płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ja po skończeniu jednego kierunku, na którym miałam stypendium, pobierałam również stypendium naukowe na drugim. Kiedy byłam w pewnym momencie w trakcie obu pobierałam dwa stypendia i nigdy nie było z tym problemu. Być może to jakieś przeoczenie.

Bo tak było do października. Naukowe można było pobierać. Inne nie. Teraz wyłączono również naukowe.

czy dobrze zrozumiałem Cię kassiag... Twierdzisz, że za semestr na chemii zostanie mi zabrane 30 pkt ECTS? I jeśli dostałbym się na medycynę to musiał bym płacić za 1 semestr, mimo, ze studiowałem chemię przed wejściem tej ustawy??

jeżeli nie studiowałeś jej w roku akademickim 2011/2012 a wcześniej, to nie zabiorą Ci za nią ECTSów (może coś przeoczyłam odpowiadając Ci wcześniej), studia rozpoczęte teraz już ECTSy konsumują. Chociaż tak na dobrą sprawę, skoro nieścisłość w ustawie interpretują w ten sposób, że studiując w roku akademickim 2012/2013 zostaje się przyjętym jeszcze podczas wcześniejszego roku akademickiego, to ze studiami w roku 2011/2012 powinno być podobnie i nie powinny one zabierać ECTSów, ale tego Ministerstwo chyba nie potwierdziło?

Martainn: nie mam pojęcia czy studia na studiach niestacjonarnych również uniemożliwiają pobieranie stypendium na drugim kierunku. Tu się nie będę wymądrzał.

W kwestii drugiej, czyli czy osoba, która zakończyła studia przed wejściem ustawy może pobierać stypendium na "drugim" kierunku jestem innego zdania. Otóż pytając się w ministerstwie - zarówno telefonicznie jak i e-mailami, uzyskałem odpowiedź, iż studia ukończone lub przerwane przed wejściem nowej ustawy nie są brane pod uwagę - nie jest to w myśl ustawy pierwszy kierunek. Taką otrzymałem odpowiedź od wielu różnych osób z ministerstwa. Zatem w myśl obowiązującej ustawy osoby, które ukończyły lub przerwały studia mają pełnię praw wynikających z tej ustawy. Idąc tą drogą - nie można uznać, iż osobom takim nie przysługuje stypendium na ich "pierwszym" kierunku jaki zaczną w czasie obowiązywania nowej ustawy. Wydaje mi się to logiczne i potwierdzające zasadę nie działania prawa wstecz. Osoby, które rozpoczynały studia przed wejściem ustawy nie mogły wiedzieć bowiem o zmianie, która by ich mogła takiego stypendium w przyszłości pozbawić. Sytuacja opisana w ustawie (podobnie rozumuje kassiag) dotyczy osób, które rozpoczęły studia w roku akademickim 2011/2012 i w latach następnych. Lecz najlepiej dopytać się w ministerstwie - tam powinni wiedzieć najlepiej. Choć z drugiej strony na początku, gdy weszła owa ustawa wiele odpowiedzi z ministerstwa było sprzecznych ze sobą...

Ja się zajmuję stypendiami na uczelni i jeździłem na naprawdę wiele szkoleń. Również tych z ministerstwa. Zauważ, że w zapisie odnośnie stypendiów nie ma mowy o "pierwszym" kierunku studiów, a o ukończeniu studiów na "jednym" kierunku. Nie należy więc tych rzeczy łączyć. Taki zapis był też w starej ustawie, ale wykluczono z niego stypendia naukowe. A więc po ukończeniu jednego (nie pierwszego) kierunku studiów na I stopniu, nie można było pobierać stypendium socjalnego, ale naukowe można było. W nowej ustawie zmieniło się tyle, że wykluczono także naukowe (obecnie rektora).

Cześć. Zacząłem studia jednolite magisterskie w roku 2009, które nadal kontynuuje. Podjąłem drugi kierunek w roku akademickim 2011/2012. Ale, zdobyłem jedynie jedno zaliczenie i zrezygnowałem. Zastanawiam się czy rekrutacja 2012/2013 to dla mnie ostatni dzwonek na bezpłatny drugi kierunek? Czy możliwe jest bezpłatne studiowanie w latach 2013/2014, jako że wykorzystałem jedynie 4 pkt ects? Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Warmer - nie jest to Twój ostatni dzwonek na studia. Do 30 września możesz podjąć dowolną liczbę kierunków - za żadne nie będziesz płacił. Od roku 2013/2014 natomiast będziesz mógł podjąć studia już tylko na jednym kierunku, ponieważ studia które rozpocząłeś przed wejściem nowej ustawy nie konsumują limitu punktów ECTS. Inaczej spawa ma się z twoim drugim kierunkiem, który rozpocząłeś w tym roku. Otóż one już konsumują limit punktów ECTS - jednakże masz dane od ministerstwa dodatkowe 30 punktów na zmianę kierunku studiów. A więc możesz dowolnie podjąć następny kierunek w kolejnych latach z tym, że już będzie to Twoja ostatnia możliwość na podjęcie bezpłatnego kierunku. Nie wiem czy w takiej sytuacji przysługują studia na kolejnym kierunku gdybyś uzyskał bardzo dobre wyniki i znalazł się w owych 10% najlepszych studentów, ale nie o to chyba Tobie chodzi.

Martainn - nie będę się sprzeczał w kwestii stypendium, gdyż tak jak napisałem to tylko moje domniemania - nie poparte wiadomościami z ministerstwa.

lupaw- Moje pytanie pojawiło się w związku z oświadczeniami, które każą nam wypełniać wraz z podaniem o rekrutację:

jestem studentem pierwszego kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej:
(pełna nazwa uczelni)
na kierunku:
które rozpocząłem w roku oraz chcę skorzystać z jednorazowego uprawnienia do podjęcia studiów
bez wnoszenia opłat na drugim kierunku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej:
(pełna nazwa uczelni)
(pełna nazwa kierunku studiów)

Ten jednorazowy zdawałby się wskazywać, że to już w tym roku. A może to UAM czegoś nie doczytał...

UAM doczytał. Ministerstwo zmieniło interpretację, ale nie zmieniło rozporządzenia i trzeba ten dziwny druczek wypełniać mimo iż nie obowiązuje. Ja też dzwoniłem raz żeby zapytać dlaczego karzą to samo oświadczenie pobierać od kandydata i studenta. Dla mnie jest to ewidentny błąd, a poza tym kandydat nie wie czy spełnia czy nie spełnia warunków do podjęcia studiów bezpłatnie jeśli już skończył studia. To co usłyszałem w odpowiedzi? Że mam się nie wgłębiać tylko robić tak jak jest napisane:-D

Przejrzyj ten wzór oświadczenia na stronach ministerstwa. Według mnie będzie Ciebie dotyczył punkt 2, czyli:

w trakcie zajęć dydaktycznych na studiach stacjonarnych pierwszego stopnia/drugiego stopnia (...) w uczelni publicznej ... na kierunku .... w latach.... wykorzystałem bez wnoszenia opłat łącznie ... punktów ECTS.

Pewnie punkt pierwszy też będzie się Ciebie tyczył, gdyż uzyskałeś punkty ECTS, z których możesz korzystać na jednym kierunku - wykorzystałeś ileś tam punktów, lecz masz do tego prawo (raz można zmienić kierunek - po jednym semestrze studiów i zużyciu maksymalnie 30pkt ECTS)

A do wykorzystanych punktów muszę doliczyć te wykorzystane ze studiów zaczętych w 2009? Czy to tylko te po wejściu ustawy?

Nie no tylko te od wejścia ustawy - czyli od roku 2011/2012. Studia rozpoczęte przed wejściem ustawy nie konsumują żadnych punktów ECTS. Podjąłeś studia na Twoim "drugim" kierunku w 2011/2012 (według nowej ustawy jest to jednak Twój pierwszy kierunek) i uszczupliłeś swój limit tych punktów o te, które wykorzystałeś w tym roku. Reszta punktów jest jeszcze do wykorzystania. Nie jestem pewien, ale z tego co pamiętam mozna tylko raz skorzystać ze zmiany kierunku studiów - więc pozostała Ci ostatnia szansa. Ostatniego zdania nie jestem pewien na 100% ale chyba czytałem o tym na stronie ministerstwa. Ja radził bym Tobie wejść na stronę ministerstwa - tam jest formularz do zadawania pytań. Najlepiej pytać u źródła. Ja wysłałem pytania do konkretnych osób z działu toku studiów - wysłałem je do kilku osób z tego działu i wszystkie udzieliły mi odpowiedzi. Tak więc radzę zadać tam pytanie. No i jeszcze jedna prośba - jak dostaniesz odpowiedź to zamieść ją tutaj - zawsze to więcej potwierdzonych wiadomości.

Pozdrawiam

Witam, mam wątpliwości z związku z oświadczeniem studenta
o spełnianiu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów stacjonarnych
w uczelni publicznej bez wnoszenia opłat. Moja sytuacja wygląda w ten sposób: pierwsze studia stacjonarne rozpoczęłam w 2006 roku. Zaliczyłam dwa semestry, po czym jej przerwałam. Studia wznowiłam 2008 roku, tym razem niestacjonarne i ukonczyłam licencjat. Potem w 2011 roku podjęłam studia stacjonarne magisterskie, jednak zrezygnowalam po miesiącu, nie zaliczając zadnego przedmiotu i poszłam do pracy. W roku akademickim chce podjąć studia stacjonarne. Czy w takim razie nie dotyczy mnie punkt drugi oświadczenia ,,Wypełnia student, który kontynuuje bez wnoszenia opłat studia stacjonarne w uczelni publicznej na określonym poziomie kształcenia, rozpoczęte w roku akademickim 2012/2013 lub w latach następnych, które odbywa w ramach liczby punktów ECTS, o których mowa w art. 164a ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyższym. W przypadku gdy limit punktów był wykorzystywany przez studenta na określonym poziomie kształcenia w więcej niż jednej uczelni lub na więcej niż jednym kierunku, należy wskazać je wszystkie." gdyż pierwsze studia podjełam przed wejściem w zycie ustawy, a na drugich zdobyłam punktów ects? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witajcie,
mam bardzo ciekawy kazus dotyczący studiowania kolejnych kierunków na studiach mgr. Pisałem w tej sprawie do ministerstwa, jednakże nie doczekałem się póki co odpowiedzi pisemnej.

Sytuacja jest następująca:
- w roku akademickim 2008/2009 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku A i ukończyłem je w roku akademickim 2010/2011
- w roku akademickim 2009/2010 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku B i ukończyłem je w roku akademickim 2011/2012

w roku akademickim 2013/2014 chciałbym kontynuować studiowanie obu kierunków, zarówno kierunku A i B na studiach magisterskich,
czy będę mógł kontynuować te studia bezpłatnie czy zostanie to uznane jako kolejne kierunki studiów(wyczerpanie punktów ECTS)?

Interpretuje przepisy w ten sposób, iż studiowanie na studiach magisterskich zarówno kierunku A i B jest kontynuacją studiów licencjackich, powinno być więc bezpłatne. Nie wiem jednak czy tak samo interpretuje przepisy Ministerstwo. Pisemnie mi nie odpisano, telefonicznie uzyskałem odpowiedź, iż mogę studiować jedynie jeden kierunek mgr dziennie (w przypadku przyjęcia na studia po 1 października 2012). Czytając wątek wiem jednak że odpowiedzi Ministerstwa często były sprzeczne ze sobą, uzyskanie odpowiedzi telefonicznej też nie jest do końca rzeczą pewną

Biorę pod uwagę trzy możliwości interpretacji tych przepisów:
1. Bezpłatne kontynuowanie studiów mgr na kierunku A i B (kontynuacja rozpoczętych studiów bezpłatnych)
2. Bezpłatne kontynuowanie studiów mgr na kierunku A, płatne na B (drugi kierunek)
3. Płatne kontynuowanie studiów mgr zarówno na kierunku A i B (wyczerpanie puli pkt ECTS)

Sprawa jest o tyle istotna, że nie wiem czy będę mógł bezpłatnie kontynuować naukę rozpoczynając studia mgr za rok. Wiem, że najbezpieczniejsze w tej sytuacji jest rekrutowanie się jeszcze w roku akademickim 2011/2012, w moim przypadku jest to jest bardzo utrudnione.

Dochodzi jeszcze jedna ciekawa rzecz....
przyjmijmy że:
- w roku akademickim 2008/2009 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku A i ukończyłem je w roku akademickim 2010/2011
- w roku akademickim 2009/2010 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku B i ukończyłem je w roku akademickim 2011/2012

ale składam podanie na studia mgr na kierunek C i D.
Zgodnie z systemem bolońskim oraz wymaganiami uczelni np. kończąc ekonomię mogę iść na zarządzanie a kończąc biologię mogę iść na chemię - ciekawy jestem czy w tym przypadku również można mówić o kontynuacji studiów licencjackich, w końcu do rekrutacji wykorzystuje się dyplom licencjacki więc de facto kontynuuje się te studia.

W powyższej sytuacji mam jeszcze jedną wątpliwość, co gdybym rozpoczął całkowicie nowy kierunek od studiów licencjackich? (przed 1 października 2012) Czy mógłbym także i z tego kierunku w przyszłości kontynuować studia magisterskie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wydaje mi się, iż kontynuacja studiów rozpoczętych przed wejściem ustawy (a magisterka po licencjacie to nic innego jak kontynuacja) nie uszczupla punktów ECTS. Punkty te bowiem są rozliczane od roku akademickiego 2011/2012, choć z pewnymi wyjątkami. A mianowicie w bieżącej rekrutacji możesz podjąć jeszcze dowolną ilość kierunków za które nie zapłacisz. Pewnie za któreś będą Ci wtedy odliczali punkty ECTS po to, byś w kolejnej rekrutacji (2013/2014) nie mógł już bezpłatnie podjąć studiów na kolejnym kierunku. Podsumowując - według mnie możesz nie tylko kontynuować bezpłatnie studia rozpoczęte przed wejściem ustawy, ale i w dowolnym roku podjąć kolejny kierunek za damo. Odpowiedz telefoniczna by to potwierdzała: możesz studiować po 1 października 2012r na całkowicie nowym kierunku, który będzie dla Ciebie pierwszym kierunkiem w rozumieniu nowej ustawy.

Pamiętam odpowiedzi, które dostawałem od kilku różnych osób z ministerstwa - treść pytania była dla wszystkich taka sama a odpowiedzi... No cóż od prostych i rzeczowych odpowiedzi po odpowiedzi tak skonstruowane, że trzeba było je kilka razy czytać, analizować każdy przecinek i wysnuwać wnioski. Tak więc pracownicy ministerstwa potrafią łatwy temat tak przedstawić, że można zgubić się w domysłach. Na szczęście na podstawie innych, czytelnych odpowiedzi można było przeanalizować te bardziej zagmatwane.

Ogólnie rzecz biorąc ministerstwo miało na prawdę dużo czasu by stworzyć z zadawanych pytań pokaźną bazę odpowiedzi. To co prezentują na swoich stronach to wycinek tego co powinno być napisane. Ale jak ktoś woli ciągle odpowiadać na te same pytania zamiast zebrać je wszystkie i opublikować... Jak kto woli.

@lupaw
Twoja interpretacja jest logiczna i też tak uważam, przecież powinienem mieć możliwość kontynuacji rozpoczętych kiedyś studiów (nie wiedziałem przecież że będą wprowadzane ograniczenia)
Odpowiedź telefoniczna brzmiała jednak, iż w przypadku rekrutacji 2013/2014 będę mógł studiować tylko jeden kierunek studiów tj. albo jeden z wymienionych przeze mnie A lub B kierunków magisterskich, bądź też zupełnie nowy kierunek licencjacki. Pani która mi to mówiła twierdziła tak na podstawie tego, iż studia licencjackie i magisterskie nie są ze sobą związane a student będzie mógł rozpocząć bezpłatnie w 2013/2014 tylko JEDEN kierunek studiów. To ile kierunków studiów studiowałem wcześniej jest nieważne, gdyż będę mógł kontynuować bądź rozpocząć tylko jeden kierunek. Studia który były rozpoczęte przed wejściem w życie poprawek są traktowane tak jakby ich nie było – de facto studia magisterskie są więc nowymi studiami (zostanie mi przydzielona ilość pkt ECTS zgodna z tokiem studiów, w przypadku studiów mgr będzie to 4x30ECTS + 30ECTS extra).
Kierunek A uzupełniający mgr jest więc całkowicie nowym traktowanym jak pierwszy kierunkiem studiów
Kierunek B uzupełniający mgr jest więc całkowicie nowym traktowanym jako pierwszy kierunkiem studiów
Musiałbym więc na jeden kierunek mgr rekrutować się jeszcze teraz ( do końca września 2012) a na drugi dopiero za rok by mieć oba kierunki bezpłatnie. W przypadku gdybym chciał się rekrutować na oba kierunki za rok, potraktowane by to było jako rozpoczęcie dwóch kierunków.
Taką odpowiedź uzyskałem telefonicznie w Ministerstwie. Wolałbym jednak mieć ją na piśmie, jednak póki co nikt mi nie odpisał…
Być może wiąże się to z rozliczaniem pkt ECTS, skoro muszą mi przydzielić jakąś pulę punktów ECTS to mogą przydzielić mi tylko 120pkt ECTS + 30 extra za studia magisterskie, nie mogę więc studiować więcej kierunków…

Piszesz lupaw, że teraz jeszcze można bezpłatnie studiować tyle kierunków ile się chce z tym że przydzielają już punkty ECTS, byłoby to trochę bez sensu ze strony Ministerstwa bo skoro przydzielają mi już 120 pkt ECTS na kierunek magisterski rozpoczynany przed 1 października 2012 to wykorzystuje tę pulę punktów, skąd więc będą miał tę pule dalej po 1 października 2012? Tak naprawdę gdybym zaczął teraz 3 kierunki studiów licencjackich musieliby przydzielić mi 30pktECTS x 6semestrów X 3kierunki studiów + 30pkt ECTS extra za każdy kierunek a więc w sumie 630pkt ECTS - przecież to bez sensu!

Ja już przestałem się doszukiwać logiki, ale w tym roku w wyniku błędu w ustawie można jeszcze studiować tyle kierunków ile się chce. Wypowiedź z ministerstwa co najmniej nielogiczna, wszak pisało, że studia magisterskie są kontynuacją studiów licencjackich. O tych punktach przydzielanych w tym roku - to moja interpretacja - nie wiem czy w rzeczywistości tak jest. W sumie logiczne by było jak by naliczali punkty dopiero od przyszłego roku, ale po co w takim wypadku oświadczenia o studiowaniu drugiego kierunku i wykorzystanych punktach ECTS skoro i tak mało to wiążące w tym roku. Chyba, że ma to wyglądać w ten sposób, iż ten rocznik jest uprzywilejowany i można jeszcze podejmować studiów ile się chce - a naliczają każdemu punkty za któryś konkretny kierunek. Jeżeli osoba, która teraz dostanie się na studia i naliczane sa jej punkty to od przyszłego roku już nie będzie mogła podjąć bezpłatnie drugiego kierunku. Brzmi to dość logicznie. Taka proteza, którą zastosowało ministerstwo po wpadce. Gdyby nie owa wpadka to sytuacja by wyglądała następująco: od roku akademickiego 2011/2012 każdy może podjąć jeden kierunek bezpłatnie - ma odejmowane kolejne punkty ECTS. Skoro wpadka ministerstwa umożliwia w tym roku podjęcie dowolnej ilości bezpłatnych kierunków, to ministerstwo w jakiś sposób jednak nalicza te punkty osobom które rozpoczęły studia, by od przyszłego roku nie można było już podjąć kolejnych studiów bezpłatnie. Powiem szczerze że sam się już w tym wszystkim zamotałem.

Wiem, że w tym wątku ktoś już pisał o sytuacji, iż rozpoczyna studia magisterskie będące kontynuacją studiów licencjackich po wejściu ustawy, i o ile dobrze pamiętam odpowiedź brzmiała, że studia te będą już wyczerpywały limit punktów. Nie jestem pewien czy dobrze zapamiętałem - dlatego warto prześledzić ten wątek. A i jeszcze jedno - ten przypadek był rozpatrywany przed tym jak ujawniono błędy w ustawie.

Ja na swoje e-maile dostałem odpowiedź gdzieś po tygodniu, kilka z e-maili było swobodną wypowiedzią pracowników ministerstwa no i mam dwie perełki opatrzone sygnaturą ministerstwa - więc to chyba oficjalny dokument.

Gwoli ścisłości radzę zasypywać ministerstwo pytaniami - nie mają ochoty wytłumaczyć wszystkich kwestii na stronie - niech się męczą.

Proszę o pomoc, bo czuję się już kompletnie zdezorientowana w związku z tą ustawą.
Moja sytuacja wygląda następująco: W roku akademickim 2010/2011 rozpoczęłam studia na kierunku A, po roku wzięłam dziekankę (na rok akademicki 2011/2012). W roku akademickim 2011/2012 rozpoczęłam studia na kierunku B, lecz na innej uczelni niż A. Jeśli dziekan wyrazi zgodę na przeniesienie studiów B na uczelnię na której mam zaczęte studia A to chcę kontynuuować studia na kierunku A i B od października 2012 (a więc w roku akademickim 2012/2013). Czy będę musiała za coś płacić?

Kolejna sytuacja w której również mogę się znaleźć: W roku akademickim 2010/2011 rozpoczęłam studia na kierunku A, po roku wzięłam dziekankę (na rok akademicki 2011/2012). W roku akademickim 2011/2012 rozpoczęłam studia na kierunku B, lecz na innej uczelni niż A. Jeśli dziekan nie wyrazi zgody na przeniesienie studiów B na uczelnię na której mam zaczęte studia A to chcę kontynuuować studia na kierunku A i B (rekrutując się jeszcze raz na studia B na uczelni A) od października 2012 (a więc w roku akademickim 2012/2013). Czy będę musiała za coś płacić?

Były jakieś przesunięcia w czasie tej ustawy, dlatego "wznawiam" ten temat.

Mam problem ze zrozumieniem kiedy płaci się za drugi kierunek studiów.

W ubiegłym roku ukończyłam jeden kierunek studiów (magisterkę - wcześniej licencjat), w tym roku ukończyłam drugi kierunek - studia inżynierskie. Chcę podjąć studia II stopnia (magisterskie) z tego drugiego kierunku. Stąd rodzą się pewne wątpliwości:

jeżeli rozpocznę studia od października 2012 to będą one bezpłatne? (w całości? czy np. po pierwszym semestrze będę musiała płacić?) zgodnie z ustawą płacą Ci studenci, którzy zostaną przyjęci na studia od 1 X 2012. Rekrutacja trwa teraz więc ja będę przyjęta przed tym terminem. Dobrze rozumiem?

wyczytałam w pewnym artykule z gazety że najlepsi studenci nie będą płacili za drugi kierunek - czy to prawda? zapewnia to ustawa czy jest to decyzja uczelni? (a może "decyzja" tej gazety która to pisała?)
wiąże się z tym kolejna moja wątpliwość - o ile dobrze pamiętam było tam napisane, że najlepsi studenci, którzy pobierają stypendium rektora (czyli naukowe) będą zwolnieni z opłat. Natomiast ja w ubiegłym roku zostałam poinformowana, że na drugim kierunku nie należy mi się stypendium rektora. Czy zostałam źle poinformowana?

Proszę o odpowiedź na moje wątpliwości oraz podanie numeru artykułu w którym mogę to znaleźć

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót