co bądź jest bezpłatny, bo podjęty w tym roku? Dobrze rozumiem?

I ostatnie pytanko... Tutaj widziałam w jednym z ostatnich postów tekst o tym, że jeśli po roku zrezygnuję z drugiego kierunku, który "grozi" odpłatnością, to nie będę się musiała z niego rozliczać? Bo to kurczę, trochę bez sensu dla mnie - skoro dzięki nowelizacji ustawy ma być więcej miejsc dla studentów, bo ludzie nie będą brać drugich kierunków ot tak, bo mogą później płacić, to przecież mogę iść na drugi kierunek, dostać się, "zabrać" miejsce komuś innemu, a potem rzucić ten kierunek po pierwszym roku tylko dlatego, że nie chcę płacić.

Ktoś rozsieje moje wątpliwości? Bo ja juz naprawdę jestem w kropce...
Pozdrawiam ;)

Marta nie wiem na ile rozwieje twoje watpliwosci bo tez do konca nie wiem jak ot wszystko jest egzekwowane, ale powiem Ci to czego jestem pewien.
Dostajesz liczbe punktow ECTS potrzebna na ukonczenie twojego pierwszego kierunku. Jezeli ja przekroczysz to palcisz za kazdy przekroczony punkt. Punkty dostajesz w momencie zaliczenia przedmiotu. wiec jezeli podejmiesz studia postudiujesz ( jak to ujelas zabierzesz komus miejsce) i nie zlaiczysz niczego to mozesz isc na inny kierunek i za nie nie placic.
Nie wiem jak to sie ma do studiowania rownorzednie 2 kierunkow ale podejrzewam, ze wtedy punkty ects przypisuja sie jakby do tego pierwszego kierunku i nie maja powiazania z tym drugim.
I rowniez wydaje mi sie (zaznaczam wydaje mi sie) ze kazdy podjety teraz przez Ciebie kierunek bedzie juz traktowany jako drugi wiec jezeli chcesz za niego nie placic musisz albo zrezygnowac z pierwszego albo byc 10% najlepszych na nim.

Mam następujące pytanie: W roku akademickim 2010/2011 rozpocząłem studia, zrezygnowałem przed sesją zimową niezaliczając żadnego przedmiotu.W roku akademickim 2011/2012 zacząłem inne studia po czym ta sama historia, rezygnacja prze sesją. Czy to oznacza, że mogę jeszcze kiedyś rozpocząć bezpłatne studia na uczelni państwowej? Czy jednak będę musiał płacić?

nsr, jak to napisalem kilka razy wyzej: mozesz studiowac nieodplatnie.

Hej
Mam pytanie... przeleciałam wątek aczkolwiek nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie/ zagmatwanie.
Zaczęłam studia w tym roku, trochę z nudów trochę od czapy dzienne magisterskie. To moje pierwsze studia.
Czy to, że dostałam się na studia w lipcu 2011 choć praktycznie zaczęłam je 1x2011r robi jakąś różnicę, w sensie podlegam niestety pod ustawę tak??? Bo już się gubię...
Początkowo planowałam po tych studiach na spokojnie zacząć medycynę za te pięć lat... Jestem w kropce, nie wiem czy kontynuować studia czy dać sobie spokój, czy czekać na jakiś cud w ustawie, czy zacząć zbierać kasę... Pomocy...

nsr napisał:
Mam następujące pytanie: W roku akademickim 2010/2011 rozpocząłem studia, zrezygnowałem przed sesją zimową niezaliczając żadnego przedmiotu.W roku akademickim 2011/2012 zacząłem inne studia po czym ta sama historia, rezygnacja prze sesją. Czy to oznacza, że mogę jeszcze kiedyś rozpocząć bezpłatne studia na uczelni państwowej? Czy jednak będę musiał płacić?

Jeśli nic nie zaliczyłeś, to oznacza to, że masz czyste konto i możesz sobie zacząć nowy kierunek kiedy chcesz za darmo - tak ja to rozumiem ;)

robliz1 napisał:
Kora bo to sie odnosci do tego ze oni nie wiedza ile w tym semestrze juz zdazylas wykorzystac punktow ECTS. jezeli nie przekroczylas tych 30 dodatkowych to masz kierunek calkowicie bezplatny.
-aga45- napisał:
w roku akademickim 2011/2012 zaczęłam studiować biologie ale nie jest to kierunek który chciałabym kontynuować, dlatego zamierzam poprawić maturę i złożyć podanie na farmacje. czytałam gdzieś, że każdy student dostaje dodatkowe 30 punktów, które może wykorzystać na zmianę kierunku studiów po pierwszym semestrze. czyli jeśli przystąpię do sesji zimowej, zaliczę ją i będę normalnie studiować do maja gdy to poprawie maturę i wtedy zrezygnuje z biologii (nie przystępując do egzaminów) to będę mogła bez opłat studiować od października farmacje?
proszę o szybką odpowiedź
"Ww. punkty ECTS przeznaczone są do korzystania przez studentów z dodatkowych zajęć, nieobjętych programem studiów. " (Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW)(patrz punkt 2) z tego wynika, że nie można tak traktować/wykorzystać tych punktów.. :/

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót