Witajcie,
mam bardzo ciekawy kazus dotyczący studiowania kolejnych kierunków na studiach mgr. Pisałem w tej sprawie do ministerstwa, jednakże nie doczekałem się póki co odpowiedzi pisemnej.
Sytuacja jest następująca:
- w roku akademickim 2008/2009 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku A i ukończyłem je w roku akademickim 2010/2011
- w roku akademickim 2009/2010 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku B i ukończyłem je w roku akademickim 2011/2012
w roku akademickim 2013/2014 chciałbym kontynuować studiowanie obu kierunków, zarówno kierunku A i B na studiach magisterskich,
czy będę mógł kontynuować te studia bezpłatnie czy zostanie to uznane jako kolejne kierunki studiów(wyczerpanie punktów ECTS)?
Interpretuje przepisy w ten sposób, iż studiowanie na studiach magisterskich zarówno kierunku A i B jest kontynuacją studiów licencjackich, powinno być więc bezpłatne. Nie wiem jednak czy tak samo interpretuje przepisy Ministerstwo. Pisemnie mi nie odpisano, telefonicznie uzyskałem odpowiedź, iż mogę studiować jedynie jeden kierunek mgr dziennie (w przypadku przyjęcia na studia po 1 października 2012). Czytając wątek wiem jednak że odpowiedzi Ministerstwa często były sprzeczne ze sobą, uzyskanie odpowiedzi telefonicznej też nie jest do końca rzeczą pewną
Biorę pod uwagę trzy możliwości interpretacji tych przepisów:
1. Bezpłatne kontynuowanie studiów mgr na kierunku A i B (kontynuacja rozpoczętych studiów bezpłatnych)
2. Bezpłatne kontynuowanie studiów mgr na kierunku A, płatne na B (drugi kierunek)
3. Płatne kontynuowanie studiów mgr zarówno na kierunku A i B (wyczerpanie puli pkt ECTS)
Sprawa jest o tyle istotna, że nie wiem czy będę mógł bezpłatnie kontynuować naukę rozpoczynając studia mgr za rok. Wiem, że najbezpieczniejsze w tej sytuacji jest rekrutowanie się jeszcze w roku akademickim 2011/2012, w moim przypadku jest to jest bardzo utrudnione.
Dochodzi jeszcze jedna ciekawa rzecz....
przyjmijmy że:
- w roku akademickim 2008/2009 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku A i ukończyłem je w roku akademickim 2010/2011
- w roku akademickim 2009/2010 rozpocząłem studia licencjackie na kierunku B i ukończyłem je w roku akademickim 2011/2012
ale składam podanie na studia mgr na kierunek C i D.
Zgodnie z systemem bolońskim oraz wymaganiami uczelni np. kończąc ekonomię mogę iść na zarządzanie a kończąc biologię mogę iść na chemię - ciekawy jestem czy w tym przypadku również można mówić o kontynuacji studiów licencjackich, w końcu do rekrutacji wykorzystuje się dyplom licencjacki więc de facto kontynuuje się te studia.
W powyższej sytuacji mam jeszcze jedną wątpliwość, co gdybym rozpoczął całkowicie nowy kierunek od studiów licencjackich? (przed 1 października 2012) Czy mógłbym także i z tego kierunku w przyszłości kontynuować studia magisterskie?