Lupaw - przewertowałem już parę razy to forum jednak nie umiem znaleźć jasnej odpowiedzi na swoje pytanie, które ty też stawiałeś (jako 3 podpunkt)
a mianowicie przerwa w studiowaniu, nie wiem czy można to interpretować jak ukończenie studiów

D chyba nie o to im chodziło, skończyłem studia w 3 semestry

) jeszcze przed tym gdy ustawa zaczęła obowiązywać.
Zapytaj o reformę szkolnictwa wyższego- MNiSW
tu nie ma mojego przypadku
a wygląda on tak
http://forumprawne.org/postepowanie-administracyjne/358055-studia-oplata-limit-ects.html
Nowe przepisy dotyczą jak rozumiem jedynie studiów rozpoczętych w roku akademickim 2011/2012 (gdzieniegdzie widuję 2012/2013?) w tym sensie że dopiero od tej i następnych rekrutacji istnieje "przydział punktów ECTS" skoro wcześniej nie istniał to nie mogłem go wykorzystać (ani nawet uszczuplić) prawo nie działa wstecz, tak ?
Czyli innymi słowy do wszystkich studiów rozpoczętych przed 1 paź 2011 nie są liczone wykorzystane punkty ECTS, czyli rekrutacja po wejściu ustawy jest uznawana jako pierwsza.
Jeszcze inaczej mówiąc to samo, dodatkowe koszta poniosą jedynie Ci którzy
rozpoczęli studia po 01.10.2011 (znowu niejasność z data jak wyżej w roku akademickim czy w rekrutacji na rok akademicki)
wykorzystali część punktów (ponad 30) i będą chcieli zmienić kierunek.
Na dzień dzisiejszy jest to tylko jeden rocznik który studiował w roku akademickim 2011/2012 przez 2 semestry które prawie całe zaliczył i teraz chce zacząć inne studia.
czy dobrze zrozumiałem ? bo mętne te przepisy jak ......