margo_33: napisz ze swoim pytaniem do Ministerstwa, będziesz miała wiadomosć pewną na 100proc. Ja pewna nie jestem, ale wydaje mi się, że stracisz na tym, że pierwsze studia rozpoczęłaś w trybie niestacjonarnym. W przypadku, gdybyś od początku była na studiach stacjonarnych, studia II stopnia traktowane byłyby u Ciebie jako bezpłatna kontynuacja, niekonsumująca ECTS, ale w przypadku, kiedy dopiero na studia magisterskie idziesz dziennie, to mogą być one potraktowane jako Twoje Iwsze po wejściu w życie nowej ustawy, a co za tym idzie, będziesz musiała na kolejnych studiach opłacić brakujące ECTSy (2x60 ECTS, bądź o 30 mniej biorąc pod uwagę 1 sem ECTS nadprogramowy). Tak przynajmniej mi się zdaje, choć podkreślam, że pewna nie jestem.
mystery91: teoretycznie czasem podczas rekrutacji na kolejne kierunki wymagana jest zgoda dziekana kier macierzystego, ale wynika to z wewnętrznych regulaminów uczelnianych, a nie bezpośrednio z ustawy. Wedle ustawy możesz zaczynać tyle ile Ci się podoba kierunków, jednak musisz się liczyć z ewentualną koniecznością ich opłacenia. Aby 2gi bądź kolejny kierunek był bezpłatny (abstrahując już od faktu, że w tej rekrutacji dla wszystkich będzie itp) należy właśnie na tym kierunku uzykać średnią kwalifikującą do styopendium rektora, jeżeli w opisanej przez Ciebie sytuacji miałbyś już stypendium na kier macierzystym to i tak na 2gim i ewentualnie kolejnych nie mógłbyś go pobierać, ale musiałbyś spełnić kryterium odpowiedniej średniej, Ustawa przewiduje jednokrotną możliwość rozpoczęcia kierunku, który w przypadku nieosiągnięcia odpowiedniej średniej byłby płatny, a po roku rezygnacji z niego bez ponoszenia żadnych kosztów, gdy takiej średniej się nie uzyska.
tina25: Będziesz mogła pobierać stypendium, studia niestacjonarne w myśl ustawy w ogóle się nie liczą. Myślę, że w przypadku osób z mgr ze studiów dziennych skończonych przed wejściem ustawy byłoby podobnie, gdyż dopiero kolejne studia byłyby u nich liczone jako te pierwsze. Te przepisy dotyczące stypendiów są ważne dopiero dla tegorocznych maturzystów, którzy na każdym kierunku kształcenia w trybie stacjonarnym będą już konsumować ECTSy. Ale tak, rzeczywiście tak jest, że trzeba będzie spełnić kryteria do stypendium rektora, aby studiować za darmo, ale tego stypendium na 2 kierunku się nie otrzyma.
pavbi: Tak. Gdybyś dostał się na medycynę w najbliższej rekrutacji, nie musiałbyś płacić. W Twoim przypadku nie warto iść na rok na kolejne studia, bo w takim przypadku musiałbyś płacić za wykorzystane pkt ECTS zarówno za chemię jak i za biologię, co już jest niemało. Inną kwestią jest fakt, że pójście na kolejne studia dla zajęcia roku jest nie w porządku w stosunku do innych maturzystów, którzy w wyniku Twoich działań mogą nie dostać się na wymarzone studia, a szczególnie przyszły lekarz powinien myślę kierować się w życiu zasadami etyki
Fermezon: Tak. Kiedyś stosowano takie wybiegi np. aby uniknąć wojska, ale osobiście nie rozumiem, czym można się kierować idąc na niechciany kierunek, który od początku zakłada się rzucić po roku. Dobrze, że nowa ustawa coś takiego ukróci, jedyny jej pozytywny aspekt. Dla zniżek można się zapisać do bezpłatnej policealnej.