płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Opłaty za drugi kierunek studiów. Sejm się przychyla | rp.pl

Komisja poparła rządową propozycję, aby tylko jedne studia można było ukończyć na koszt państwa. Jedynie najlepsi zostaną z tej opłaty zwolnieni. W myśl zaakceptowanych przepisów, każdy student będzie mógł za darmo rozpocząć studia na drugim kierunku. Po każdym roku wyniki w nauce będą oceniane i bezpłatnie będą mogli kontynuować studia ci, którzy spełnią kryteria takie, jakie muszą spełnić osoby otrzymujące stypendium rektora, czyli stypendium naukowe.

Nie oznacza to jednak, że studenci tacy na pewno to stypendium otrzymają. W myśl innych przepisów tylko na jednym kierunku studiów można pobierać stypendia. Jeśli zatem student będzie dostawał stypendium na pierwszym kierunku, na drugim już go nie dostanie (przy czym prawo do studiowania za darmo zachowa).

Posłowie zaakceptowali też zapis, że prawo do darmowych studiów na drugim kierunku będzie miała tylko osoba, która rozpocznie je w trakcie nauki na pierwszym kierunku. Ci, którzy skończą studia a później rozpoczną następne, będą musieli zapłacić.

Czy to oznacza że będąc teraz na 3 roku i kończąc licencjat z jednego kierunku(finanse) i chcąc w przyszłym roku pójść na.........medycynę (wiem że dziwne połączenie ale to długa historia...), to będe musiał mimo wszystko jednocześnie pójść na 1 rok magisterskich z finansów żeby mieć prawo do bezpłatnej medycyny??!

Toż to czysty KRETYNIZM!

Teraz tez byś musiała częsciowo płacić bo studia dziene są bezpłatne bodajże do ukończenia 26 roku życia

A moim skromnym zdaniem w ogole nie powinno istnieć nic takowego jak studia bezpłatne bo tylko generuje to koszty

czyli mozna za darmo zaczac drugi kierunek ? ale po 1 roku cie oceniaja i jesli nie masz sredniej odpowiedniej to płacisz od drugiego roku?

Ale będe mógł zacząć drugi kierunek nierównolegle, znaczy skończę w tym roku licencjat i pójde na jednolite, czy będe musiał pojśc na jednolite będąc jednocześnie na magisterskich na pierwszym kierunku, żeby móc zacząć studiować drugi kierunek ?Ja ju już nic nie wiem zobaczymy co czas pokaże, mam nadzieje że będe mógł rozpocząć medycynę bez ciągnięcie równoległego finansów........

Bo niby tak ma być że tylko jeśli idziesz na drugi kierunek w trakcie studiowania pierwszego będziesz go mógł bezpłatnie studiowac,nie mozna tak że najpierw skończysz jeden a potem dopiero zaczynasz drugi- wynika z tego że po 1 roku studiów magisterskich można iść na drugie studia darmowa, a po 3 roku kicencjackich już nie..... tak przynajmniej gazety pisza, ale w projekcie ustawy czegoś takiego nie zauważyłem....

O rany. Jestem w takiej samej sytuacji i mam nadzieję, że tak jednak nie będzie. Wcześniej pisałaś/eś, że studenci, którzy będą przyjęci na studia przed wejściem tej ustawy w życie będą mogli zacząć 2 kierunek. Jeżeli uczelnie przyjmą nas na studia, dajmy na to, w lipcu, a ustawa wejdzie w październiku, to wszystko powinno być chyba okej, co nie? Więc mam nadzieję, że po skończeniu tyh 3 lat licencjatu będzie możliwość, by iść na 2 letnie magisterskie + do tego rozpoczęcie nowego licencjatu albo samego licencjatu bez równoczesnego rozpoczynania magisterki.
Jeśli ktoś bardziej orientuje się w tym temacie, to proszę o pomoc.

jeśli ktoś będzie studiował już jeden kierunek dziennie i będzie chciał drugi to ciekawe z czego będzie płacić za drugi??? to kieruje pytanie do filozofów jesli zacznieie studiować filozofię zdacie sobie sprawę że nic po tym nie macie to pożniej bedziecie musieli bulić, zastanówcie sie co studiujecie:cool:

flexi napisał:
O rany. Jestem w takiej samej sytuacji i mam nadzieję, że tak jednak nie będzie. Wcześniej pisałaś/eś, że studenci, którzy będą przyjęci na studia przed wejściem tej ustawy w życie będą mogli zacząć 2 kierunek. Jeżeli uczelnie przyjmą nas na studia, dajmy na to, w lipcu, a ustawa wejdzie w październiku, to wszystko powinno być chyba okej, co nie? Więc mam nadzieję, że po skończeniu tyh 3 lat licencjatu będzie możliwość, by iść na 2 letnie magisterskie + do tego rozpoczęcie nowego licencjatu albo samego licencjatu bez równoczesnego rozpoczynania magisterki.
Jeśli ktoś bardziej orientuje się w tym temacie, to proszę o pomoc.

Z tego co na razie się dowiedziałem to wygląda to tak- jeśli już jesteś na jakimś kierunku- a z tego co piszesz jesteś to w tym roku jak najbardziej będziesz mógł zacząć drugi kierunek, tylko że będziesz musiał podpisać umowę z uczelnią,ze jeśli nie będziesz jednym z lepszych studentów po pierwszym roku to za ten i za następne będziesz musiał zapłacić. Do tego momentu wydaje to mi się całkiem logicznie- studenci będą przed decyzją o drugim kierunku oceniać szansę czy uda im się na nim bezpłatnie utrzymać. No a teraz to o czym piszą tylko gazety- bo mimo że dość długo śledzę proces legislacyjny tej ustawy- nie ma tego zapisu w projekcie. Otóż możliwość bezpłatnego drugiego kierunku będą mieli studenci, którzy zaczną go studiować będąc wcześniej na jednym kierunku. Ci co skończą jedne studia a zaczną nowe bezwzględnie będą musieli zapłacić. I teraz całą sytuację komplikuje system boloński- bo kończąc 3 rok licencjatu nie muszę koniecznie studiować tego samego na magisterce-ja jak pisałem chciałbym zakończyć licencjat z finansów i zacząć medycynę. Z tym że jeśli nastąpią takie zmiany o jakich piszą gazety, będę mógł zacząć medycynę tylko wtedy gdy zacznę magisterkę z finansów albo na 2 roku magisterski- czyli z tego wynika że po 3 roku nie będzie można zacząć kierunku jeśli się na magisterkę nie idzie. Mam nadzieje że cała sytuacja wkrótce się wyjaśni, bo jak na razie to co gazeta to inna opinia.

byks89, czyli wychodzi na to, że już na 100% będzie to zależeć od wyników w nauce? Jeżeli nie uda mi się osiągnąć jakiegoś tam limitu ocen, to będę musiał zapłacić? Mam rozumieć, że nie ma już cienia nadziei na to, że będę mógł zacząć licencjat od 2011 i studiować go całkowicie za darmo niezaleznie od ocen?(czyli jeżeli nie uda mi się uzyskać wymaganej średniej). Jeśli tak jest, to trochę to ryzykowne jednak, skoro będziemy musieli zapłacić nawet za ten pierwszy, być może 'nieudany' rok pod względem ocen. Mam nadzieję, że jasno to napisałem i wiesz o co pytam. :)

Wisz co poczekajmy na rozwiązania legislacyjne bo jak na razie to przede wszystkim moje przemyślenia na podstawie artykułów prasowych- 1 lutego w sejmie maja rozpatrywać ta ustawę- zobaczymy co z tego wyniknie.
PS. Mogę zapytać jaki nowy kierunek chciałbyś studiowac?

buks89, masz rację. Pamiętam jak rok i dwa lata temu gazety rozpisywały się o tych płatnościach za drugi kierunek, a później nic z tego nie wychodziło. Tak wiec na razie trzeba na to patrzeć z lekkim przymrużeniem oka. Na pewno coś wprowadzą, ale szczegółów, jak mówisz, nie znamy. Na dodatek mówi się o tych płatnościach, a tak naprawdę nie podają konkretnych kwot. Mam nadzieję, że jeśli jednak dojdzie do tych płatności, to nie będą to kwoty takie jak za studia zaoczne, bo wtedy to zupełnie nie będzie się opłacało. A kierunek to filologia angielska.

Witam,
Powstał u mnie w głowie pewien chaos bo po przeczytaniu tego wątku w końcu nie wiem czy od tego roku drugi kierunek będzie płatny? Czy mógłby ktoś napisać jak jest w końcu bo jedyną informację ważną jaką znalazłem to to że kontynuowanie studiów po licencjacie(studiach inżynierskich) w celu zdobycia magistra nie jest uważane jako drugi kierunek według tej ustawy. I kiedy w ogóle ma być głosowanie w sejmie nad tą ustawą(już wiem 1 lutego)? Może trzeba by się pofatygować na Wiejską i przemówić tym panom co tam te guziczki wciskają do rozumu.
Pozdrawiam
Michał

michael120 napisał:
Witam,
Powstał u mnie w głowie pewien chaos bo po przeczytaniu tego wątku w końcu nie wiem czy od tego roku drugi kierunek będzie płatny? Czy mógłby ktoś napisać jak jest w końcu bo jedyną informację ważną jaką znalazłem to to że kontynuowanie studiów po licencjacie(studiach inżynierskich) w celu zdobycia magistra nie jest uważane jako drugi kierunek według tej ustawy. I kiedy w ogóle ma być głosowanie w sejmie nad tą ustawą(już wiem 1 lutego)? Może trzeba by się pofatygować na Wiejską i przemówić tym panom co tam te guziczki wciskają do rozumu.
Pozdrawiam
Michał

Jeśli zamierzasz kontynuować studia rozpoczęte na licencjacie/inżynierskie to studia magisterskie na pewno nie są drugim kierunkiem. Moją uwagę ostatnio przykuł inny zapis projektu ustawy:

Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz
w roku akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów
nie wnoszą opłat, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której
mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu
studiów przewidzianego w programie i planie studiów

To by znaczyło ze studenci przyjęci w tym roku na drugi kierunek mogą studiować go bez opłat do końca studiów, niezależnie od ocen- znaczyłoby to więc coś zupełnie innego niż mówią media, że podjęcie drugiego kierunku od tego roku wiąże się z ryzykiem że trzeba będzie za nie płacić w przypadku nie kwalifikowania się do Nagrody Rektora czy coś takiego.
1 lutego temat tej ustawy ma być podjęty w obradach Sejmu- zobaczymy co z tego wyniknie.

byks89 napisał:
To by znaczyło ze studenci przyjęci w tym roku na drugi kierunek mogą studiować go bez opłat do końca studiów, niezależnie od ocen- znaczyłoby to więc coś zupełnie innego niż mówią media.
I mam nadzieję, że tak będzie. Że nas jeszcze to ominie. Media nagłaśniają sprawę tak naprawdę nie znając konkretów.

Witajcie.

Jestem studentką Uniwersytetu Wrocławskiego na 3 roku studiów stacjonarnych administracji. Jednocześnie studiuje finanse i rachunkowość na 2 roku, tez stacjonarnie, ale na Uniwersytecie Ekonomicznym.

W tym roku kończę administrację i nie chce już iść tam na mgr.
Planuję mgr z finansów i rachunkowości w roku 2012/2013 (zaraz po ukonczeniu studiow licencjackich z finansów)

I mam pytanie: czy będę musiała płacić za magisterskie studia na finansach za to, że studiowałam 2 licencjaty, bo np. przekroczyłam jakiś limit ECTSów?

Naprawdę chciałbym móc odpowiedzieć Ci na to pytanie ale tak naprawdę cała ta reforma jest tak zagmatwana, widać że przeprowadzana w pośpiechu i nieprzygotowana, że niestety chyba nikt nie jest w stanie teraz tego precyzyjnie określić.

miejmy nadzieje że tak samo szybko jak ta reforma powstała tak samo szybko zostanie odrzucona bo to chyba już jutro się okaże.

A ja mam inne pytanie: Czy jeśli teraz studiuje dwa kierunki a po wejściu w życie ustawy zacznę trzeci to za któryś będę musiał płacić ?

Po pierwsze- gratuluję ambicji i zorganizowania.
Po drugie- po raz kolejny przytaczam fragment tekstu projektu ustawy:

Studenci przyjęci na studia przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy oraz w roku akademickim 2011/2012:
1) studiujący bez opłat za kształcenie na więcej niż jednym kierunku studiów nie wnoszą opłat, o których mowa w art. 99 ust. 1 pkt 1a ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, do końca okresu studiów
przewidzianego w programie i planie studiów;

Z tego wynika ,ze nie będziesz musiał płacić, ale wszystko pewnie w najbliższych dniach się okaże bo ta ustawa będzie jutro bodajże rozpatrywana na plenum Sejmu.

Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót