Pobicie - czytalem ale...

• Autor wątku Autor wątku Nicram
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nicram

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
...ale wlasnie :)
Witam.
chodzi o sprawe o pobicie. Przeczytalem chyba wiekszosc watkow na ten temat tutaj, i troszke brakuje mi konkretow.

Sprawa wyglada dosc jasno, wyszedlemd o toalety gdzie zaatakowalo mnie 2 mezczyzn.

Jest 2 swiadkow (drzwi od toalety sie otworzyly jak nimi szarpnelem).
Jest tez z 6 swiadkow jak sprawcy sie zmywaja zm iejsca zdarzenia. A byla nim stacja paliw wiec sa tez kamery.

Postepowalem zgodnie z przepisami, odrazu zadzwonilem na 112, po 25-30 minutach przyjechala Policja. Mnie i bezposrednich swiadkow zabrano na komisarjat. Tego amego dnia do szpitala po karte informacyjna (dla sadu ma taka sama wartosc jak obdukcja, tylko to drugie koszyuje 150zl, karta jest free). Ponizej jeszcze raz na komisariat spisac zeznania, zlozyc sprawe o pobicie.

Policjant odrazu mi powiedzial ze sprawa nie bedzie rozpatrywana, bo obrazenia nie sa 7 dniowe lub dluzsze. Bylo to 3 stycznia.

Dzisiaj dzwonil znowu policjant i powtorzyl to samo.

Obaj pytali czy bede skladal sprawe prywatnie. Czy ktos moze mi powiedziec po co imm te informacje?

Dowiedzialem sie rownierz, od swiadkow z reszta (od 2ch, osobno) kto byl napastnikiem. Sa go w stanie jednoznacznie okreslic, powiedziec gdzie mieszka itd. (Ja nie bardzo, gdyz bylem zaatakowany od tylu, tchorze ...).

Chcialbym w zwiazku z tym sie dowiedziec czy ma sens zakladanie sprawy prywatnie jezeli z wniosku policji zostanie odrzucona?

Jakie sa koszta zalozenia takiej sprawy?

Gdzie sie udac aby taka sprawe zalozyc?

Dodam iz okazuje sie, iz sprawcami byli POLICJANCI w cywilu, co zapewne oznacza klopoty dla mnie. Ale uwazam ze takie osoby nie powinny pracowac w Policji, ktore sa bandytami, dlatego tez chcialbym sprwe doprowadzic do konca. Nie wiem tylko czy mnie na to stac...

Bardzo prosze o pomoc.
Dziekuje.

Jeśli ciosy zadawało dwóch napastnikw to, moim zdaniem, powinno być rozważone czy nie wszcząć postępowania w kierunku pobicia. Dla oceny czy doszło do pobicia istotne byłoby nie tylko ustalenie czy obrażenia naruszają czynności narządów ciała na okres dłuższy niż 7 dni ale także ustalenie czy sprawcy powodując obrażenia nawet poniżej 7 dni nie narazili Cię jednocześnie na coś więcej (zależeć to będzie m.in. od sposobu bicia).Kwestie narażenia można rozstrzygnąć w zasadzie tylko przy pomocy opinii biegłego z zakresu medycyny.

W pierwszej kolejności jako osobie pokrzywdzonej będzie Panu przysługiwało zażalenie.
Nadto może Pan składać wnioski dowodowe o przesłuchanie świadków na określoną okoliczność (jest wątek wyróżniony o wnioskach).

Wnioski najlepiej składać na pismie, na biurze podawczym, na kserokopii uzyskiwać potwierdzenie złożenia.

W przypadku pobicia nie musza wystapić obrażenia, a narażenie - takie jak określone w przepisie.

Czy miasto, w którym jest prowadzone postepowanie, jest małe czy duże?

Miasto to Zgorzelec, czyli w zakresie do 50 tys. mieszkancow.

kadi: Okej, ale co ja w tej kwestii konkretnie moge zrobic, co powinienem w takiej sytuacji? Bo przeciez to prokuratura sprawa sie zajmuje, nie ja? Czy sie myle?

atmosphere: Ad. zazalenie, ktore bedzie mi przyslugiwalo, to zazalenie na to ze sprawe odrzucono, dobrze rozumiem? Czy chodzi o cos innego.

Te wnioski skladam na biurze podawczym prokuratiry, policji, czego ?

Bardzo prosze o wyrozumialosc, nie lapie sie w tych westiach po prostu.

Wnioski składasz (osobiście lub pocztą) do tego organu który prowadzi postępowanie.

Zażalenie będzie Ci służyło na ewentualne postanowienie o umorzeniu sprawy.

Jeżeli postępowania jeszcze nie umorzono proponuję złożyć wniosek o uzyskanie opinii biuegłego co do tego czy podczas pobicia było zagrożenie życia lub narażenie na naruszenie czynności narządu ciała na okres powyżej 7 dni.

Jeszcze jedno pytanie do atmosphere.
Napisales ze "W przypadku pobicia nie musza wystapić obrażenia, a narażenie - takie jak określone w przepisie. ".
Jaki to konkretne zapis? Albo gdzie go znajde?

Dziekuje

Witam.
Dziekuje za pomoc.
W koncu sprawa ruszyla. Zobaczymy co bedzie sie dzialo. Policja w kazdym razie ustalila ze to co mowie jest prawda, potwierdzila opinie swiadkow. Potwierdzila tozsamosc swojego kolegi, ktory to zrobil i osoby, ktora mu pomagala (gdzie dane tego pierwszego podali im swiadkowie, aby nakierowac policje, tozsamosc drugiej osob nie jest mi jeszcze znana, ale policja ma mi ja przedstawic).

Zastanawiam sie, czy w sprawie sa wazne artykuly takie jak np. Roz 1
Art. 2. kodeksu karnego? Gdyz przeciez to jest policjant.

Dla innych czytajacych ten watek: prosze o zwrocenie uwagi na artykul 18 kodeksu karnego, w ktorym sa informacje dotyczace wspoludzialu (jezeli w zdarzeniu bralo udzial wiecej osob).

Jest to o tyle wazne ze w moim przypadku w zasadzie drugi atakujacy tylko pomagal (raz mnie przewrocil).

Tak jak pisalem bede informowal.

Colder: dzieki za nakierowanie. Ogolnie balem sie ze kodeks karny to strasznie wielka ksiega, ale okazalo sie ze przeczytalem caly, wykopiowalem sobie interesujace mnie punkty, i ogolnie nie jestem przerazony ze sie wnim moge zgubic. Dzieki.

[cytat="Nicram"]
Zastanawiam sie, czy w sprawie sa wazne artykuly takie jak np. Roz 1
Art. 2. kodeksu karnego? Gdyz przeciez to jest policjant.[/cytat]

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Udział w pobiciu opisanym przez Ciebie nie jest przestępstwem popełnionym przez zaniechanie (a tylko takiego dotyczy art. 2 k.k.)

No alw wlasnie policjant jako osoba ma obowiazek zaniechac w tej sytuacji chyba, dobrze rozumiem?

Źle rozumiesz. To nie o to chodzi w art. 2 k.k.

Przepis ten dotyczy przestępstw które wymagają nastąpienia określonego skutku a popełniane są przez zaniechanie (a nie przez działanie jak to ma się w wypadku pobicia opisanego przez ciebie).

Aha teraz rozumiem, ok, dzieki za wyjasnienie.

[cytat:om8va949] Tego amego dnia do szpitala po karte informacyjna (dla sadu ma taka sama wartosc jak obdukcja, tylko to drugie koszyuje 150zl, karta jest free). Ponizej jeszcze raz na komisariat spisac zeznania, zlozyc sprawe o pobicie.
[/cytat:om8va949]

Nic bardziej mylnego.
Obdukcja jest dokumentem wystawionym przez lekarza ktory ma uprawnienia bieglego. sądowego
Karta informacyjna ze szpitala, jest dokumentem, ktory generalnie jest tylko lakonicznym opisem obrażeń lub stanu chorobowego jaki pacjent posiada.
Aby dane z karty inormacyjnej nabrały takiej mocy jak obdukcja, niezbędnym jest uzyskanie dokumentacji medycznej, i w oparciu o nia oraz material dowodowy zgromadzony w sprawie powołanie bieglego sądowego.

Nadto obdukcja jest zawsze dużo bardziej szczegółowa niż karta informacyjna.

Powrót