płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, ja mam taką sytuacje: w roku 2010/2011 rozpoczelam studia. w roku 2011/2012 rzucilam je. stad moje pytanie, czy jak pojde na studia w roku 2013/2014 czyli juz po wejsciu ustawy, to bede musiala z anie placic i bedzie to liczone jako moj 2 kierunek, czy jako pierwszy bo tamte studia rzucilam przed wejsciem ustawy? bardzo prosze o odpowiedz, szukalam podobnych postow ale nie znalazlam kogos w takiej sytuacji jak ja. Pozdrawiam

takie pytanie wysłałam do MNiSW:
chciałbym się dowiedzieć, czy absolwenci (rocznik 2011/2012) mogą podjąć bezpłatne studia w roku akademickim 2013/2014?

otrzymałam odpowiedź:
"Szanowna Pani,
studia rozpoczęte przed 1 października 2011 r. nie są brane pod uwagę, przy ustalaniu odpłatności za studia. A zatem – studia stacjonarne, które rozpocznie Pani w 2013 r. będą studiami bezpłatnymi „na pierwszym kierunku”."

zatem z tego co ja rozumiem to, jeżeli zaliczyłaś jakieś przedmioty to mogą już się Twoje ECTSy.

Moja rada to napisać nich i będziesz miała najpewniejsze źródło informacji. reforma@nauka.gov.pl

i jeszcze tu pisałam Kontakt- MNiSW.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam! W temacie płatnego drugiego kierunku studiów interesują mnie dwie sytuacje:
1) Studiuję dwa kierunki w formie studiów stacjonarnych I stopnia (podjęte w 2010 i 2011 r.). Jeśli będę chciała z obydwu zrobić tytuł magistra (około roku 2014), to za jeden kierunek pewnie będę musiała płacić?
2) Studiuję jeden kierunek stacjonarnie (podjęty w 2011 r.), licencjat. W 2014 r. chcę jednak zacząć studia magisterskie na dwóch kierunkach - kontynuować kierunek z licencjackich i robić magistra z innego. Drugi kierunek będzie pewnie płatny?

Lupaw - przewertowałem już parę razy to forum jednak nie umiem znaleźć jasnej odpowiedzi na swoje pytanie, które ty też stawiałeś (jako 3 podpunkt)
a mianowicie przerwa w studiowaniu, nie wiem czy można to interpretować jak ukończenie studiów (:D chyba nie o to im chodziło, skończyłem studia w 3 semestry :P) jeszcze przed tym gdy ustawa zaczęła obowiązywać.

Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW

tu nie ma mojego przypadku :(

a wygląda on tak

http://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/358055-studia-oplata-limit-ects.html

Nowe przepisy dotyczą jak rozumiem jedynie studiów rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012 (gdzieniegdzie widuję 2012/2013?) w tym sensie że dopiero od tej i następnych rekrutacji istnieje "przydział punktów ECTS" skoro wcześniej nie istniał to nie mogłem go wykorzystać (ani nawet uszczuplić) prawo nie działa wstecz, tak ?

Czyli innymi słowy do wszystkich studiów rozpoczętych przed 1 paź 2011 nie są liczone wykorzystane punkty ECTS, czyli rekrutacja po wejściu ustawy jest uznawana jako pierwsza.

Jeszcze inaczej mówiąc to samo, dodatkowe koszta poniosą jedynie Ci którzy
rozpoczęli studia po 01.10.2011 (znowu niejasność z data jak wyżej w roku akademickim czy w rekrutacji na rok akademicki)
wykorzystali część punktów (ponad 30) i będą chcieli zmienić kierunek.
Na dzień dzisiejszy jest to tylko jeden rocznik który studiował w roku akademickim 2011/2012 przez 2 semestry które prawie całe zaliczył i teraz chce zacząć inne studia.

czy dobrze zrozumiałem ? bo mętne te przepisy jak ......

MarcinMatematyk napisał:
Czyli innymi słowy do wszystkich studiów rozpoczętych przed 1 paź 2011 nie są liczone wykorzystane punkty ECTS, czyli rekrutacja po wejściu ustawy jest uznawana jako pierwsza.

Tak, tylko ustawa w życie wchodzi od 1 października 2012 roku. I od 1 października 2012 roku te punkty ECTS są liczone. To co było wcześniej uzbierane jest nieważne i płacić za to nikt nie będzie. Jeśli dobrze pamiętam to nasza pani prorektor ds. studenckich nawet wysyłała zapytanie do ministerstwa jak interpretować przepisy nowej ustawy.

MarcinMatematyk - studia przerwane przez Ciebie również nie liczą się. Możesz bez żadnych przeszkód podjąć dowolne studia. Jest to przeze mnie potwierdzone w ministerstwie i gdzieś na forum o tym pisałem.

Ustawa nie wchodzi 01. 10. 2012 - ona już weszła rok temu. Jedynym odstępstwem od niej (w wyniku pomyłki ministerstwa) jest to, że jeszcze w tym roku można podjąć dowolną liczbę studiów i za nie nie płacić, bez względu na to czy się sudiuje czy jeszcze nie.

Jednakże osoby, które podjęły już studia od roku 2011/2012, czyli od momentu wejścia ustawy mają naliczane punkty ECTS, zatem jest to dla nich ostatnia szansa na drugi kierunek bezpłatny. W przyszłym roku (2013/2014) już wszyscy, zarówno Ci co rozpoczynają studia jak i Ci co studia rozpoczęli od roku akad. 2011/2012 aby studiować drugi kierunek muszą uzyskać stypendium rektora.

Natomiast osoby, które przerwały studia, ukończyły je lub rozpoczęły studia przed wejściem ustawy mogą podjąć bezpłatnie kolejny kierunek i w myśl ustawy będzie to ich pierwszy kierunek.

Co do naliczania punktów ECTS to są one już naliczane od roku akademickiego 2011/2012. Jednak jak to ma się do przypadku gdy osoba rozpocznie dwa kierunki kierunki (lub drugi kierunek) w tym roku - nie mam pojęcia. W każdym razie ustawa już obowiązuje i każdy kto rozpoczął studia w roku 2011/2012 konsumuje limit punktów ECTS. Czy ministerstwo przewidziało w związku ze swoją wpadką jakiś dodatkowy limit punktów dla osób, które w tym roku rozpoczną kolejne studia - nie wiem. Jakoś nie chwalą się rozwiązaniem tej sprawy.

Ostatnia edycja:
Dziwnie to trochę wygląda

lupaw napisał:
Jedynym odstępstwem od niej (w wyniku pomyłki ministerstwa) jest to, że jeszcze w tym roku można podjąć dowolną liczbę studiów i za nie nie płacić, bez względu na to czy się sudiuje czy jeszcze nie.

To stwierdzenie jest na pewno prawdziwe w tej konkretnie sprawie nasza pani rektor pisała do ministerstwa.
Co do liczenia punktów ECTS to możesz mieć rację. Oświadczenia o uprawnieniach do bezpłatnych studiów studenci stacjonarni składali już w tym roku. Nie pomyślałbym, że ta ustawa może wejść częściowo w życie w tym roku, a częściowo w przyszłym.

Witam, mam pytanie odnośnie drugiego kierunku studiow i odplatności za nie. otóż u mnie jet tak - jestem na 1 roku studiów niestacjonarnych (płacę za nie) i teraz staram się o przyjęcie na studia dzienne od 1 roku na innej uczelni. Czy zatem bedę płaciła za te dzienne też, czy reforma dtyczy tylko dwóch kierunkow na studiach dziennych? Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź i pomoc :)

makdzik22 napisał:
Witam, mam pytanie odnośnie drugiego kierunku studiow i odplatności za nie. otóż u mnie jet tak - jestem na 1 roku studiów niestacjonarnych (płacę za nie) i teraz staram się o przyjęcie na studia dzienne od 1 roku na innej uczelni. Czy zatem bedę płaciła za te dzienne też, czy reforma dtyczy tylko dwóch kierunkow na studiach dziennych? Dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź i pomoc :)

Studia zaoczne się nie liczą - masz za darmo dzienne tylko dobrze wybierz bo nie tak łatwo zmienić (trzeba płacić za każdy wykołatawszy pkt ects ponad limit)

ps.Czytaj forum

Dzięki za szybka odpowiedz na moje pytanie.

Od kiedy ustaw weszła nie "zużyłem" żadnego ECTS`a
więc czyste konto no nie (tym bardziej że studia rozpocząłem wcześniej)

byłem zdziwiony dlatego że na uczelni pytali o wszystkie wcześniejsze studia w moim wypadku w rozpoczęte 2009

Ostatnia edycja:
MarcinMatematyk napisał:
Studia zaoczne się nie liczą
A gdzie w tekście jest informacje, że kolega jest zaoczny ? Studia niestacjonarne mogą być wieczorowe lub zaoczne. I proszę ich nie utożsamiać ze sobą. Prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć: Studia niestacjonarne się nie liczą.

krzysztof2345 napisał:
A gdzie w tekście jest informacje, że kolega jest zaoczny ? Studia niestacjonarne mogą być wieczorowe lub zaoczne. I proszę ich nie utożsamiać ze sobą. Prawidłowa odpowiedź powinna brzmieć: Studia niestacjonarne się nie liczą.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc a Tobie - Krzysztof2345 za obronę :) Dla ścisłości, studiuję niestacjonarnie zaocznie. pozdrawiam serdecznie, miłego wieczoru :)

Witam,

Moja sytuacja wygląda następująco:

-w 2008 roku zacząłem studia na politechnice w 2010 zrezygnowałem,
-2012 przystąpiłem do rekrutacji dostałem się na dwie uczelnie i mam zamiar podjąć studia na dwóch uczelniach, czy będę płacił za drugi kierunek czy nie?

Dziękuję za odpowiedzieć

lupaw napisał:
Co do naliczania punktów ECTS to są one już naliczane od roku akademickiego 2011/2012. Jednak jak to ma się do przypadku gdy osoba rozpocznie dwa kierunki kierunki (lub drugi kierunek) w tym roku - nie mam pojęcia. W każdym razie ustawa już obowiązuje i każdy kto rozpoczął studia w roku 2011/2012 konsumuje limit punktów ECTS. Czy ministerstwo przewidziało w związku ze swoją wpadką jakiś dodatkowy limit punktów dla osób, które w tym roku rozpoczną kolejne studia - nie wiem. Jakoś nie chwalą się rozwiązaniem tej sprawy.

Jakieś źródło na to, że ECTS-y naliczane są już od 2011/2012? Na razie widzę tylko odpowiedź ministerstwa: Aktualności- MNiSW która zdaje się przeczyć temu co mówisz.

Źródłem jest ustawa, która weszła w 2011 roku. W niej też znalazł się nieprecyzyjny zapis który umożliwił podjęcie w tym roku drugiego lub kolejnych studiów do 1 października 2012. Nie zmieniono ustawy ani nie wydano rozporządzenia (przynajmniej ja nic o nim nie wiem), która by znosiła naliczanie punktów ECTS od wejścia ustawy. A w przytoczonej odpowiedzi nie widzę żadnej wzmianki o punktach ECTS.

lupaw napisał:
A w przytoczonej odpowiedzi nie widzę żadnej wzmianki o punktach ECTS.

Wzmianka jest, tylko wyrażona nie wprost.
"może podjąć od roku akademickiego 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i nie wnosić za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile decyzja w sprawie przyjęcia na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012. "

Ten zapis oznacza, że do końca studiów nie będzie musiał płacić za drugi kierunek niezależnie od liczby ECTS.

Witam, błagam o pomoc.Nie potrafię odnieść się do żadnego wcześniej opisane przypadku a na prawdę przeczytałam z 50 stron:(
Otóż moja sytuacja jest taka:
-w 2009/2010 zaczęłam studia licencjackie na kierunku A
-w 2011/2012 ukończyłam studia A, jednocześnie dostając się na studia 2 stopnia studiów A i na kierunek B-licencjackie

Moje pytanie jest takie:
jeśli zrezygnuję teraz ze studiów 2 stopnia A,aby skupić się na studiach B to czy za rok będę musiała płacić za tę magisterkę jednocześnie studiując kierunek B?
Sa różne opinie na temat mgr-jedni mówią,że to kontynuacja i nie trzeba płacić inni odwrotnie.Studia rozpoczęte przed 2011 nie są brane pod uwagę więc czy mgr również?
bardzo proszę o opinie.

krzysztof2345 napisał:
Wzmianka jest, tylko wyrażona nie wprost.
"może podjąć od roku akademickiego 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i nie wnosić za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile decyzja w sprawie przyjęcia na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012. "

Ten zapis oznacza, że do końca studiów nie będzie musiał płacić za drugi kierunek niezależnie od liczby ECTS.

No i o tym właśnie pisałem teraz i kilka postów dalej. Punkty ECTS są naliczane, gdyby nie były to każda osoba która podjęła studia w roku 2011 lub 2012 mogła by jeszcze raz, od roku akademickiego 2013/2014 podjąć dodatkowe studia. Wpadka ministerstwa spowodowało to, iż w tym roku pomimo obowiązującej już ustawy można w tym roku podjąć drugi kierunek bez żadnych opłat. Jak rozwiąże to ministerstwo, czy będzie naliczało punkty, czy też nie za drugi kierunek - nie mam pojęcia. Jednak pozostaje większość osób, które pomimo tego, iż się dostały czy to w roku 2011/2012 czy w obecnym, które drugiego kierunku nie rozpoczęły - myślisz, że ministerstwo porzuci zapisy ustawy i nie będzie naliczało im punktów? Że w konsekwencji pozwoli im podjąć drugi kierunek bezpłatnie od roku 2013/2014 - bo taka by było konsekwencja nie naliczania punktów ECTS.

Tak jak pisałem wcześniej nadrzędna jest ustawa - w niej jest zapis o konsumowaniu punktów ECTS od roku akademickiego 2011/2012. Jest tam też zapis, który umożliwił w tej rekrutacji (do 1 października 2012) podjąć studia na drugim kierunku bezpłatnie - i to jedyny wyjątek od zamysłu ministerstwa. I w tym przypadku wejdzie pewnie jakieś rozwiązanie, np. za drugi kierunek nie naliczamy punktów ECTS, ale na kierunku podstawowym punkty naliczamy.

Fragment cytowany powyżej dotyczy tylko i wyłącznie drugiego kierunku - nie ma mowy o naliczaniu czy też nie punktów na drugim kierunku.

Po przeczytaniu powyższych postów nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Punkty ECTS są naliczane dopiero od zeszłego roku.

Jeśli w zeszłym roku 2011/2012 rozpoczęłam studia magisterskie to rozliczana jestem już z punktów ECTS?
Punkty są przyznawane tak aby ukończyć studia licencjackie i magisterskie, więc jeśli nawet by magisterka była rozliczana ECTSami to nadal zostanie mi "trochę" punktów.
Jeśli po skończeniu w tym roku 2012/2013 magisterki, chciałabym podjąć drugie studia magisterskie 2013/2014 to mogłabym wykorzystać pozostałe pkt i ewentualnie dopłacić za te przekroczone czy musiałabym uiścić opłatę za całe 4 semestry studiów magisterskich??

Cytując ze strony MNiSW:
Należy zatem uznać, że student pierwszego roku studiów stacjonarnych w uczelni publicznej, rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012, może podjąć od roku akademickiego 2012/2013 studia stacjonarne w uczelni publicznej na więcej niż jednym kierunku i nie wnosić za te studia opłat do końca okresu studiów przewidzianego w programie kształcenia, o ile decyzja w sprawie przyjęcia na te studia została podjęta do końca roku akademickiego 2011/2012.

Skoro jest napisane, że można za darmo studiować dowolną liczbę kierunków rozpoczynając studia w 2012/2013, ja to widzę tak: jeżeli do roku 2012/2013 ktoś zaczął np. trzy kierunki, to ma gdzieś tam odnotowane, że rozpoczął już studia i tyle. Za dodatkowe od 2013/2014 będzie musiał płacić, ale stare może skończyć bezpłatnie.

Disciple życzyłabym sobie żeby tak było.Też wydaje mi się,że tak jest ale nadal mam obawy żeby zrezygnować teraz z mgr i iść za rok bo będę musiała płacić...bez sensu to wszystko.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót