płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie:) Nie jestem znawca prawa ale interesuje się ta reformą, ponieważ chciałbym w przyszłości zacząć drugi kierunek... W ustawie pisze, że dla 10% najlepszych studentów będzie możliwe podjęcie drugiego kierunku. Ale zakładamy że z tych 10% procent na drugi fakultet nikt nie idzie. Powstaje więc moje pytanie.Czy w takim przypadku ci najlepsi wybierani są z tych którzy startują na drugi fakultet? Czy jeśli te osoby które są w tych 10% najlepszych nie idą na drugi kierunek te miejsca przepadają? Oczywiście są to moje założenie, ponieważ wiadamo że z tych 10% może pójść na drugi kierunek 5 czy 8 procent.... A tu fragment wywiadu który udzielił rektor UWr .Po przeczytaniu tego fragmentu zacząłem się nad tym zastanawiać:) był bym wdzięczny za pomoc w rozgryzieniu tego
Aneta Augustyn: Drugi i każdy kolejny kierunek studiów ma być płatny. Prawo do drugiego darmowego fakultetu dostanie tylko 10 proc. najlepszych. Nie obawia się Pan odpływu studentów?

Prof. Marek Bojarski, rektor Uniwersytetu Wrocławskiego: Wprowadzanie ograniczeń studiowania na dwóch lub więcej kierunkach przyjmuję z niepokojem. Jednak próbuję zrozumieć ten pomysł i tłumaczę go panującym kryzysem. Nie przewiduję natomiast, aby ten postulat rzeczywiście ograniczył u nas możliwość studiowania na dwóch kierunkach. Dwukierunkowcy stanowią bowiem około pięciu procent wszystkich studentów, głównie na kierunkach humanistycznych. Przy 10-procentowej puli mamy więc spory zapas dla studentów, którzy chcieliby studiować drugi kierunek.

Więcej... http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,...dowcow_na_kilku_uczelniach.html#ixzz159lcwuki

w ogole założenie,że dla 10 najlepszych % drugi kierunek za darmo jest bez sensu bo drugi kierunek podejmuje maksimum osiem dziewięć procent:)

Mam nadzieje, że zdefiniują je w sposób dobry:) Z jednej strony są ludzie którym należy się ten drugi kierunek free i tacy którym nie. Ale zdobycie tak wysokiej średniej aby znaleźć się w tych 10 procentach najlepszych(niezdefiniowanych) może być trudne:) Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje,że nasz rzad przejrzy na oczy ... Po 1 października wybory do parlamentu...studenci mogą tego nie wybaczyć jeśli oczywiście to przejdzie. Miejmy nadzieje ,że SLD i PiS wprowadzą tysiące poprawek:) No i niech pani Kudrycka zajmie sie reformą szkolnictwa średniego bo to jest śmieszne.... A potem narzekają jak drogi jest student w Polsce .... Trudniejsze licea= lepsi studenci

jeśli chodzi o zdefiniowanie tych 10% to projekt zakłada że 10%najlepszych studentów danego kierunku w danym roku akademickiem ma dostać dodatkowe punkty Etcs, ale podczas pierwszego czytania minister Kudrycka powiedziała że zgadza się z jakimś posłem który sie wypowiadał przed nią i przychyli się do zmiany gdzie to rektor ma ustalać średnią od jakiej bedą te punkty przysługiwały i wtedy na jednym kierunku, na którym będą same słabe osoby tylko 5 % najlepszych może dostać te dodatkowe punkty a na innym gdzie 20% będzie mialo bardzo wysoką średnią i do siebie zblizoną wtedy wszyscy ci otrzymają dodatkowe punkty. można to przeczytać na stronie sejmu, zakladka komisja ds. Edukacji, nauki i mlodzieży

No pewnie, chcą dać jakieś szanse przekwalifikowania się.
Jak ktoś ma 5.0 na socjologii, a potem na innych studiach ledwo idzie, to faktycznie niehumanitarne żeby jeszcze za te męki płacił.

witam, mam podobne pytanie jak samtek.

w tym roku akademickim 2010/2011 rozpoczełam studia inżynierskie na kierunku A. jednakze teraz okazuje się, że był to zły wybór. od października 2011 chciałabym zacząć studia inżynierskie na kierunku B.

w związku z tym chcę się upewnić, czy dobrze rozumiem założenia tej ustawy:
jeżeli zalicze pierwszy rok na kierunku A, czyli zdobęde 60 pkt ects, to będę musiała zapłacić tylko za 2 semestry inżyniera na kierunku B (a nie za całość), i czy magisterka na B będzie już dla mnie bezpłatna?

wystarczy mi krótkie tak/nie osoby, która sie w tym orientuje:)

co teraz jeszcze doczytałam: pula ma nie obejmować kierunków międzywydziałowych. jak to się ma do mojej sytuacji, gdy A jest normalnym kierunkiem, a B jest między wydziałowy? Czyżbym w ogóle się nie musiała o to martwić?

przepraszam, że tak pisze w dwóch postach, ale jestem początkująca.

Jak wygląda kwestia jeżeli obecnie studiuję 2 kierunki, ale najprawdopodobniej z jednego z nich nie zaliczę roku, czy wtedy będę mógł po zakończeniu pierwszego z tych dwóch kierunków podjąć go jeszcze raz bezpłatnie po zakończeniu studiowania tego pierwszego?

Witam!
Mój problem jest następujący- obecnie studiuję na drugim roku historii sztuki. JEdnak ten kierunke to nie jest to co bym chciała tak naprawdę, jednak chciałam zrobić licencjat, a po nim zdawać ponownie na ASP. Wygląda na to, że ta ustawa krzyzuje moje plany, bo żeby dodatkowo jeszcze płacić za juz kosztowne artystyczne studia nie mam możliwości. W takim razie chyba bardziej korzystne będzie porzucenie obecnych studiów, przy czym po trzech latach męczenia ich nic mi z tego nie przyjdzie, a przygotować się na nowe studia, bez tracenia juz kolejnych punktów... Planowałam zdawać dopiero w roku akademickim 2012/13. A co w momencie w którym studiowałabym jednocześnie dwa kierunki-trzeci rok hs i pierwszy asp? Z góry dziękuję bardzo, strasznie to wszystko jest zagmatwane dla mnie i bardzo komplikuje mi plany :(

Pozdrawiam Musli

ale przecież nie ma jeszcze żadnej ustawy regulującej te przepisy, to jest tylko projekt, narazie nawet komisja się nim nie zajmuje, więc proponuje nie martwić się na zapas:)

Witam,

Moja sytuacja jest jeszcze inna, sam się już w tym pogubiłem, więc uprzejmie proszę o radę.
Otóż studiuję w chwili obecnej 2 kierunki- Prawo oraz Stosunki Międzynarodowe. Na Prawie jestem na 1 roku i są to studia niestacjonarne wieczorowe, natomiast Stosunki studiuję dziennie na 3 roku.
Moim celem na najbliższy rok jest poprawa matury i przeniesienie się na dzienne prawo.
Czy gdybym dostał się na prawo dzienne to będę musiał za nie i tak płacić? Czy zostanie to uznane jako kontynuacja studiów (będę przecież już na 2 roku).
Jeśli by się okazało, że jednak będę musiał płacić za 2 kierunek, to czy w przypadku przeniesienia się na dzienne Prawo będę mógł płacić za Stosunki jako 2 kierunek (tu zostaną mi 2 lata magisterskich, a na prawie jeszcze 4 lata płacenia by były).

Mam nadzieję że napisałem w miarę zrozumiale. :)

Z góry bardzo dziękuję za poradę :D

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!;)

szczerze bym chciała wam odpowiedzieć na pytania, ale sama nie wiem jak to ma być. moja sytuacja wygląda tak:

studiuję obecnie na 2 roku kierunku kończącego się licencjatem. złożyłam dziś właśnie deklarację maturalną o poprawę biologii i za rok chciałabym napisać chemię. ale zastopowała mnie moja siostra mówiąc, że na jej rozpoczęciu roku na studiach mówiono, że od przyszłego roku wchodzi ustawa o drugim płatnym kierunku.

a ja wymyśliłam sobie, że w przyszłym roku napiszę tą chemię i w roku 2012/2013 (czyli za 1,5 roku), skończę właśnie licencjat i zacznę drugi kierunek - dokładniej marzę o lekarskim.

teraz moje wątpliwości:
1. wg ustawy ten drugi będzie już płatny, a gdybym chciała dokończyć magistra to nie będe musiała jeszcze płacić?
2. w takim razie chciałabym wymienić te punkty z magistra (2 lata), a na chociaż darmowe dwa lata kolejnych studiów - wiem, że ewnie tego nie wiecie, bo skąd, ale do ***** kiedy nam to ogłoszą!
3. od 2012/2013 chcialabym studiować jeden kierunek, bo tamten mnie już nie interesuje. i teraz mam płacić za swój wybór do końca życia?? mogliby chociaż taki wyjątek zrobić....

a jak nie trafię na liste 10% najlepszych na roku to nic nie będe miała z tego, że uczyłam się cały rok by poprawiać maturę ?!

załamka...

'Ministerstwo zostawia jednak jeden semestr na zmianę zdania. Tak więc jeśli po licencjacie z jednego kierunku student zechce przenieść się na inny, będzie mógł na nim studiować tylko do zakończenia pięcioletnich studiów. Następne semestry są już odpłatne. Z opłaty będą zwolnieni tylko najlepsi studenci, a konkretnie 10% na każdej uczelni będzie mogło studiować 2 kierunki za darmo.'

takie coś znalazłam na stronie wp.

to już w ogóle jest śmieszne.
nie mogę zrezygnować policencjacie, tylko MUSZĘ skończyc magistra.
nie mogę..

Proszę powiedzcie mi jak wygląda kwestia płacenia za 2 kierunek gdy na 1 bierze się urlop dziekański, czy można wtedy podjąć 2 kierunek nie płacąc za niego przez ten okres przerwy na kierunku 1 ?

Ja mam trochę inny problem. Otóż jestem na drugim roku na Politechnice, jednak chciałbym tą uczelnie zmienić.Otóż czy da się zrekrutować na drugą uczelnie, a na politechnicę wziąć urolp dziekański? Czy musze po prostu zrezygnować zeby móc za darmo studiować na innej uczelni?

Przytaczam Art. 28 p.2 projektu ustawy o szkolnictwie wyzszym:

2. Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w Ŝycie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niŜ jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w
art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów
przewidzianego w programie i planie studiów;
2) wnoszący opłaty za kształcenie wnoszą opłaty na dotychczasowych zasadach do
końca okresu studiów przewidzianego w programie i planie studiów.

Czyli rozumiem że studiując obecnie na jednym kierunku i będąc przyjęty na drugi kierunek w najbliższym roku akademickim - 2011/2012 NIE BĘDĘ WNOSIŁ PŁATNOŚCI ZA DRUGI KIERUNEK?

Ale czy ta ustawa w ogóle weszła już w życie? Przecież to projekt dopiero.

Poza tym, nie sądzę żeby przed wyborami parlamentarnymi to wprowadzili, bo strzelą sobi e w stopę :-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót