płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Bzdura. Przecież po licencjacie nikt ci nie każe iść na magisterkę. Od reformy bolońskiej możesz iść np. po AWF-ie na ekonomię.

Studia trwają 5 lat, czy są to jednolite magisterskie, czy też 2stopniowe nic tu nie zmienia i nikt tutaj nie zwraca uwagi, czy kierunek na magisterskich jest dokładnie taki sam, jak na licencjackich. Rozpoczynając naukę przed wejściem w życie nowej ustawy masz zagwarantowaną możliwość uzyskania magistra na starych warunkach. Dlatego właśnie studia II stopnia uważane są za kontynuację, bo w przeciwnym razie osoby, które zapisały się na studia jednolite miałyby 5 lat za darmo bez konsumowania ECTSów, a osoby z 2stopniowych tylko 3 (gdyby magisterkę robiły już po wejściu w życie ustawy). Jest to informacja pewna na 100proc, można ją znależć na stronach Ministerstwa, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Ale w większości przypadków nie na tej samej uczelni. Poczytaj wewnętrzne regulaminy/statuty (czy jak to tam się nazywa) uczelni. Zresztą w zimowej rekrutacji jest dużo mniej kierunków uruchamianych.

Pytanie było całkowicie teoretyczne i nikogo nie obchodzi to czy jest to fizycznie możliwe, a jedynie czy ustawa daje taką możliwość. I tak, daje, a szczególnie w przypadku studiów II stopnia wiele kierunków rusza w lutym.

Bzdura, o ile dostaniesz się przed październikiem to jeszcze będziesz za darmo studiował.

Pisząc "jednak każdy kierunek rozpoczęty po tym roku dla osoby, która rozpoczęła jakiś kierunek w roku 2011/2012 jest już płatny " miałam na myśli rok akademicki 2011/2012, a to Twoje "przed październikiem" w tym roku akademickim jeszcze się zawiera. W związku z tym po roku akademickim 2011/2012 czyli gdy decyzja o przyjęciu na studia nastąpi w roku akademickim 2012/2013, osoba która rozpoczęła już wcześniej jakiś kierunek konsumujący darmowe ECTSy za drugi będzie musiała płacić o ile nie spełni warunków kwalifikujących do stypendium rektora.

Dzień dobry!
Prawdopodobnie takie pytanie, które za chwilę zadam, pojawiło się już na tym forum, jednak proszę mnie nie uważać za ignorantkę- szanuję Waszą wiedzę, ale interesuje mnie tylko odpowiedź na moje pytanie, a nie odpowiedzi na pytania wszystkich użytkowników, dlatego zwyczajnie nie chce mi się czytać tych wszystkich, kilkudziesięciu stron, w poszukiwaniu takiego samego pytania.

Jestem tegoroczną maturzystką. Od października stanę się studentką. Prawdopodobnie już w lipcu dostanę się na studia, więc nie będę musiała uczestniczyć w tym "II naborze", który jest chyba we wrześniu. Chciałabym studiować dwa kierunki dziennie. Czytałam kilka artykułów w internecie na temat płatności za te studia. Proszę mnie upewnić czy dobrze dedukuję: bezpłatnie będę pobierać naukę w roku akademickim 2012/13? Od 2013/14 będę musiała za ten drugi kierunek płacić (jeżeli nie będę należała do 10% "wybrańców")?

Jeśli wzięła byś teraz 2 kierunki to miała byś oba darmowe. Jednak jako, że na 1 roku odrazu 2 nie można brać to tak jeden będziesz miała darmowy, ten który weźmiesz teraz a drugi już będzie płatny chyba że będziesz w tych 10% ;)

Witam. Moja sytuacja wygląda tak: w tym roku zdawałam mature po raz pierwszy. Moim celem jest medycyna, jednak podwinęła mi się noga na maturze chemii, więc bardzo prawdopodobne, że w tym roku dostać mi się nie uda. W związku z tym chciałabym iść na studia I stopnia(inny kierunek) i potem poprawiac maturę. I tu pytanie, jeśli dostałabym się na medycynę i porzuciła pierwszy kierunek to za ostatni rok musiałabym płacić, tak?
Jak wyglądałaby moja sytuacja w momencie, gdybym załapała się do tych 10% studentów i postanowila zmienic kierunek? Ostatni rok medycyny miałabym też za darmo? Czy z tego przywileju mogłabym korzystać jedynie w sytuacji, gdybym wyraziła chęć kontynuowania pierwszego kierunku?

I kogo dot. to 10%? Studentów danego kierunku, całego wydziału, całej uczelni?

Starałam się prześledzić to co już napisaliście w tym temacie, ale nadal mam mętlik w głowie. ;(

Po co chcesz iść na byle jakie studia? Lepiej idź do pracy do tego miasta w którym chcesz studiować medycynę.

Nie na byle jakie studia. Drugą opcją dla mnie jest położnictwo. Nie chcę tracić roku, a potem kolejnego, gdybym znowu nie dostała się na medycynę. Za jeden rok myślę, że byłabym w stanie zapłacić, za dwa już raczej nie. Zresztą to nieistotne, to mój wybór.

W każdym razie, wciąż proszę na odpowiedź na pytanie z poprzedniego postu. Jak jest w końcu z tymi 'wybrańcami'?

Ostatnia edycja:
tak, musiałabyś płacić za ost rok medycyny. Aby nie płacić za 2gi kierunek, to na nim musiałabyś spełnić warunki do uzyskania stypendium rektora, więc gdybyś zrezygnowała z położnictwa to na przedostatnim roku medycyny musiałabyś mieć b dobrą średnią. Gdybyś ciągnęła oba kierunki musiałabyś mieć taką średnią na medycynie każdego roku. 10proc. odnosi się do jednego kierunku, ale uczelnia może to jeszcze podzielić i wyliczyć odpowiednią średnią kwalifikującą np. dla każdego roku czy dla każdej specjalizacji. Tak robią niektóre kierunki na UW.

Witam,

rozpocząłem studia w roku akademickim 2011/2012. Czy jeżeli zmienię swoje studia po zaliczeniu I roku (zaliczywszy 2 semestry) i wezmę potem tzw. urlop dziekański, to czy będę uprawniony do dalszego bezpłatnego kształcenia od października na innym kierunku? Przeczytałem stronie internetowej Rzeczypospolitej, że jeżeli zaliczę pierwszy rok to będę musiał płacić za ostatni rok studiów. Tylko jeśli będzie to licencjat/studia inżynierskie, to nie będę musiał za nie płacić, jedynie za ostatni rok studiów magisterskich, czy tak?

Przeczytałem powyższe posty, ale nie wiem, czy jakieś znaczenie ma fakt, iż tyczy się to obecnego i przyszłego roku akademickiego?

Ostatnia edycja:
Żeby nie było, że zadaję po raz setny to samo pytanie. Wyjaśnienia na stronie MEN nie są dla mnie dostateczne jasne; lektura tego tematu mówi mi, że studia rozpoczęte w roku akademickim 2011/2012 nie są objęte punktacją ECTS, zatem bez przeszkód mogę zmienić studia na inne 01.10.2012 r. z zachowanym urlopem dziekańskim z poprzedniego kierunku. Bo gdyby było inaczej, to wyszłoby na to, że równoległe studiowanie dwóch kierunków na raz nie jest płatne a rezygnacja jednego w tym roku i zaczęcie drugiego już tak (w sensie płatności za ostatni rok tych drugich studiów), co jest nielogiczne.

Czy dobrze to zrozumiałem?

Na wstępie przepraszam jeśli odpowiedź na moje pytanie już padła lub pytanie podobne, jednakże sytuacji identycznej do mojej nie było w pytaniach i odpowiedziach na ostatnich kilku stronach.

Pytanie kieruję m.in. do kassiag i osób które orientują się w tych kwestiach.

A mianowicie moja sytuacja to:

• studiuję od 1 października 2009 na studiach licencjackich stacjonarnych (Uniwersytet A), które kończę w czerwcu bieżącego roku i nie zamierzam rozpoczynać drugiego stopnia na tamtej uczelni,
  • od roku akademickiego 2012/2013 (1 października) planuję rozpocząć naukę na Uniwersytecie B (studia inżynierskie, stacjonarne).

Pytanie jest następujące: Czy rozpoczęcie nauki na Uniwersytecie B od przyszłego roku akademickiego jest bezpłatne w mojej sytuacji przedstawionej powyżej, jeśli decyzja o przyjęciu będzie sprzed 1 października 2012? Zgodnie z interpretacją znajdującą się na stronie internetowej Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego ( Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW) - punkty 6, 7 oraz 8 - nauka na drugim kierunku w moim przypadku będzie jeszcze bezpłatna (warunkiem jest przyjęcie przed 1 października). Czy dobrze rozumiem?

Ponadto drugie pytanie jakie chciałbym doprecyzować to: Czy po ukończeniu nauki na studiach stacjonarnych inżynierskich na Uniwersytecie B, a następnie chcąc kontynuować naukę na studiach magisterskich (stacjonarnych) na Uniwersytecie B również nauka będzie bezpłatna? Studia II stopnia rozpoczęły by się w lutym/marcu 2016. Zgodnie z informacjami na stronach Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego studia II stopnia są kontynuacja I stopnia i rozpoczynając naukę jeszcze na starych warunkach student ma możliwość uzyskania tytułu magistra bez względu na dwustopniowy tok studiów. Również prosiłbym o wyjaśnienie czy dobrze rozumiem informację znajdującą się na stronach MNiSW?

Dziękuję za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości.

Studia rozpoczęte przed wejściem w życie nowej ustawy się nie liczą i dopiero rozpoczynając teraz nowe studia już po jej wejściu będziesz konsumować przyznane pkty ECTS -> będziesz studiować za darmo, niezależnie kiedy dostaniesz się na te studia.

Jestem studentem pierwszego roku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012 i chcę podjąć od roku akademickiego 2012/13 drugi równoległy kierunek studiów stacjonarnych w uczelni publicznej. Czy dotyczą mnie przepisy mówiące o odpłatności za studia na drugim kierunku studiów?
Student pierwszego roku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012, może podjąć od roku akademickiego 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i nie wnosić za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile decyzja w sprawie przyjęcia na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012.

Ja rozumiem, że przepisy w sprawie płatności za zmianę kierunku też tych osób nie dotyczą?

Witam, aktualnie jestem na pierwszym roku studiów licencjackich, jeżeli zapiszę się na dodatkowy kierunek podczas tegorocznej rekrutacji to czy będę musiała za niego płacić? (słyszałam, że do bezpłatnego studiowania drugiego kierunku potrzebne jest stypendium rektora, jak się to ma do informacji o tym, że jeżeli zostanę przyjęta na drugi kierunek do 30 września to będzie on dla mnie darmowy?)

Witam, być może moje pytanie pojawiło się już. Jeśli tak, to przepraszam.
Kończę teraz I rok s. magisterskich (zaczęty w roku 2011/2012), w przyszłym roku (2012/2013) chciałabym rozpocząć kolejną magisterkę na innej specjalności. Tak więc w przyszłym roku będę studiowała dwa na raz, a później zostanie mi rok tej drugiej magisterki. Czy będę musiała płacić za studia? Jeśli tak, to jakie są to koszta i od czego zależą? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wydaje mi się ze co nie co zrozumiałem ale mam pytanie co z kierunkami które trwają 6Lat czyli 12semestrów jak np studia magisterskie-jednolite na kierunku medycyna? i przy okazji zabierają więcej punktów ECTS bo chyba 40na semestr co wtedy?

40*12=480 za te 120pkt będę musiał zapłacić tak samo jak za 2 semestry więcej?

2gie pytanie mianowicie wiem ze mam tam powiedzmy o 30ECTS więcej gdy bym chciał dokonać zmiany po 1semestrze? ale co w tedy gdy cały rok zje mi np 30pkt.. wtedy mogę dokonać zmiany po całym roku? bez narażania się na dodatkowe koszty(za punkty i za semestry) \??

Oraz ostatnie 3cie pytanie a mianowicie wiem ze teraz jeszcze studia są bezpłatne (2gi kierunek)
Ale co kiedy ja np podejmę studia (1wszy kierunek) teraz a po roku przeniosę się na inne studia czy wtedy będę musiał zapłacić za 2semestry? i za te pkt ECTS które zjadł mi tamten kierunek?

Ostatnia edycja:
(aktualnie jestem na pierwszym roku studiów licencjackich)
Dostałam odpowiedź z uczelni, że do darmowego studiowania drugiego kierunku wymagane jest stypendium rektora, co wydaje mi się sprzeczne ze stanowiskiem MNiSW które mówi, że jeżeli zostanę przyjęta na drugi kierunek jeszcze w lipcu, sierpniu tego roku to obowiązuje mnie stary system. Czy uczelnia publiczna ma prawo coś takiego ustalić czy po prostu mam do czynienia z osobą niekompetentną?

Mam pytanie: czy przez drugi kierunek należy rozumieć drugi i każdy kolejny? Czy może to byc np. trzeci?

Przeczytałam już tyle informacji, że wiem jeszcze mniej niż wiedziałam wcześniej, dlatego bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie.
Otóż kończę właśnie studia licencjackie i planuje od razu w tym roku rozpocząć studia magisterskie, a także drugie licencjackie z tym, że na innej uczelni. Pytanie oczywiście brzmi: czy będą ona płatne?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót