Chciałam zapytać o taką rzecz.
W roku akademickim 2011/2012 kończę studia magisterskie.
W roku akademickim 2012/2013 chciałabym rozpocząć bezpłatnie drugi kierunek studiów.
Ciekawi mnie jak interpretować sformułowanie:
"Do kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat w kolejnym roku studiów, o których mowa w ust. 3, ma prawo student, który w poprzednim roku studiów spełnił kryteria, o których mowa w art. 181 ust. 1, z uwzględnieniem art. 174 ust. 4."
W roku akademickim 2011/2012 spełniłam kryteria uzyskania stypendium rektora, jednak nie złożyłam podania o uzyskanie tego stypendium (powiedzmy na przykład, że moja sytuacja finansowa była na tyle fenomenalna, że z tego stypendium nie chciałam korzystać, albo że zapomniałam w terminie złożyć podania). Kryteria spełniam, bo wiem jakimi wynikami odznaczają się moje koleżanki, które to stypendium pobierają, a którymi ja również się odznaczam.
Moje pytanie brzmi - czy jeśli spełniłam kryteria, ale stypendium nie pobieram (nie składałam podania o to stypendium w ogóle) to nadal mogę się o bezpłatny kierunek ubiegać? Czy sformułowanie "kryteria (...), z uwzględnieniem (...)" deklasyfikują mnie jako studenta mogącego się ubiegać o bezpłatne studiowanie?
Z góry dziękuję za pomoc.