płatny drugi kierunek studiów

• Autor wątku Autor wątku patiii_89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Politechnik, przecież cały czas wałkujemy tutaj ten temat... Jeśli dostaniesz się w roku 2011/2012 nie będzie obowiązywać Cie odpłatność za drugi kierunek, ponieważ zostaniesz przyjęty przed wejściem w życie ustawy...

strasznie przepraszam, ogrom tego wszystkiego co już było napisane, postanowiłem też dokładniej przybliżyć moją sytuacje. Musze przyznać, że bardzo mnie pocieszyłeś. Ale chyba faktycznie jest tak jak mówisz, ponieważ procedura rekrutacyjna będzie się odbywać przed 1 października, a własnie wtedy wchodzi w życie ta ustawa, więc będę studiował jeszcze na starych zasadach czyli nie będe musiał płacić :) Dobrze zrozumiałem ?

Politechnik napisał:
strasznie przepraszam, ogrom tego wszystkiego co już było napisane, postanowiłem też dokładniej przybliżyć moją sytuacje. Musze przyznać, że bardzo mnie pocieszyłeś. Ale chyba faktycznie jest tak jak mówisz, ponieważ procedura rekrutacyjna będzie się odbywać przed 1 października, a własnie wtedy wchodzi w życie ta ustawa, więc będę studiował jeszcze na starych zasadach czyli nie będe musiał płacić :) Dobrze zrozumiałem ?

dokładnie ;) jest zresztą w ustawie taki zapis, powyżej był cytowany.
także nie musisz zostawiać pierwszego kierunku ;)

Witam,
a co w sytuacji kiedy od 1 października chciałabym zacząć studia II stopnia na dwóch kierunkach?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

biala.macka wróć do strony 12 - tam znajdziesz odpowiedź...

czyli jeśli teraz studiuje jeden kierunek i jestem na II roku to w tym roku jeśli zacznę kolejny to będę mógł studiować oba bezpłatnie.

Należy wyraźne zaznaczyć, że obowiązuje zasada nie działania prawa wstecz. Tym samym, jeżeli proponowane przepisy zostaną uchwalone, to limit punktów ECTS będzie naliczany dopiero od rozpoczęcia kierunku studiów, który zostanie rozpoczęty po wejściu w życie przepisów projektu nowelizacji ustawy. Tym samym dotąd odbyte studia nie będą konsumować limitu punktów ECTS.
Z tymi punktami jest trochę dziwna sytuacja, ponieważ skoro każdy ma dostać pule
wystarczającą na bezpłatne studia to w zasadzie jeśli studiuje już teraz jeden kierunek
to drugi może zacząć powiedzmy za 2, 4 lata bo i tak będzie miał określony limit punktów
które zostały przyznane. dobrze mi się zdaję?

niby tak.. ale z drugiej strony za 2/3 lata będziesz rekrutowany wg. nowych już przepisów..
gdyby mogli to już od tego roku akademickiego by wprowadzili te opłaty ale po prostu nie zdążyli, no i byłoby to niezgodne z prawem.

Rozumiem ze sa dwie zasady:
1. Kto rozpoczął pierwszy lub kierunek studiow przed 2011/2012 może je kontynuować bezpłatnie kontunuować na wszystkich poziomach-licencjat, magister...
2. Studia po 25 roku życia są płatne

i tu pytania:
1. Czy magisterka na 2 kierunku studiow rozpoczeta po 25 roku zycia bedzie platna?
2. Czy jesli ktos rozpocznie magisterke majac 24 lata bedzie musial placic za pozniejsze semstry na ktorych bedzie mial juz 25 lat?
3. Czy wiek studenta okresla sie rocznikowo czy wg dokladnej daty urodzenia? Tzn czy student urodzony w styczniu zaczynajacy magisterke w lutym majac skonczone 25 lat bedzie musial za nia placic, a student urodzony w maju zaczynajac ja jeszcze z 24 latami nie?

Gdzie znalazłeś info że studia od 25 roku życia są płatne?

No właśnie. Skąd takie informacje, że studia dzienne po 25 roku życia są płatne? Już kilka razy spotkałem się z takim poglądem. Z tego co wiem to są to po prostu plotki.

Nie ma w Polsce żadnych przepisów czy też aktów prawnych, które mówią o limicie wieku dla bezpłatnych studiów. o ile się orientuję to na studia aktorskie jest jakiś limit wiekowy i to tyle. Pewnie nieporozumienie bierze się stąd, iż osoba kończąca chyba 26 rok życia nie może już być ubezpieczana przez rodziców - robi to uczelnia na której się studiuje. Po 26 roku życia nie przysługują też zniżki studenckie na przewozy, koniec alimentów płaconych przez rodzica na dziecko uczące się itp. Nie oznacza to jednak, iż studia są płatne po 25 roku życia - nigdy tak nie było. W końcu każdy ma zagwarantowaną możliwość edukacji - bez względu na wiek. Myślicie, że stać na studia ludzi na emeryturze - a przecież głośno jest o takich przypadkach w telewizji.

Tak więc jak ktoś zacznie wypisywać swoje mądrości warto było by je najpierw zweryfikować.

PS. Fakt faktem od przyszłego roku studia będą limitowane, ale punktami ECTS - nie wiekiem.

Ostatnia edycja:
Witam,

Z góry zaświadczam iż przeczytałem wszystkie wypowiedzi(16stron).

Wywnioskowałem z nich:
-obecnie studiując(3rok) chcąc rozpocząć drugi kierunek będzie on jako mój pierwszy czyli darmowy tak?
-studia artystyczne nie będą objęte opłatami(i nie trzeba mieć magistra z 1kierunku by je rozpocząć)

Jak się mylę to proszę o korektę.

Pytania:
-wiadomo już ile wynosić będą opłaty?
-Czy zamrażając studia oraz idąc na 2kierunek za rok(muszę potrenować rysunek)będę musiał płacić za niego(czy nie jak w moich wnioskach) lub po 3latach kontynuację pierwszych studiów(magister)?

Rozsądnie jest nie tracić roku ale ciężko będzie mi podołać 2rzeczy na raz więc nie wiem do końca jak to rozwiązać.

Te całe płatne kierunki są denerwujące.Owszem ukracają skrzydła niby studentom zapychającym miejsca na dwóch uczelniach na raz ale zarazem ograniczają osobom, które są rządne wiedzy, potrzebują 2ch kierunków do osiągnięcia czegoś więcej w życiu i których z reguły nie stać na zapłatę za studia.

Ostatnia edycja:
Witam!

jestem w klasie maturalnej.. chcialbym rozpoczac studia na politechnice. czy jesli zaczne w tym roku jeden kierunek a za rok dodatkowo rozpoczne drugi to bede musial za ten drugi placic?

Jest to dla mnie bardzo wazne. prosze o odpowiedz
pozdrawiam

Tak. Jeśli rozpoczniesz w tym roku pierwszy kierunek, a za rok następny, to zgodnie z nowymi przepisami będziesz musiał płacić. Niestety.

obecnie studiuje na pierwszym roku dziennie, ale chciałabym od drugiego roku przenieść się na zaoczne na tym kierunku a podjąć inny na dziennych. czy będę musiała za ten dzienny płacic?

Witam, przewertowałam cały wątek, ale mam totalny mętlik w głowie.
Obecnie jestem na III roku studiów I stopnia.
W przyszłym roku tj. 2011/2012 rozpocznę studia II stopnia i rozumiem, że jeszcze w tym właśnie roku mogę zacząć sobie ile chce kierunków i studiować je jednocześnie bez opłat.-jeśli źle myślę proszę o poprawę

Ale mam plan, aby w roku 2011/2012, a dokładnie w maju 2012 poprawiać maturę i startować w rekrutacji na jednolite studia magisterskie na rok akademicki 2012/2013.
Jeśli dostałabym się na te studia na rok 2012/2013, byłabym na II roku studiów II stopnia studiów A i I roku studiów B. Czy wtedy będę musiała płacić za studia B?

Czy jeśli po dostaniu się na studia B, rzuciłabym studia A i studiowała tylko studia B to będę musiała wnosić opłaty za studia B?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc;)

studentka91 napisał:
obecnie studiuje na pierwszym roku dziennie, ale chciałabym od drugiego roku przenieść się na zaoczne na tym kierunku a podjąć inny na dziennych. czy będę musiała za ten dzienny płacic?

nawet jeśli byś je oba w przyszłym roku studiowała dziennie to nie będziesz płacić. a u Ciebie o tyle jest jasna sytuacja, że jeden będziesz studiowała zaocznie a drugi dziennie, więc za ten dzienny nie będziesz płacić.

witam nie moge znalezc odpowiedzi na moje pytanie wiec przedstawie je tutaj. Studiuje obecnie 2 kierunki(powiedzmy A i B). Na kierunku A jestem obecnie na 1 semestrze studiow II stopnia czyli magisterskich, kierunek B natomiast studiuje od 2008 roku z przerwa roczna na urlop dziekanski w zwiazku z czym obecnie jestem na 3 semsetrze. Oba kierunki sa dzienne. Mam nastepujace pytanie: Czy prawo dziala w tym przypadku wstecz? Tzn. czy jezeli przepisy wejda w zycie powiedzmy za miesiac to bede musial za drugi kierunek ktory juz studiuje teoretycznie od 3 lat placic?
Dziekuje z gory za odpowiedz i pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót