Plus odstąpienie od umowy zaratej telefocznicnie - oszustwo

• Autor wątku Autor wątku jenova
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
J

jenova

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam,
Sytuacja wygląda następująco:
Zadzwonił do mnie przedstawiciel Plus'a (obecnie mam abonament Plus'ie) z informacją o tym, że z powodu tego iż obecna umowa za kilka miesięcy się mi kończy ma dla mnie ofertę z "najnowszym telefonem". Powiedział mi, ze mogę odstąpić od umowy w terminie 10 dni. Zainteresowany tą ofertą zgodziłem się na nowy numer + "najnowszy telefon" (umowa zawarta była telefonicznie).

Paczka przyszła kurierem i musiałem podpisać kilka dokumentów, ponieważ mam słaby wzrok i nie chciałem przetrzymywać kuriera oraz "ufałem" firmie Plus, podpisałem przy kurierze dokumenty.

Po otwarciu paczki okazało się, że "najnowszy telefon" jest starszym modelem niż ten, który obecnie posiadam. Z tego też powodu odesłałem go do operatora. W paczce było pismo "OŚWIADCZENIE O ODSTĄPIENIU OD UMOWY ZAWARTEJ NA ODLEGŁOŚĆ", które wypełnione odesłałem razem z telefonem.

Paczka nie została przyjęta przez Plus i odesłana do mnie z protokołem odmowy w którym powodem nieprzyjęcia przez Plus paczki jest:
"BRAK UPRAWNIEŃ DO ODSTĄPIENIA OD UMOWY: NA PODSTAWIE OŚWIADCZENIA WOLI". Po kontakcie z salonem Plus'a oraz BOK nie dowiedziałem się co to oznacza, więc zacząłem wertować dokumenty w paczce.

Okazało się, że w dokumentach jest pismo zatytułowane: "OŚWIADCZENIE O WOLI ROZPOCZĘCIA ŚWIADCZENIA USŁUG PRZED UPŁYWEM 10 DNI OD DNIA ZAWARCIA UMOWY", które jest wydrukowane i wypełnione w następujący sposób:
"Wyrażam zgodę na rozpoczęcie świadczenia usług przed upływem 10 dni od dnia zawarcia umowy"
TAK - X
NIE
(odpowiednie oznaczyć X)

Jest to kopia i podejrzewam, że podpisałem takie samo pismo przy kurierze (nie miałem okularów, nie czytałem tego co podpisywałem ponieważ ufałem firmie Plus i zgodnie z tym co mi przedstawiciel powiedział mam prawo odwołania w przeciągu 10 dni)

Moje pytanie:
Ponieważ przedstawiciel zagwarantował mi, że mogę odstąpić od umowy w przeciągu 10 dni, a następnie przysłał już wypełniony (według powyższego) aneks do umowy to czy z tytułu, że zostałem wprowadzony w błąd mogę zerwać umowę? Jest to ewidentnie oszustwo przez wprowadzenie mnie w błąd (oczywiście moja wina, że nie przeczytałem podpisywanych dokumentów) i zapewne celowe działanie.

Jestem otwarty na jakiekolwiek informacje o tym jak unieważnić w/w umowę.

Okazało się, że w dokumentach jest pismo zatytułowane: "OŚWIADCZENIE O WOLI ROZPOCZĘCIA ŚWIADCZENIA USŁUG PRZED UPŁYWEM 10 DNI OD DNIA ZAWARCIA UMOWY", które jest wydrukowane i wypełnione w następujący sposób

Po zawodach - liczy się podpisany dokument (art 56 Prawa telekomunikacyjnego) mimo cudów obiecanych przez konsultanta.

Tak właśnie myślałem, czyli wniosek z tego taki, żeby NIE UFAĆ Plus'owi i czytać to co się podpisuje.

jenova napisał:
Tak właśnie myślałem, czyli wniosek z tego taki, żeby NIE UFAĆ Plus'owi i czytać to co się podpisuje.

Dokładnie - jak kurier przyjedzie to nie ma "podpisz, bo mi się spieszy" można przeczytać i nie podpisać wcale (wtedy obowiązują co najwyżej cuda z rozmowy tel.)

fajne, ale mimo to upieralbym sie o odstapienie od umowy w ciagu 10 dni. to, ze uslugi byly swiadczone wczesniej nie ma znaczenia, przepisy wyraznie mowia, ze mozna odstapic od zawartej UMOWY w ciagu 10 dni, a nie mowia nic o zwiazku tej umowy z uslugami. PLUS maci. idz do rzecznika praw konsumenta. poza tym masz 10 dni na odstapienie od umowy od momentu, gdy sie o tym dowiedziales, czyli od podpisania umowy przy kurierze. mam nadzieje, ze cos pomoglem. nie daj sie robic w konia. ja z plusa ucieklem juz dawno

najlewap napisał:
fajne, ale mimo to upieralbym sie o odstapienie od umowy w ciagu 10 dni. to, ze uslugi byly swiadczone wczesniej nie ma znaczenia, przepisy wyraznie mowia, ze mozna odstapic od zawartej UMOWY w ciagu 10 dni, a nie mowia nic o zwiazku tej umowy z uslugami.

Naprawdę?
A co to jest:
Dziennik Ustaw z 2000 r. Nr 22 poz. 271

Art.10.3. Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, prawo odstąpienia od umowy zawartej na odległość nie przysługuje konsumentowi w wypadkach:
1) świadczenia usług rozpoczętego, za zgodą konsumenta, przed upływem terminu, o którym mowa w art. 7 ust. 1,

Dzięki za odpowiedzi. Tak, dokładnie jak piszecie, kurier przybył koło 21, wszystko odbyło się na "szybcika", ja podpisałem ponieważ nie wiedziałem, że tego typu numery wywijają.

@najlewap
Właśnie chodzi o to, że nie pamiętam, czy podpisałem w/w dokument, tj.
"Wyrażam zgodę na rozpoczęcie świadczenia usług przed upływem 10 dni od dnia zawarcia umowy"
TAK - X
NIE
(odpowiednie oznaczyć X)
(już wypełniony i gotowy do podpisu, dostałem z 5 kartek do podpisania, ślepy jestem więc aby nie przedłużać podpisałem) jeśli tak to zgodziłem się na "anulowanie" tych 10 dni.

Wczoraj próbowałem złożyć reklamacje. "Przyjazny" pracownik rozłączył się w trakcie składania złożenia mówiąc, że musi coś sprawdzić i oddzwoni za 10 min z numerem reklamacji. Mineło 24.h i brak odzewu.
Przetrzymali mnie na linii około 30 min.

Jak chcą coś wcisnąć klientowi to wchodzą im w cztery litery, ale jak klient chce coś załatwić to jedna wielka dezinformacja a jedyne co zatrudnieni "specjaliści" potrafią powiedzieć, to ile dany model telefonu działa na baterii lub jak papugi powtarzają w kółko informacje z wręczonych im broszurek.

Jednym słowem UNIKAĆ PLUSA.

Tak to też,
ale raczej nie spodziewałem się takiego zachowania od takiej firmy... a jednak.

A mam jeszcze takie pytanie, tj. czy takie postępowanie, tzn. wprowadzenie mnie w błąd przez przedstawiciela Plusa (podczas telefonicznego rozmowy i akceptacji oferty z tym, że byłem przekonany, że mam prawo do odstąpienia od umowy w 10 dni) a następnie przesłanie innych dokumentów (z góry wypełnione nie przeze mnie - był to wypełniony wydruk - które niestety podpisałem, niwelujące te 10 dni) może podejść pod Art. 86 § 1 kodeksu cywilnego (celowe wprowadzenie w błąd drugiej strony)? (link)

Tylko udowodnij tu podstęp:
1. Co w mniemaniu konsultanta znaczy "najnowszy model" i czemu nie spytałeś jaki to model?
2. Termin 10-dniowy - fakt mogłeś odstąpić od umowy, ale konsultant NIC nie wspomniał o tym, że możesz podpisać zrzeczenie się tego prawa przez rozpoczęcie świadczenia.

1. Telefon od konsultanta odebrałem w pracy, model został mi podany (powiedziano mi, że to nowy telefon - nie wiem teraz jak to interpretować - tzn. czy nowy == nieużywany czy najnowszy model <- w ten sposób ja to zinterpretowałem) jednak nie miałem jak tego sprawdzić. W przypadku wcześniejszego przedłużenia umowy (2 lata temu) dostałem telefon, który jest bardziej zaawansowany niż ten, który mi obecnie przysłano (o wartości 300zł, bez dotykowego ekranu itd.)

2. Rozmowa była rejestrowana, zapytałem się czy mogę odstąpić od umowy gdyby telefon mi nie odpowiadał, a konsultant powiedział, że tak nie ma problemu w przeciągu 10 dni mogę tak zrobić. Skoro miałem taką możliwość, pomyślałem, że zobaczę ten telefon i ewentualnie oddam. Odesłałem telefon a Plus mi go ponownie przysłał. Nie było mowy o tym, że muszę podpisać jakieś zrzeczenie czy dokument stwierdzający, że usługa zostaje rozpoczęta wraz z podpisaniem przez mnie dokumentów przy odbiorze. Dopiero jak odebrałem odesłaną mi ponownie paczkę zobaczyłem, że coś takiego tam jest (tj. oświadczenie o natychmiastowym rozpoczęciu usługi).

Da się coś w takiej sytuacji zrobić?

Ostatnia edycja:
Da się coś w takiej sytuacji zrobić?

Ja jedynie widzę drogą przez reklamację z odsłuchaniem rozmowy i co Plus na to, jeśli nic to nie da skierowałbym sprawę do mediacji przez prezesa UKE, ostatecznie masz jeszcze sąd, ale tu nie będę narzucał już swojego zdania

Witam, zadzwonila do mnie konsultantka z sieci plus. Zgodzilem sie aby przyslali mi telefon, ale rozmyslilem sie i nie chce tego telefonu. Kurier ma przyjechac w poniedzialek. Nic nie podpisywalem jeszcze. Mam takie pytanie jak nie podpisze umowy co kurier mi przywiezie, czy nie bedzie konsekwencji. Z gory dzieki za odpowiedz.

Witam.Podłączę się pod ten temat ponieważ mam identyczny problem(W sumie nie ja tylko ojciec ale piszę w jego imienu) jak autor tematu.Wszystko było umówione tak samo przez telefon i ojciec podpisal dokumenty w pracy.Po 7 dniach odesłaliśmy paczkę wraz z odstąpieniem od umowy która dziś do nas wróciła z protokołem z którego wynika: "BRAK UPRAWNIEŃ DO ODSTĄPIENIA OD UMOWY: NA PODSTAWIE OŚWIADCZENIA WOLI".Dziś postaram się udać do rzecznika praw konsumenta i postaram się później opisać co się dowiedziałem.Jeśli ktoś będzie jeszcze posiadał jakieś informację które mogą być pomocne to prosiłbym niezwłocznie napisac.

Może nie bardzo pomocne, ale jeśli świadczenie usługi rozpoczęto, za zgodą konsumenta, przed terminem 10-dniowym to NIE można od umowy odstąpić bez powodu.

gryffinian napisał:

Pewien jesteś?
A przypadkiem umowa zawata na odległośc nie zaczyna wiązać w chwili wyrażenia przez telefon zgody na jej zawarcie? A podpisanie dokumentów to tylko kwestia techniczna?

Wtedy obowiązuje wyłącznie umowa na warunkach ustalonych przez telefon. Nie będzie konsekwencji w postaci jakichś "cudów" o których nie było w rozmowie mowy.

przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przyjąć kuriera i wręczyć mu odstąpienie od umowy zamiast odbierać od niego przesyłkę :)

a swoją drogą to pisemko z plusa powinno brzmieć mniej więcej:
Zgadzam się na rozpoczęcie świadczenia usług przed upływem 10 dni i tym samym rezygnuję z przysługującego mi prawa od stąpienia od umowy w ciągu 10 dni.
i do tego nikt by się przyczepić nie mógł, bo tak, jak to jest teraz sformułowane, to także dla mnie celowe wprowadzanie w błąd, bo kto by nie chciał, żeby telefon zaczął działać od jutra a nie dopiero za 1,5 tyg, tym bardziej, że konsultant zapewnia, że od umowy będzie można odstąpić, usypiając tym samym czujność kupującego.

a 'nowy' telefon oferowany przez konsultanta to znaczy 'inny', 'dodatkowy', 'kolejny'

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót