płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam nadzieję, że się nie powtarzam, ale mam następujące pytanie.
Czytałam ostatnich 20 stron i nie znalazłam dokładnej odpowiedzi na moje pytanie.
PIszę licencjatw tym roku akademickim (2011/2012). W przyszłym chciałabym zacząć jednocześnie magistra na tym samym kierunku i zrobić TYLKO licencjat z drugiego.
Jak zwykle standardowe pytanie - czy będę musiała za to wszystko płacić?
Według waszych twierdzeń nie, bo dostanę limit punktów ECTS na studia licencjackie oraz magisterskie są kontynuacją licencjackich.
Pewnie ewentualnie gdybym chciała zacząć magistra z drugiego kierunku to musiałabym za niego zapłacić tak?
Próbowałam przeczytać tę ustawę - było to dla mnie trochę ciężkie, ale zrozumiałam, że w przypadku studiów niejednolitych dostaje się limit ECTS na studia licencjackie i magisterskie. Więc mam nadzieję, że to wszytsko działa tak jak myślicie.
Jeszcze jedna rzecz... Czy nie wydaje wam się to wszystko zbyt kolorowe? Po co w takim razie byłoby takie rzucanie się na drugi kierunek i plotki że to już ostatni apora kiedy można zacząć coś nowego bezpłatnie (niedementowane tak naprawdę przez nikogo w mediach)? Przecież tak naprawdę problemy zaczną się dla ludzi, którzy teraz zaczynają studia, bo będą mieli ciężko jeżeli pomylą się z wyborem drogi życiowej (znów o ile zakładamy że t wszytsko prawda).
Rozmawiałam z moim dziekanem i on powiedział, że gdybym nie robiła magistra z pierwszego kierunku a poszła od początku na studia to miałabym za darmo, a tak że to będą dwa kierunki to będę musiała płacić, ale w sumie on też jeszcze nic nie wiedział na ten temat.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Asiasia nie do konca orientuje sie w twojej sytuacji ale wydaje mi sie, studia na ktorych teraz jestes nie sa jeszcze uznawane przez ustawe jako studia pierwszego kierunku a doopireo te nastepne zostana. jezlei sie nie myle to magisterskie jako kontynuacja licencjatu sa traktowane jako jeden kierunek czyli wg. tego mozesz studiowac nieodplatnie magisterke z tego kierunku i cale studia z innego.
a co do klopotow to popatrz co sie dzieje w okolo i odpowiedz sobie na pytanie czy rzad kiedykolwiek probowal nam cos ulatiwc czy tylko sobie? : P

Witam,
jak wszyscy tutaj, chciałbym zadać pytanie odnośnie płatności za drugi kierunek studiów. Moja sytuacja przedstawia się następująco:
W lipcu 2011 roku zakończyłem studia licencjackie, a w październiku roku 2011 rozpocząłem studia drugiego stopnia, tzn magisterskie. Podpisałem oświadczenie, że te studia są moim "pierwszym" kierunkiem i właśnie za te studia wykorzystuję przydzielony mi limit punktów ECTS. Jednocześnie studiuję na studiach inżynierskich, które rozpocząłem w październiku roku 2009, a które chciałbym kontynuować na drugim stopniu. Za studia inżynierskie, zgodnie z tym, co było tutaj pisane, płacić nie muszę (jeśli jest inaczej, proszę mnie wyprowadzić z błędu), natomiast za studia magisterskie po nich następujące, które rozpocznę w lutym 2013 roku (studia inżynierskie trwają 7 semestrów i bezpośrednio po nich, w semestrze letnim, rozpoczynają się studia magisterskie) już tak.
Jak wiadomo, istnieje możliwość zwolnienia 10% najlepszych studentów z opłaty za studia. Czytając wcześniejsze posty znalazłem informację, że rozliczenie "najlepszości" następuje za pierwszy rok studiów, które w założeniu mają być płatne - w tym przypadku wspomniane studia rozpoczęte w lutym 2013 roku. To znaczy jeśli po roku nauki na tych studiach ma się wyniki kwalifikujące do stypendium rektora, płacić za nie nie trzeba. Tutaj pojawia się moja wątpliwość: jak to jest w przypadku studiów, które rozpoczynają się od semestru letniego? Za jaki okres nauki zostanę rozliczony? Podania o stypendium rektora składa się po semestrze letnim, a nie po zimowym, stąd jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że zostanę rozliczony albo za pierwszy semestr nauki na tych studiach, albo za 3 semestry (czyli całe studia). Jak jest w rzeczywistości?
Bardzo proszę o odpowiedź, samemu niestety nie udało mi się znaleźć, będę naprawdę wdzięczny.

A czy jesteś przekonany, że za studia magisterskie po inżynierze będziesz musiał płacić? Według niektórych studia magisterskie to kontynuacja studiów inżynierskich, które zacząłeś przed wejściem w życie ustawy...

Niczego nie jestem pewien, nie jestem prawnikiem, ale trochę o tym poczytałem i wnioskuję, że będę musiał. Jeśli nie, byłbym bardzo wdzięczny, aby osoba mająca na ten temat większe pojęcie niż ja, wątpliwości rozwiała.
Wnioskuję, że będę musiał płacić dlatego, że podpisałem dokument, w którym jasno stwierdziłem, że już wykorzystuję swój bezpłatny limit punktów ects. Poza tym rejestracja na studia magisterskie i inżynierskie jest niezależna od siebie, to odmienne studia, nie widzę powodu, dla którego miałyby być one "kontynujacją".
Podkreślam jednak, że to tylko moje przypuszczenia, prosiłbym osobę bardziej znającą się na tym niż ja o zabranie głosu.

Sternor mam jeszcze jedno pytanie. Jak podpisywałeś to oświadczenie o limicie ECTSów... to czy Ty w tym momencie wykorzystujesz limit tylko na studia magisterskie? Czy automatycznie masz wyczerpany limit ECTSów na studia licencjackie?

Podpisywałem wyłącznie deklarację chęci wykorzystania punktów ECTS na danych, konkretnych studiach magisterskich, ale czy jednocześnie świadczy to o wykorzystaniu limitu na licencjackie - tego nie wiem. Nie było tam ani słowa o studiach licencjackich.

nie do konca orientuje sie czy to pomoze ale jezeli czyjes studia to 2 etapy to dostanie on punkty ects na te oba etapy. gdyby szedl na jednolite piecioletnei dostalby na cale piec lat wic byloby to nie uczciwe gdyby mial dostawac tylko na licencjat (inzyniera), tylko z tego powodu, ze jego studia sa dwuetapowe.

Witam
mam pytanie odnośnie mojej sytuacji
w 2011 roku skończyłam studia wyższe na UMK z tytułem mgr i niestety nie moge znalezc pracy i pomyslalam o KIERUNKU ZAMAWIANYM na uczelni technicznej od 2012 r.
Stąd moje pytanie.
czy nie studiując jednocześnie będę płacić za studia jak za drugi kierunek?
i czy jeśli poszłabym na zaoczne to bym placiła. jak to wygląda z kierunkami zamawianymi??

przepraszam jeśli ponawiam pytanie.

Ja w tym roku (lipiec 2012) kończę magistra. Jednak chciałabym od października pójść jeszcze na inżynierię.

W końcu będę musiała płacić za inżynierkę?
odpiszcie proszę :)

Anja i Uzytkownik
Żadne z was nie będzie musiało płacić, ponieważ kierunek który podjęliście przed wejściem ustawy NIE JEST uznawany za pierwszy. Za pierwszy zostaje uznany kierunek, który podjęliście PO wejściu ustawy.
pozdrawiam.

WItam..
oczywiscie przejrzalam wiekszosc postow i przeczytalam odpowiednie artykuly ustawy, ale jestem zirytowana calkowita dezinformacja. Nikt niczego na uczelni nie wyjasnia (niestety pani w dziekanacie nie odpowiada na zadne pytania, bo student to zlo) dlatego mnie tam nie odsylajcie.
Sytuacja wyglada nastepujaco, zobowiazali studentow 1 roku na podpisanie oswiadczenia o studiowaniu za darmo punktu 1, ktory brzmi nastepujaco:
) Wypełnia student, który podjął w uczelni publicznej studia stacjonarne pierwszego albo drugiego stopnia albo jednolite studia magisterskie w roku akademickim 2011/2012 lub w latach następnych (bez względu na ukończone przed dniem 1 października 2011 r. studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat) i dla którego są to pierwsze studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat na określonym poziomie kształcenia, na które otrzymał do wykorzystania liczbę punktów ECTS, o których mowa w art. 164a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym.

Nie zrozumialy jest dla mnie fragment po nawiasie...

Moja sytuacja wyglada nastepujaco. w roku 2010/2011 ukonczylam stacjonarne studia magisterskie na uczelni pedagogicznej, jednoczesnie podjelam studia w tym samym roku akademickim na drugim kierunku na UJ, licencjat stacjonarnie. Obronilam sie w roku 2011, a nie zaliczylam 1 roku na UJ. W roku akademickim 2011/2012 podjelam ponownie ten sam kierunek na UJ.

wobec powyzszego nie wiem czy mnie dotyczy mnie punkt 1 czy jakis inny? i o co chodzi z tym pierwsze studia stacjonarne w uczelni publicznej bez wnoszenia oplat itd..

i zgadzam sie, ze najlepiej byloby gdyby ministerstwo stworzylo bank FAQ i rozwialoby to polowe naszych watpliwosci.. bo nikt nic nie wyjasnia, a kazda sytuacja jest zlozona

Witam, przejrzałem kilkanaście stron tego wątku ale raz czytam tak, drugi raz inaczej.

Krótko : Studiuję budownictwo na Politechnice Łódzkiej, wlaśnie zaliczyłem bezproblemowo pierwszy semestr. Jednakże od nowego roku chciałbym zacząć studiować ten kierunek na Politechnice Krakowskiej. To moja prywatna decyzja, proszę nie wnikać. Czy będę musiał za to płacić ?

Moja sytuacja jest dość skomplikowana. Jestem na pierwszym roku studiów II stopnia na Filologii polskiej i na pierwszym roku Konserwacji dzieł sztuki(studia jednolite magisterskie), zgodnie z z ustawą za żaden kierunek nei muszę płacić. Jednak w tym roku chciałabym się przenieść z Konserwacji na Wydział Malarstwa(nie tracąc roku, byłabym tam na drugim roku). Czy w takiej sytuacji byłabym zobowiązana za płacenie za studia na Wydziale Malarstwa czy jedynie ew. za różnice programowe. Byłabym wdzięczna za fachową opinię, bo sama się już w tym pogubiłam.

Ostatnia edycja:
Witam

Chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa z absolwentami.
ukończyłem studia w 2010 r. Teraz chciałbym rozpocząć kolejne 2012/2013. Czy również będę musiał płacić ?

pozdrawiam

bisonen: nie będziesz płacić, Twój przypadek był na tym forum już wielokrotnie omawiany.

Coś a'propos pytań na tym forum osób, które zastanawiały się, czy dotyczy ich nowa ustawa, jeśli dostały indeks/legitymację/złożyły dokumenty czy też przeszły ślubowanie przed październikiem:

Zamach na pieniądze studentów opóźniony. Prosty błąd w ustawie przełoży wprowadzenie opłat za drugi kierunek | wPolityce.pl | codziennie ważne informacje ze świata polityki

zobaczymy co na to Ministerstwo ;)

i tutaj jeszcze artykuł sprzed roku na ten temat:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/ostatnia_szansa_na_bezplatny_drugi_kierunek_studiow_179540.html

"(...) główny specjalista Departamentu Strategii Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego Wojciech Augustowski stawia sprawę jasno: Należy (...) pamiętać, że proponowane przepisy, po zakończeniu procedury legislacyjnej, będą obowiązywać studentów, którzy będą poddani procedurze rekrutacji na studia już w czasie obowiązywania nowych przepisów"

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, z góry przepraszam jeśli takie pytanie już było.
W maju tego roku skończę studia inżynierskie na kierunku Architektura, ze względu na opóżnienie z obroną, na studia magisterskie będę mogła iśc dopiero w lutym 2013. Od pazdziernika chciała bym pójść na inne studia I stopnia, żeby mieć tylko pół roku przerwy w byciu studentem, ale nie jestem pewna czy będę je kontunuowała kiedy dostanę się już na studia II st Architektury. Jak wygląda moja sytuacja w tym wypadku?

Dzięuję kassiag za informację. Oprócz tego wysłałam zapytanie do Ministertswa(a propos mojego przypadku), bo przecież de facto w nowym roku akademickim kontynnuję zaczęty kierunek tylko,że na innym wydziale, a nie rozpoczynam nowe studia.No ale zobaczymy. Jak dostanę odpowiedź, podzielę się na forum nowinkami...

Studiuję na kierunek A i po roku zamierzam zmienić na kierunek B( niezwiązany z poprzednim na innym uniwersytecie) czy będę musiała zapłacić za ten rok, który odbyłam (lub za ten który wezmę). Jeżeli przed zakończeniem I semestru zrezygnuję ze studiów czy to będzie się liczyło jako odbycie tego semestru?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót