Pochodzenie dla nieślubnego dziecka.

• Autor wątku Autor wątku Remi84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W sumie ojciec uznał mnie 10 dni po urodzeniu i to on mnie zgłaszał w usc Był to rok 1985 a rodzice wzieli ślub w 1990r czyli jak miałem 5 lat

Jeszcze jedno pytanie w przyszłym miesiacu wyjeżdzam do hagen do pracy i mam zamiar złożyc wniosek o pochodzenie na miejscu , chciałem sie upewnic czy dokumenty jakie posiadam wystarczą ? Są to
Od Pradziadka:
-kopia z księgi ślubów w j.niemieckim z 1936r , akt slubu miedzynarodowy
-akt zgonu 1966r międzynarodowy
OD DZIADKA:
-akt urodzenia(Przetłumaczony) zupełny +ksero z ksiegi urodzen w j.niemieckim z 1936r
-akt ślubu i zgonu (międzynarodowe)
OD OJCA:
-akt urodzenia ,ślubu (międzynarodowe)
JA
-akt urodzenia zupełny z wpisem o uznaniu przez ojca przetłumaczone
akt ślubu międzynarodowy + akty międzynarodowe dzieci

tak, to powinno wystarczyc

Amt für öffentliche Sicherheit, Verkehr und Personenstandswesen
Ausländerstelle
Frau Adamek, Zimmer 103, Telefon: 02331/207-2593
Böhmerstr. 1
58095 Hagen

Dziękuję bardzo za poświęcony czas! mógł by mi pan wytłumaczyć jeszcze o co chodzi z tą legitymacją o której było pisane kilka postów wyżej? Bo z tego co zrozumiałem to ja bym się na to łapał bo ojciec najpierw mnie uznał a potem wzioł ślub z moją mamą. czy na to trzeba też jakieś specjalne warunki spełniać ?

Pogodniak napisał:
jesli dziecko urodzilo sie nieslubnie, ale ojciec potem poslubil matke swojego dziecka, to nastepuje tzw. legitymacja (Legitimation) i takie dziecko jest traktowane od urodzenia jako slubne. W tym przypadku obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko po ojcu, a nie po matce
sugeruję się tym postem.

Czy jest jakiś przepis mówiący o tym że jak rodzice wzieli ślub po urodzeniu uznanego przez ojca dziecka to nabywa ono prawa i obywatelstwo jak dziecko urodzone ślubnie???

Odpowiedzialem ci, ze generalnie tak, ale to zalezy od dokladniego brzmienia przepisow w momencie, gdy to urodzenie mialo miejsce, a one sie troche zmienialy, nie mam w glowie dokladnego tekstu przepisow, ktore obowiazywaly, gdy ty sie urodziles. zloz wniosek, to sie dowiesz

Rozumie i dzięki wielkie za pomoc!! złoże dokumenty i napiszę co z tego wyszło. Pozdrawiam!

Witam serdecznie wszystkich podpinam sie do tego postu

Urodzilam sie 1 Wrzesnia 1975 w Polsce jako nieslubne dziecko mama Polka ojciec Niemiec
zostalam uznana przez niemieckiego ojca w urzedzie stanu cywilnego i mam wpisane dane ojca w akcie urodzenia dostalam tez jego nazwisko

Jak wyglada sytuacja z mozliwoscia otrzymania obywatelstwa po ojcu
Mam tez akt urodzenia ojca oraz jego paszport ojciec niestety zmarl w 2008r

Powrót