płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem wpadka ministerstwa polega na tym, że w aktualnej rekrutacji czyli 2012/2013 każdy może podjąć dowolną liczbę bezpłatnych kierunków (2 i więcej) bez względu na to co działo się w przeszłości (poprzednie ukończone kierunki, aktualnie studiowane) oraz na to jakie są to studia (I czy II stopień) tak?
Czy działa to na wszystkich uczelniach, na których rekrutacja skończy się przed końcem roku akademickiego 2011/2012 czy w jakimś przypadku uczelnia może sobie zażyczyć opłat?
W wyjaśnieniu jest napisane iż osoba musi zostać przyjęta na studia przed rozpoczęciem nowego roku akademickiego. Moment przyjęcia to moment złożenia dokumentów rekrutacyjnych (na mojej uczelni można je składać jeśli spełniamy warunki przyjęcia na studia) czy moment otrzymania listu z informacją o przyjęciu na studia?
Dziękuję za pomoc

Tak. Bo oni zamiast napisać "na rok akademicki" napisali "w roku akademickim".
Czy działa to na wszystkich uczelniach, na których rekrutacja skończy się przed końcem roku akademickiego 2011/2012 czy w jakimś przypadku uczelnia może sobie zażyczyć opłat?
Owszem.
W wyjaśnieniu jest napisane iż osoba musi zostać przyjęta na studia przed rozpoczęciem nowego roku akademickiego. Moment przyjęcia to moment złożenia dokumentów rekrutacyjnych (na mojej uczelni można je składać jeśli spełniamy warunki przyjęcia na studia) czy moment otrzymania listu z informacją o przyjęciu na studia?
Data decyzji

A jak to się ma w przypadku wznowienia studiów od roku akademickiego 2012/13 (po 2 latach przerwy) ? Jak jest traktowane wznowienie ? Czy tutaj też będzie decydować data wydania decyzji o wznowieniu ? Czy traktować to jako ciągle trwający kierunek (w końcu są maks. 3 lata na wznowienie). Oczywiście pytanie w kontekście jeszcze innego kierunku, który byłby rozpoczynany całkowicie od nowa od roku 2012/2013 ? Jak w tym przypadku uniknąć jakichkolwiek opłat ?

Przepraszam jeśli powielam pytanie (temat tak obszerny, że nie miałam sił wszystkiego przeczytać).

1. Co w sytuacji, jeśli właśnie skończyłam studia licencjackie zaoczne (płatne), na których pobierałam stypendium za wyniki w nauce...... od października będę kontynuować magisterkę stacjonarną. Rozumiem, ze będzie ona bezpłatna, tak?

2. Po magisterce zamierzam próbować dostać się na medycynę stacjonarną. Rozumiem, że będzie ona już dla mnie płatna?

3. Jeśli tak, to czy mogę dobrowolnie płacić za magisterkę aby nie musieć później płacić za medycynę? Czy taki zabieg miałby rację bytu w mojej sytuacji?

4. Czy ta ustawa dotyczy tylko studiów stacjonarych, czy może studiów we wszystkich trybach?

To jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość :)

Witam,

Szum wokół tej ustawy oraz wiele niewyjaśnionych kwestii zmusiło mnie do napisania w tej sprawie.

Studia rozpoczęłam 2 lata temu i po 3 roku zamierzałam iść na drugi kierunek, gdyż ten nie jest dla mnie zadowalający, coś w czym siebie w przyszłości nie wyobrażam, ale postanowiłam już tyle wytrzymać. Byłam przekonana, że ustawa wedle "nie działania wstecz" obowiązuję również dla tych co są już w trakcie studiów.

Zatem z tego co zrozumiałam jakikolwiek kierunek od roku 2012/2013 już jest dla mnie płatny? Dokładniej, czy od wejścia ustawy mam już wykorzystane punkty z tych dwóch lat? Nawet jeśli od wymienionego roku zaczęłabym studia całkiem od nowa?

Przecież to jest dla mnie "gwóźdź do trumny"...

A ja mam pytanie odrobine innego typu:

Czy moge studiowac bezplatnie jeden kierunek na dwoch roznych uczelniach?

Ukonczylem w biezacym roku akademickim 2011/2012 studia I st licencjackie. Rekrutujac sie na studia II st magisterskie zlozylem dokumenty na dwie uczelnie (w tym na ta, na ktorej odbywalem studia I st), na dokladnie taki sam kierunek ksztalcenia. W obu uczelniach rekrutacje przeszedlem pomyslnie. Sa to studia dzienne, panstwowe. Czy decydujac sie na pozostanie na obydwoch uczelniach naraz musialbym wnosic oplaty za studia w tym lub nadchodzacych latach, czy caly okres studiow przysluguje mi za darmo?

Jeśli decyzja o przyjęciu będzie przed 1 października 2012 to jak najbardziej.

A czy jesli zrezygnuje ze studiow po pierwszym roku/nie zalicze ktorejs sesji i zrezygnuje z uczelni - bede wtedy musial cos doplacac wstecz?

Jak rozumiem ustawa wyróżnia 3 typy studiów (I i II stopnia oraz jednolite magisterskie) i na każdy został przyznany limit ects. Czy oznacza to, że nawet rekrutując się po rekrutacji 2012/2013 będzie można studiować nieodpłatnie jednocześnie na I stopniu ( a potem II) oraz równolegle na jednolitych magisterskich (np. na prawie ;) )

Sytuacja wygląda tak
Obecnie jestem na III roku prawa wieczorowe, 3 lata temu byłem na dziennej Socjologii 1 dzień (słownie jeden).
Planuję rozpocząć informatykę za rok. Czy będę musiał za nią płacić?

Ostatnia edycja:
Witam,

Szum wokół tej ustawy oraz wiele niewyjaśnionych kwestii zmusiło mnie do napisania w tej sprawie.

Studia rozpoczęłam 2 lata temu i po 3 roku zamierzałam iść na drugi kierunek, gdyż ten nie jest dla mnie zadowalający, coś w czym siebie w przyszłości nie wyobrażam, ale postanowiłam już tyle wytrzymać. Byłam przekonana, że ustawa wedle "nie działania wstecz" obowiązuję również dla tych co są już w trakcie studiów.

Zatem z tego co zrozumiałam jakikolwiek kierunek od roku 2012/2013 już jest dla mnie płatny? Dokładniej, czy od wejścia ustawy mam już wykorzystane punkty z tych dwóch lat? Nawet jeśli od wymienionego roku zaczęłabym studia całkiem od nowa?

Przecież to jest dla mnie "gwóźdź do trumny"...

Obecnie jestem na 3 roku pierwszego kierunku i nadal studiuję.
Również zastanawiam się nad drugim kierunkiem.

Ale ja z poniższego tekstu rozumiem, że jesteś w błędzie i nie będziemy musieli płacić. Rozpoczęliśmy pierwszy kierunek przed wejściem ustawy, więc mimo że nadal go kontynuujemy, to nie pożera nam punktów.
Możemy więc wybrać drugi kierunek, który dopiero będzie te darmowe punkty zjadał.

Czy mógłby ktoś potwierdzić ?

2. Osoby, które rozpoczęły studia na pierwszym kierunku przed wejściem ustawy, mogą je ukończyć bez pobierania jakichkolwiek pieniędzy bez względu który to kierunek studiów. Dodatkowo osoby takie według nowej ustawy mają prawo do podjęcia darmowych studiów w kolejnych naborach - wcześniej ukończone studia, czy też studia rozpoczęte przed wejściem ustawy nie konsumują limitu punktów przyznanego wraz z wejściem ustawy.

Przeczytałam uważnie cały temat. Wciąż jednak nie jestem pewna na 100% jak to jest w mojej sytuacji :(
Ujmę to tak.. Właśnie zakończyłam niestacjonarne studia licencjackie (oczywiście płatne), od października będę kontynuować naukę na studiach magisterskich, na tym samym kierunku, w trybie stacjonarnym .

1. Czy kolejne studia , które podejmę po powyższych studiach magisterskich ( w 2014/2015 lub 2015/2016) będą już dla mnie płatne? (Planuje dostać się na jednolite studia magisterskie, stacjonarne).

2. Które z wymienionych etapów/studiów konsumują limit punktów przyznany wraz z wejściem ustawy?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Ja mam za to inne pytanie, czy jeżeli dostanę zgodę na drugi kierunek bezpłatny ponieważ mam wysoką średnią, to czy jeżeli na tych obu kierunkach mam wysokie średnie dostanę też zgodę na 3 kierunek?

Nie znalazłam dokładnie takie tematu jakiego szukam, więc z góry przepraszam jeśli powinnam to umieścić gdzie indziej:(
Właśnie skończyłam studia magisterskie i od października jeśli się uda rozpocznę kolejne studia licencjackie. Z tego co zrozumiałam po przejrzeniu ustawy, opłaty mnie jeszcze nie obowiązują za drugi kierunek bo rekrutacja jest w jeszcze w roku akademickim 2011/2012. Ciekawi mnie inna rzecz, a mianowicie stypendia. Przez 5 lat studiowałam zaocznie płatnie, pracując w międzyczasie. Studia które chcę teraz rozpocząć są jedynie w trybie dziennym... Zgodnie z art. 184 ustawy nie przysługują mi kompletnie żadne środki finansowe jakie są wymienione w art.173, czyli stypendia rektora, socjalne, za osiągnięcia naukowe od ministra, itp.
5. Studentowi, który po ukończeniu jednego kierunku studiów kontynuuje naukę na drugim kierunku studiów, nie przysługują świadczenia, o których mowa w art. 173,
I teraz moje pytanie: czy to dotyczy wszystkich bez wyjątku, czy tylko osób, które wcześniej studiowały stacjonarnie? Bo o ile przy płatności za drugi kierunek pisało tylko o studiach stacjonarnych to tutaj nic takiego nie znalazłam! Odbieram to w ten sposób, że po mimo płacenia uczciwie za całą swoją wcześniejszą edukację, i to nie małych kwot, teraz nawet jeśli się wykażę naukowo to nic mi się nie należy...

I druga sprawa która mnie dość zaciekawiła, choć mnie nie dotyczy. Od przyszłego roku drugi kierunek będzie płatny, żeby uniknąć opłat trzeba się wykazać i trafić do 10% najlepszych studentów, którym przysługuje wtedy stypendium rektora... Ale co z osobami takimi jak ja, które skończyły już całkowicie jeden kierunek i mają mgr, więc teoretycznie to stypendium im nie przysługuje według ustawy? Muszę się zajechać żeby wyciągnąć odpowiednią średnią, aby nie płacić za drugie studia, ale de facto i tak tego stypendium niedostaną?!
Wiem, że brzmi to jak masło maślane, i może coś źle zrozumiałam, bo przyznam, iż nie czytałam całej ustawy deskę w deskę, a interpretacja przepisów prawnych to dla mnie czarna magia... Ale czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?
Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

Witam!
przeglądałem forum ale chciałbym się upewnić na 100% U mnie sytuacja wygląda następująco:
w tym roku studiowałem chemię na jednolitych 5 letnich studiach. Jednak nie podchodziłem do sesji letniej, bo chciałem uczyć się do poprawy matury, gdyż chcę dostać się na medycynę. W związku z czym mnie wyrzucili. Matury nie poprawiłem, ale za rok chcę spróbować ponownie poprawić, a w tym roku podjać studia biologiczne. Czy jeśli dostałbym sie za rok na medycynę , to musiałbym płacić za rok studiów medycznych?

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć, co jeżeli:

W tym roku rozpoczynam studia stacjonarne na uczelni A, a po czym, chce zrezygnować z tych studiów, zakończyć je, bo chcę "poprawić maturę" i rozpocząć studia na uczelni B.

Czy to już będzie liczone jako 2 kierunek, i będę musiał wnosić opłaty?

margo_33: napisz ze swoim pytaniem do Ministerstwa, będziesz miała wiadomosć pewną na 100proc. Ja pewna nie jestem, ale wydaje mi się, że stracisz na tym, że pierwsze studia rozpoczęłaś w trybie niestacjonarnym. W przypadku, gdybyś od początku była na studiach stacjonarnych, studia II stopnia traktowane byłyby u Ciebie jako bezpłatna kontynuacja, niekonsumująca ECTS, ale w przypadku, kiedy dopiero na studia magisterskie idziesz dziennie, to mogą być one potraktowane jako Twoje Iwsze po wejściu w życie nowej ustawy, a co za tym idzie, będziesz musiała na kolejnych studiach opłacić brakujące ECTSy (2x60 ECTS, bądź o 30 mniej biorąc pod uwagę 1 sem ECTS nadprogramowy). Tak przynajmniej mi się zdaje, choć podkreślam, że pewna nie jestem.

mystery91: teoretycznie czasem podczas rekrutacji na kolejne kierunki wymagana jest zgoda dziekana kier macierzystego, ale wynika to z wewnętrznych regulaminów uczelnianych, a nie bezpośrednio z ustawy. Wedle ustawy możesz zaczynać tyle ile Ci się podoba kierunków, jednak musisz się liczyć z ewentualną koniecznością ich opłacenia. Aby 2gi bądź kolejny kierunek był bezpłatny (abstrahując już od faktu, że w tej rekrutacji dla wszystkich będzie itp) należy właśnie na tym kierunku uzykać średnią kwalifikującą do styopendium rektora, jeżeli w opisanej przez Ciebie sytuacji miałbyś już stypendium na kier macierzystym to i tak na 2gim i ewentualnie kolejnych nie mógłbyś go pobierać, ale musiałbyś spełnić kryterium odpowiedniej średniej, Ustawa przewiduje jednokrotną możliwość rozpoczęcia kierunku, który w przypadku nieosiągnięcia odpowiedniej średniej byłby płatny, a po roku rezygnacji z niego bez ponoszenia żadnych kosztów, gdy takiej średniej się nie uzyska.

tina25: Będziesz mogła pobierać stypendium, studia niestacjonarne w myśl ustawy w ogóle się nie liczą. Myślę, że w przypadku osób z mgr ze studiów dziennych skończonych przed wejściem ustawy byłoby podobnie, gdyż dopiero kolejne studia byłyby u nich liczone jako te pierwsze. Te przepisy dotyczące stypendiów są ważne dopiero dla tegorocznych maturzystów, którzy na każdym kierunku kształcenia w trybie stacjonarnym będą już konsumować ECTSy. Ale tak, rzeczywiście tak jest, że trzeba będzie spełnić kryteria do stypendium rektora, aby studiować za darmo, ale tego stypendium na 2 kierunku się nie otrzyma.

pavbi: Tak. Gdybyś dostał się na medycynę w najbliższej rekrutacji, nie musiałbyś płacić. W Twoim przypadku nie warto iść na rok na kolejne studia, bo w takim przypadku musiałbyś płacić za wykorzystane pkt ECTS zarówno za chemię jak i za biologię, co już jest niemało. Inną kwestią jest fakt, że pójście na kolejne studia dla zajęcia roku jest nie w porządku w stosunku do innych maturzystów, którzy w wyniku Twoich działań mogą nie dostać się na wymarzone studia, a szczególnie przyszły lekarz powinien myślę kierować się w życiu zasadami etyki :)

Fermezon: Tak. Kiedyś stosowano takie wybiegi np. aby uniknąć wojska, ale osobiście nie rozumiem, czym można się kierować idąc na niechciany kierunek, który od początku zakłada się rzucić po roku. Dobrze, że nowa ustawa coś takiego ukróci, jedyny jej pozytywny aspekt. Dla zniżek można się zapisać do bezpłatnej policealnej.

Ostatnia edycja:
Będziesz mogła pobierać stypendium, studia niestacjonarne w myśl ustawy w ogóle się nie liczą.
Nieprawda. Liczą się. I studia stacjonarne i niestacjonarne były uprawnione do pobierania stypendium. Ukończenie jednego kierunku studiów powoduje, że ponownie nie otrzyma się już świadczeń. W myśl nowej ustawy studia niestacjonarne nie liczą się TYLKO do odpłatności za drugi kierunek studiów. Stypendia to inna sprawa.
Myślę, że w przypadku osób z mgr ze studiów dziennych skończonych przed wejściem ustawy byłoby podobnie, gdyż dopiero kolejne studia byłyby u nich liczone jako te pierwsze.
Nie prawda. Ten zapis nie został wprowadzony nową ustawą. Był także w starej i nie ma żadnego związku z odpłatnością za drugi kierunek studiów. W zapisie odnośnie stypendium nie ma mowy o studiach liczonych jako pierwsze, a o skończeniu jednego kierunku studiów. Ponownie pomieszałaś odpłatność za drugi kierunek ze świadczeniami. To dwie różne sprawy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót