płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam!
Obecnie studiuję jedne kierunek na uj, rozpoczęty w roku 2011/2012, planuje również w roku 2012/2013 rozpocząć drugi kierunek na agh. Czy będę musiała płacić za ten drugi kierunek?? P.S zapewne już podobne pytanie padło, ale nie będę czytała 75 stron

majka.majka napisał:
P.S zapewne już podobne pytanie padło, ale nie będę czytała 75 stron
Tobie się nie chce czytać, mało komu będzie się chciało odpowiedzieć. Dziękujemy, czujemy się docenieni...

Ag_Maz napisał:
Tobie się nie chce czytać, mało komu będzie się chciało odpowiedzieć. Dziękujemy, czujemy się docenieni...

+1 dla moderatora

majka.majka napisał:
Witam!
Obecnie studiuję jedne kierunek na uj, rozpoczęty w roku 2011/2012, planuje również w roku 2012/2013 rozpocząć drugi kierunek na agh. Czy będę musiała płacić za ten drugi kierunek?? P.S zapewne już podobne pytanie padło, ale nie będę czytała 75 stron

Jak nie chce Ci się czytać, to po co w takim razie odpowiadać na Twoje pytanie, skoro i tak tego nie przeczytasz?

P.S. Tak, takie pytanie już padło i to wielokrotnie, więc jednak polecam lekturę.

Przepraszam jeżeli się powtórzę ale po 30 min przeszukiwania forum nie jestem pewien.

W roku 2010/2011 zacząłem studia na kierunku X. Aktualnie jestem na 2 roku. Mam zamiar poprawić maturę w tym roku i iść na kierunek Y porzucając kierunek X. Rozumiem, że za nie nie zapłacę ale zakładając, że nie uda mi się to w tym roku to czy kończąc studia licencjackie w 2013 roku, będę mógł w następnym roku podjąć studia darmowo na kierunku Y bez liczenia ECTS.

Z góry dziękuje za pomoc.

Chciałam zapytać o taką rzecz.

W roku akademickim 2011/2012 kończę studia magisterskie.
W roku akademickim 2012/2013 chciałabym rozpocząć bezpłatnie drugi kierunek studiów.

Ciekawi mnie jak interpretować sformułowanie:

"Do kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat w kolejnym roku studiów, o których mowa w ust. 3, ma prawo student, który w poprzednim roku studiów spełnił kryteria, o których mowa w art. 181 ust. 1, z uwzględnieniem art. 174 ust. 4."

W roku akademickim 2011/2012 spełniłam kryteria uzyskania stypendium rektora, jednak nie złożyłam podania o uzyskanie tego stypendium (powiedzmy na przykład, że moja sytuacja finansowa była na tyle fenomenalna, że z tego stypendium nie chciałam korzystać, albo że zapomniałam w terminie złożyć podania). Kryteria spełniam, bo wiem jakimi wynikami odznaczają się moje koleżanki, które to stypendium pobierają, a którymi ja również się odznaczam.

Moje pytanie brzmi - czy jeśli spełniłam kryteria, ale stypendium nie pobieram (nie składałam podania o to stypendium w ogóle) to nadal mogę się o bezpłatny kierunek ubiegać? Czy sformułowanie "kryteria (...), z uwzględnieniem (...)" deklasyfikują mnie jako studenta mogącego się ubiegać o bezpłatne studiowanie?

Z góry dziękuję za pomoc.

W przyszłym roku akademickim pierwszym kierunkiem studiów będzie dopiero ten który zaczniesz. Więc w ogóle te pojęcia nie mają zastosowania do Twojej sytuacji. Poza tym. Zaczekajmy na wyrok TK bo może się okazać, że te wszystkie przepisy wylądują w koszu.

to co może okazać się że w roku 2012/2013 będzie można jednak studiować dwa kierunki za darmo?a jeśli ktoś studiował dwa darmowe kierunki i na obu był wśród najlepszych studentów to co potem może studiować 4 darmowe kierunki?

Może się okazać, że zostanie po staremu. Czyli żeby móc studiować drugi kierunek będzie trzeb tylko uzyskać zgody dziekanów obu kierunków. Wszystko wskazuje na to, że tak może być.

to ustawa nie przeszła?jak to się stało?

Ustawa przeszła, ale przepisy odnośnie odpłatności za drugi kierunek studiów są w Trybunale Konstytucyjnym.

i trybunał konstytucyjny powiedział nie?

Jeszcze nie było posiedzenia na ten temat. Ale kilka lat temu wypowiadał się w podobnej sprawie i powiedział nie.

Póki co nie wiadomo. Na marzec nie ma tego w planach.

to gdyby dzisiaj rozpoczynał się rok akademicki drugi kierunek byłby płatny?

to jeżeli do rozpoczęcia roku akademickiego TK nie powie nie trzeba będzie płacić?

Będzie trzeba. Bo do póki nie będzie wyroku TK obowiązuje aktualna ustawa.

to aktualna ustawa mówi że trzeba płacić?a TK musi się wypowiedzieć czy może się odbyć bez zgody TK?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót