Pochodzenie dla nieślubnego dziecka.

• Autor wątku Autor wątku Remi84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
zacząłem kompletować dokumenty, a że zalezy mi na czasie, bo jak czytałem na forum czasami na decyzje czeka się ho ho i jeszcze troche czy jest jakaś możliwość przyspieszenia odpowiedzi na moje podanie? Gdybym np. wysłał to podanie lub osobiście dostarczył do Koln?

Na czas oczekiwania na decyzje nie ma wplywu fakt, czy wyslesz dokumenty poczta, dostarczysz sam czy przez konsulat, wnioski sa opracowywanie wg kolejnosci wplywu i nie ma zadnego przyspieszania. Jak ci wybitnie zalezy na czasie, musialbys sie zameldowac w dowolnym miescie w Niemczech i wtedy za decyzje odpowiedzialny bylby miejscowy urzad miasta a nie Köln. Dzieki temu mialbys mozliwosc osobistego kontaktu z urzednikiem, ktory zalatwia twoja sprawa i dosyc szybko mialbys jasnosc, jakie sa szanse zalatwienia sprawy

aha, super. Rozumiem. Tak tez chyba zrobię, tzn i tak z dziewczyna planujemy wyjechać za ok miesiąc. Teraz nie potrzeba juz obywatelstwa ale jak wiadomo, z obywatelstwem łatwiej...

Witam bardzo serdecznie,mam pytanie odnosnie mojego meza,czy jest szansa na uzyskanie niemieckiego pochodzenia.Otoz urodzil sie w 1975 roku.Matka Polka,ojciec posiada obywatelstwo niemieckie.Rodzice nie mieli slubu.W akcie urodzenia zupelnym matka zrobila gafe i podala imie ojca prawidlowe a nazwisko jemu wklepala swoje(nieprzytomna).Maz do 1977 roku nosil nazwisko matki.W 1977 roku ojciez uznal go i od tego momentu nosi nazwisko ojca (niemieckie).Ta notatka o uznaniu ojcostwa jest na odwrocie aktu.Prosze o porade.Pozdrawiam.

a nazwisko jemu wklepala swoje(nieprzytomna

sama go nie wklepała , dokładnie tak samo mam wpisane w akcie ja ,nie wiem jak teraz ale wtedy własnie tak to wyglądało w przypadku dzieci nieślubnych

czy jest szansa na uzyskanie niemieckiego pochodzenia.

jest szansa na uzyskanie obywatelstwa a nie pochodzenia

Dziekuje,przepraszam ale sie jeszcze gubie w tym wszystkim.Maz mi mowil ze kiedys sie staral juz chyba w roku 2000,ale dostal jakas odmowe,pamieta ze napisali ze moze jedynie dziedziczyc po matce,ale mysle ze moze przepisy sie zmienily wiec dlatego pytam,czyli skladac papiery??

tu wszystko na temat

Nieślubni po matce

O obywatelstwo po linii żeńskiej mogą się starać osoby urodzone poza związkiem małżeńskim. Poświadczenie przynależności państwowej następuje poprzez przedstawienie dokumentów udowadniających niemieckie pochodzenie matki.

Istnieje możliwość poświadczania obywatelstwa od strony ojca, pod warunkiem iż jest on Niemcem, a ustalenie ojcostwa nastąpiło na podstawie niemieckich przepisów. Konieczne jest, by wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia ojcostwa miało miejsce przed ukończeniem przez dziecko 23-go roku życia.
http://forumprawne.org/niemcy/182-warunki-uzyskania-obywatelstwa-niemieckiego.html

Ostatnia edycja:
Dzieki juz to czytalam,ale skoro nie zmienily sie przepisy.....poprostu powiedzcie mi jasno czy jest szansa?????

Prosze O odp:roll:

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na stronie sozpol-u na teście wyszło, że nie może starać się o obywatelstwo, czy te testy są miarodajne? To w końcu może się starać, czy nie może?

Skoro juz sie raz staral i dostal odmowe, to nie rozumiem, czemu chce sie starac jeszcze raz na tej samej podstawie?

W przypadku dzieci nieslubnych, ktorych ojciec-Niemec uznal ojcostwo po urodzenia dziecka obowiazywaly i nadal obowiazuja troche rozne przepisy w zaleznosci od daty urodzenia dziecka. Czasem trzeba bylo wystepowac o obywatelstwo dla takiego dziecka do okreslonego roku zycia, czasem w okreslonym terminie.
Widocznie maz nie spelnial tych warunkow, wiec dostal odmowe. Przepisy ktory sie zmienily, obowiazuja na przyszlosc, a nie wstecz. W jego przypadku istotne sa przepisy te, ktore obowiazywaly w momencie jego urodzenia i uznania ojcostwa przez ojca. Pozniejsze zmiany przepisow jego nie dotycza.

Nichteheliche Kinder eines deutschen Vaters, die vor dem 01.07.1993 geboren wurden, können die deutsche Staatsangehörigkeit durch Erklärung erwerben, wenn die Vaterschaft wirksam festgestellt wurde und sie im Zeitpunkt der Erklärung bereits seit drei Jahren ihren rechtmäßigen gewöhnlichen Aufenthalt in der Bundesrepublik haben. Die Erklärung kann folglich ausschließlich am deutschen Wohnort abgegeben werden. Das Vaterschaftsfeststellungsverfahren muss hierbei eingeleitet sein, bevor das Kind das 23. Lebensjahr vollendet hat.
http://www.southafrica.diplo.de/Vertretung/suedafrika/de/03__RK/2__Staatsangeh/Erwerb.html

Paragraf 5 niemieckiej ustawy o obywatelstwie mowi, ze dzieci urodzone nieslubnie przed rokiem 1993 z niemieckiego ojca musza zlozyc oswiadczenie o checi nabycia obywatelstwa przez ukonczeniem 23-go roku zycia. Maz tego najwyrazniej nie zrobil, wiec jest "po ptokach"

§ 5
Durch die Erklärung, deutscher Staatsangehöriger werden zu wollen, erwirbt das vor dem 1. Juli 1993 geborene Kind eines deutschen Vaters und einer ausländischen Mutter die deutsche Staatsangehörigkeit, wenn
1.
eine nach den deutschen Gesetzen wirksame Anerkennung oder Feststellung der Vaterschaft erfolgt ist,
2.
das Kind seit drei Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Bundesgebiet hat und
3.
die Erklärung vor der Vollendung des 23. Lebensjahres abgegeben wird.

http://www.gesetze-im-internet.de/rustag/BJNR005830913.html

Ostatnia edycja:
mamaoli - niemieckie obywatelstwo uzyskać jest dość ciężko, także nie dziw się że Niemcy robią problemy.

Jeżeli jest uznany przez niemieckiego ojca nie powinno być problemów - jeżeli oczywiście posiada taką notkę w akcie urodzenia. Najpierw powinien skierować się do ambasady po tzw. Staatsangehoerigkietsausweis - czyli po dokument stwierdzający obywatelstwo. Dokument ten można dostać, jeżeli ma się tylko akt urodzenia. Musisz jednak wiedzieć że mąż może czekać na tenże dokument nawet dwa lata - i najprawdopodobniej będzie tyle czekał, gdyż nie miał obywatelstwa wcześniej i trzeba mu je nadać.

Z tym dokumentem nie będzie problemu z wyrobieniem paszportu albo dowodu osobistego.

Aha, jeżeli w ambasadzie będą robili problemy to warto pojechać do Niemiec i tam spróbować - zawsze można tam łatwiej załatwić rzeczy związane z obywatelstwem niż w ambasadzie.

Sluchaj Vanderjagt, po co sie wlaczasz ni gruszki ni z pietruszki, na dodatek podajac albo nieprawdziwe albo nieprecyzyjne informacje

1) Wystawienie Staatsangehörigkeitsausweisu nie jest zadnym nadaniem obywatelstwa, a jedynie stwierdzeniem jego juz uprzednieniego posiadania (z reguly od urodzenia). Swiadectwem nadania obywatelstwa jest Einbürgerungsurkunde

2) Podalem powyzej paragraf ze Staatsangehörigkeitsgesetz, w ktorym jest wyraznie mowa, w jakich przypadkach dzieci urodzone przed rokiem 1993 moga otrzymac obywatelstwo niemieckie po ojcu, ktory uznal ojcostwo. Maz pytajacej nie spelnia ani warunki trzyletniego pobytu na terenie Republiki Federalnej Niemiec ani nie zlozyl oswiadczenia do 23 roku zycia, wiec zaden akt urodzenia mu tu nie pomoze.

Po jakiego grzyba macisz ludziom w glowie???:rolleyes:

Witam, podepne sie pod ten temat, bo mam bardzo podobne pytanie
czy moj ojciec moze sie starac o stwiedrdzenie obywatelstwa Niemieckie ze strony swojej matki jako nieslubne dziecko, chociaz nosi nazwisko po ojcu, ale slub byl dopiero po jego urodzeniu i jest urodzony z nazwiskie panienski matki.Na akcie urodzenia jest z tylu zapis ze bedzie nosil nazwiski ojca.Data urodzenia 1947r. slub 1951r.
Linia pochodzenia jest pewna bo wszyscy kozyni od niego dostali, ci ktorzy starali sie od swojego ojca. Z gory dzieki za odpowiedz.

jesli dziecko urodzilo sie nieslubnie, ale ojciec potem poslubil matke swojego dziecka, to nastepuje tzw. legitymacja (Legitimation) i takie dziecko jest traktowane od urodzenia jako slubne. W tym przypadku obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko po ojcu, a nie po matce

dzieki za szybka odpowiedz, i nie da sie z tym nic zrobic.

Witam ponownie, pozbierałem wszystkie potrzebne dokumenty i wysłslem jakiś miesiąc temu, dostałem podwierdzenie ze sprawe przyjeli i jest w opracowaniu jak bedą coś potrzebować to sie zameldują. Sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie.

witam.mam taki problem wyjechalam do niemiec bo obiecywano mi prace i to ze nie musze znac nawet jezyka.przyjechalam tu i okazuje sie ze tak nie jest.jest ciezko dlatego chce zalatwic pochodzenie abym mogla isc do szkoly niemieckiej nauczyc sie jezyka.chcialam zalatwiać obywatelstwo po mojej babci ktróra mieszka w niemczech ale nie moge ,gdyz wg przepisow moge dostac obywatelstwo po mojej mamie ,a ta po swoim ojcu.i tu jest problem bo nie mam zadnych dokumentow potwierdzajacych jego niemieckie pochodzenie.wiem ze cala rodzina byla niemiecka.brat mojego dziadka ma pochodzenie niemieckie(juz nie zyje) i jego dzieci.wiem iz mial sztambuch i jaies dokumenty od rodzicow swoich i wysylal je do niemiec ,ale nie wiem czy w niemczech cos maja jak to sprawdzic???ale nie mam z nimi kontaktu.kuzynka mojego dziadka tez miala obyw.niem. jak i jej dzieci. czyli maja wspolnych przodkow .mam jedynie karte plebiscytowa z 1924r mojej praprababci i jest tam napisana przynaleznosc panstwowa nie umie sie rozczytac bo to stare pismo reczne.ale prawdopodobnie niemieckie obyw.szukalam w archiwach dokumentow m.in deutsche volkslisty ale twierdza ze nic nie maja.co mam robic gdzie szukac.

Witam, napisalas ze brat twojego dziadka mial pochodzenie, a ten twoj dziadek to ze strony twojego ojca czy matki ?

Witam serdecznie . Jestem tu nowy na forum. Mam pytanko do Pogodniaka . Otóż mam taką sytuację : mój pradziadek urodził się na terenach niemieckich tzn. woj opolskie później wzioł ślub w Hindenburgu obecnie zabrze i tam też w 1936 urodził się dziadek później była wojna i po niej pradziadkom i dziadkowi spolszczono nazwisko i imiona, dziadek w 1958 r wzioł ślub z babcią , poczym urodził sie mój ojciec w 1961r. Ja urodziłem się w 1985r ojciec mnie zgłosił w usc i uznał lecz ślub z moją mamą wzioł dopiero 1990r. Rozumie że na podstawie tego co wyżej napisałeś mam szansę starać sie o niemieckie obywatelstwo i nie ma tu znaczenia że rodzice wzieli ślub po moim urodzeniu???

na to trudno tak ogolnikowo odpowiedziec, bo liczy sie kilka czynnikow, miedzy innymi wiek dziecka w chwili uznania ojcostwa i przepisy, jakie obowiazywaly w tym momencie

Generalnie masz szanse, ale to dopiero urzad oceni, co i jak

Powrót