Po jakim czasie policja doprowadza skazanego do zk

• Autor wątku Autor wątku magda91x5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda91x5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
po jakim czasie od zatrzymania policja doprowadza skazanego do zakladu karnego??? jesli wyrok jest wydany jak dlugo skazany moze byc zatrzymany przez plicje???

wydaje mi sie ze doprowadzenie do prokuratury nastepuje po 48 lub nawet po 72 godzinach aresztu, nastepnie sprawa jest w prokuraturze, odbywa sie posiedzenie na ktorym jest rowniez skazany wraz z adwokatem i wtedy Sedzia decyduje co dalej z oskarzonym (poreczenie majatkowe- kaucja, kurator sadowy lub areszt sledczy)

mowie to na przykladzie sprzed kilku lat, nie jestem pewna czy wszystkie te informacje sa rzetelne

ale takie posiedzenie sie juz odbylo bez obecnosci skazanego poniewaz byl on wtedy na wolnosci. sad postanowil skazac go na 6 miesiecy

aha, czyli ma wyrok juz tak? skoro tak to podejrzewam ze dostanie bilet z data stawienia sie do ZK
a On jest nadal na wolnosci ?

tak ma wyrok i bilet juz dostal.nie stawil sie w zk. chodzi mi tylko o to jak dlugo moze trwac przeniesienie go przez plicje do zk. bo jak narazie jest 4 dzien w areszcie

magda, czyli on zostal zatrzymany przez policje? bo albo ja czegos tu nie rozumiem albo Ty niewyraznie piszesz :) dlaczego nie stawil sie w ZK?

magda91x5 napisał:
bo jak narazie jest 4 dzien w areszcie

Napisz ze spokojem, po kolei o co Ci chodzi. Bo w tej chwili to kręcisz "jak-nie wiem-co".
Jeśli jest w areszcie śledczym to prawdopodobnie właśnie zaczął odbywanie kary pozbawienia wolności. Został ujęty przez Policję, osadzony w najbliższej jednostce penitencjarnej i za jakiś czas zostanie przetransportowany do zakładu karnego, w którym będzie odbywał wyrok. Chyba, że ma jeszcze jakieś sprawy w sądach.

dostał wezwanie do zk ale nie odbieral go osobisci tylko zrobil to ktos z jego rodziny i stalo sie tak ze policja zabrala go z jego miejsca pracy i zatrzymala w areszcie

nie ma juz zadnych spraw...

Proszę używać opcji "edytuj". Nie piszemy posta pod postem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a skad wiesz ze jest w areszcie? moze jest juz w ZK ? bo nie wydaje mi sie zeby byl przetrzymywany przez policje w areszcie na posterunku

dzwoniłam do tego aresztu i nadal tam jest

dziwne... bardzo mi przykro ale nie jestem w stanie pomoc i odpowiedziec na Twoje pytanie... nie mam pojecia ldaczego jest w areszcie na posterunku a nie w areszcie sledczym czy ZK, poczekaj moze pojawi sie ktos kto zna sie bardziej na sprawie

magda91x5 napisał:
dzwoniłam do tego aresztu i nadal tam jest

By zakończyć jednoznacznie temat: do jakiego aresztu dzwoniłaś? Śledczego czy na posterunek policji?

Magda91x5, coś mi się wydaje, że na posterunku on nie jest. Na moje oko jest w Areszcie Śledczym, na oddziale dla osób skazanych.
Skazani są doprowadzani do ZK/AŚ bezzwłocznie.

Ja wnioskuję, że Magda ma na myśli Areszt Śledczy, a nie Policyjną Izbę Zatrzymań, bo tam to by był maks. 72h, a Magda pisze o 4 dniach.
A więc Magda, on teraz będzie w AŚ czekał na transport więc trudno ocenić za jaki czas będzie w ZK. Nie ma jakiegoś terminu, w którym osadzony musi być przeniesiony z AŚ do ZK jeśli w AŚ i tak jest na karnym, niektórzy odbywają tak cały wyrok.

Widzę Barbie, że podczas mojej edycji znowu się zdublowałyśmy:)

Ostatnia edycja:
Acha i jeszcze mi sie tak przypomniało

Magda, jeśli on ma mały wyrok, to może cały przesiedzieć w Areszcie Śledczym

siema
ja przebywam w z.k ,obecnie przepustka. na dołku powinien byc 48,ale
może być tam i tydzien.bez znaczenia. jesli masz jakies pytania ,śmiało

nieprawda
jesli ma wyrok na warunkach karnego nie moze siedziec ,chyba ,ze nie podpisze warunk ów zk,ale w samym a.s moze byc-jedynie nie na sankcji z prawomocnym wyrokiem

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czamek78 napisał:
nieprawda
jesli ma wyrok na warunkach karnego nie moze siedziec ,chyba ,ze nie podpisze warunk ów zk,ale w samym a.s moze byc-jedynie nie na sankcji z prawomocnym wyrokiem
Coś Ci się pomyliło ;)
Przykład Areszt Śledczy w Lublinie, gdzie siedzi masę osób skazanych, jednakże na oddziałach dla skazanych.
Jest masę takich Aresztów

magda91x5 napisał:
po jakim czasie od zatrzymania policja doprowadza skazanego do zakladu karnego??? jesli wyrok jest wydany jak dlugo skazany moze byc zatrzymany przez policje???

Osoba zatrzymana może przebywać w Policyjnej Izbie Zatrzymań maksymalnie 48 godzin. W ciągu tych 48 godzin (jeśli jest podejrzenie popełnienia przestępstwa) osoba ta jest oddawana do dyspozycji prokuratora (na którego wniosek Sąd decyduje o jej aresztowaniu - maksymalnie 2 lata). Jeśli sprawa karna się odbyła i "oskarżony" zmienił status na "skazany" - to zaczyna odbywać karę pozbawienia wolności. Co do zasady powinien zostać przetransportowany do Zakładu Karnego, jednakże bardzo często aresztowani odbywają karę pozbawienia wolności na terenie AŚ - mając status "skazanego" i zachowując przywileje osób skazanych (tak jak w ZK).

NP: AŚ Wrocław ma w tej chwili ok 1000 miejc, z czego ponad połowa ma status "skazanego". W wielu przypadkach skazani odbwali całość kary na terenie AŚ. :)

communication napisał:
jednakże bardzo często aresztowani odbywają karę pozbawienia wolności na terenie AŚ - mając status "skazanego" i zachowując przywileje osób skazanych (tak jak w ZK).

Powiedzmy sobie tak - może i często przebywają w aś ale nie z uwagi na odbywanie kary pozbawienia wolności. Z reguły skazańcy "siedzą" w areszcie bo mają po prostu kolejne sprawy. Nie zawsze jako oskarżeni, czasami występują jako świadkowie. I wtedy przebywają jak najbliżej sądu. Inna spawa to zatrudnienie na rzecz aresztu.

Powrót