płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Obecna ustawa mówi o płatności za drugi kierunek studiów. Grupa posłów złożyła do TK wniosek o sprawdzenie, czy taki zapis jest zgodny z konstytucją.

Pomocy!

Witam,
Pilnie potrzebuje porady dotyczacej platnosci za studia. Dokladniej mowiac o likwidacje tych kosztow. Jestem zadluzona na ponad 6 tysiecy zlotych i nie wiem co z tym zrobic. Pani w dziekanacie powiedziala mi ze jesli chce zrezygnowac ze studiow to musze zlozyc podanie o rezygnacje.. Natomiast umozenie zaleglosci bedzie mozliwe jedynie wtedy, gdy przedstawie np. umowe o prace za granica ( ze niby w tym czasie kiedy naliczano mi oplaty to nie bylo mnie w kraju). Co mam zrobic w takiej sytuacji? Wiem ze mozna te oplate obejsc, tylko nie iwme jaki moze byc inny sposob?

Co było powodem nieuczestniczenia w zajęciach? Czy wysyłane były wezwania do zapłaty?

Ciekawi mnie pewna kwestia... Aktualnie studiuję na kierunku A, zużywam moje ustawowe pkt ECTS, zastanawiam się jednak nad przeniesieniem się na niestacjonarne, zrezygnowaniem, zawieszeniem studiów A (jeszcze pomyślę).
Ale może do sedna, w jaki sposób są naliczane punkty? Są one liczone przez cały czas mojej bytności na liście studentów (aż do momentu wykreślenie czy coś w tym rodzaju)? Czy może dopiero po zaliczeniu semestru (czy w tej sytuacji liczy się 'wpis w indeksie, że semestr zaliczony' czy może przystąpienie do sesji, obecność mojego jestestwa w protokołach)?
Czy jeżeli w tym momencie studiuję jak bozia przykazała, uczęszczam na zajęcia ale nie zdam indeksu na koniec semestru itd, punkty będą odjęte od mojej skarbonki?:D Zastanawia mnie to, ponieważ kierunek B jest zdecydowanie droższy od kierunku A, więc rozsądne gospodarowanie skarbonką punktów byłoby wskazane:)

Indeks to tak na dobrą sprawę własność studenta i jego niezłożenie nic nie znaczy. Liczy się to co jest na protokołach. A co do twojego pytania głównego. Punkty są przyznawane po zaliczeniu przedmiotu/semestru. Jeśli nie zaliczysz semestru to punkty z tego semestru się zerują. Ale z wcześniejszych semestrów masz już "zużyte".

Witam! w 2012 roku kończę studia lic. W roku akademickim 2012/2013 mam zamiar zacząć dwa kierunki jednocześnie na mgr. Czy wtedy będę musiał płacić za drugi kierunek? przepraszam, ale nie przeczytałem wcześniejszych postów.

Mgr to II stopień, nie liczą się jako studia "nowe".

Mam pytanie: w roku akademickim 2011/2012 podjelam studia mgr, oprocz tego jestem również na 2 roku studiów licencjackich ( 2 kierunek). W roku 2012/2013 chcialabym podjac jeszce jeden kierunek mgr dziennie ( ten sam ktory studiuje z tym ze inna specjalizacja, nie moge go podjac zaocznie bo nie prowadza tej specjalizacji), czyli w sumie bede studiowac 3 kierunki dziennie Czy za ktory bede musiala zaplacic? Czy "bez oplat" w 2012/2013 tyczy sie tylko 2 kierunku, nie 3?

Czy ktoś może mi potwierdzić, że w roku 2011/2012 drugi kierunek jest jeszcze bezpłatny? Pytam, ponieważ na uczelni muszę wypełnić oświadczenie studenta, w którym pytają o ilość wykorzystanych pkt ECTS. Jezeli w tym roku ustawa miała jeszcze nie obowiązywać to dlaczego każą nam wypełniać takie oświadczenia? w ogóle jest w nich sugestia, że kierunek, który teraz zaczełam jest moim "pierwszym", podczas gdy moim pierwszym kierunkiem było co innego (jestem na 3 roku) i w przyszłym roku chcę iść na studia magisterskie - teraz nie wiem, czy one będą się liczyć jako nowe studia czy stare. nie wiem, czy będę musiała płacić za ten stary kierunek. ktoś mi potrafi odpowiedzieć?

Wybaczcie proszę, jeśli powielam pytanie. Mnóstwo stron do czytania, a ja decyzję muszę podjąć możliwie jak najszybciej. Otóż jestem tegoroczną maturzystką. Od października chciałabym podjąć studia na kierunku X na Uniwersytecie X. Jednak moim marzeniem jest także równoległe prowadzenie drugiego kierunku Y, ale na Akademii Y. W związku z tym, czy drugi kierunek Y będzie mnie coś kosztował w roku 2012/2013? Może banalne pytanie, ale nie łapię się już w tych skomplikowanych przepisach... Pozdrawiam

pijanistka: jeśli oba kierunki zaczniesz od października płacić nie będziesz. Warunkiem jest złożenie na nie dokumentów w trakcie roku akademickiego 2011/2012, który kończy się we wrześniu po sesji poprawkowej.

sprawa wygląda następująco:
studiuję (1 rok mgr - czyli II stopień) kierunek A na Uniwersytecie X.
od października chcę zacząć kierunek B na Politechnice Y (I stopień).

1. czy za kierunek B będę musiała zapłacić (rozumiem że, jeżeli dobrze pójdzie, to rekrutacja 2012/13 nie wiąże się automatycznie z koniecznością opłat za drugi kierunek)
2. co z magisterką z drugiego kierunku? czy traktujemy to jako kontynuację, czy może obecne studia "zjedzą" mi limit ECTSów? :?:

Dziękuję serdecznie za pomoc i rozwianie wątpliwości ;)

Witajcie,

prześlizgnęłam się jakoś przez wątki na forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na wszystkie moje pytania... może jest ktoś mi wstanie pomóc?

Zrozumiałam że:
- studiowanie na dwóch kierunkach dotyczy studiowania jednocześnie dwóch kierunków jak również jednego po drugim np. kończe magisterskie kierunku A i rozpoczynam licencjat kierunku B.

- Dopóki TK nie podejmie żadnej decyzji będę musiała płacić za II kierunek.

- jeśli rozpocznę studia na drugim kierunku w październiku 2012 (po zrobieniu magistra innego kierunku) a TK wycofa ustawę po tym jak rozpocznę studia np. zrobi to w listopadzie 2012 to i tak będę płacić, bo... prawo nie działa wstecz??

wniosek taki, że lepiej czekać z decyzją TK i jeśli będzie ona na korzyść studentów to wtedy decydowac się na II kierunek?

Czy dobrze rozumuję ??

Witam.
Mam pytanie. Czy studiując dwa kierunki zaocznie na jednej uczelni muszę płacić dwa razy?
Są to studia I stopnia. Pierwszy kierunek rozpocząłem w 2009 a drugi w 2010r. Czy studiowanie na dwóch kierunkach zaocznie jest zgodne z prawem? Na uczelni zorientowali się o tym dopiero na 3 roku i straszą mnie że tak nie można.
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
To zależy tylko i wyłącznie od Twojej uczelni jakie naliczy Ci czesne. Nie ma to w ogóle związku z artykułami ustawy, które przewidują odpłatność za drugi i kolejne kierunki na studiach stacjonarnych

Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW

Czy punkt 7 i 8 w powyższym linku można traktować jako oficjalne stanowisko Ministerstwa? Ostatecznie jeśli zostanę przyjęty na uczelnie (na której będę studiował równocześnie mój drugi kierunek) w trybie standardowym przeprowadzanym w wakacje, to żadne opłaty mnie nie dotyczą w żadnym momencie studiowania?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót