J
jaromi
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 66
Jestem zatrudniony na umowę o pracę w pełnym wymiarze godzin (zakład potrąca z wynagrodzenia zdrowotne = 151,81zł/)
Dodatkowo otworzyłem działalność na kartę podatkową.
US ustalił wysokość stawki karty podatkowej czyli zryczałtowany podatek dochodowy na 50zł/m-c.
Ponadto cytuję:
"Podatek dochodowy w formie karty podatkowej pomniejszony o zapłaconą składkę na ubezpieczenie zdrowotne nie więcej jednak niż 7,75% podstawy wymiaru tej składki, określonej w odrębnych przepisach, o ile nie została odliczona od podatku dochodowego od osób fizycznych, płatny jest bez wezwania itd...."
Pytania:
1. Jaka jest podstawa wymiaru tej składki, czyli ile wynosi X
2. Jaka jest składka na ubezpieczenie zdrowotne, czyli mam policzyć 7,75% od wartości X i tyle płacić do ZUS?
3. Jaki podatek płacę do US, czy mam płacić 50zł - (7,75% od wartości X).
Proszę o wyjaśnienie najlepiej na liczbach.
Podkreśliłem fragment którego w ogóle nie rozumiem.
Dodatkowo otworzyłem działalność na kartę podatkową.
US ustalił wysokość stawki karty podatkowej czyli zryczałtowany podatek dochodowy na 50zł/m-c.
Ponadto cytuję:
"Podatek dochodowy w formie karty podatkowej pomniejszony o zapłaconą składkę na ubezpieczenie zdrowotne nie więcej jednak niż 7,75% podstawy wymiaru tej składki, określonej w odrębnych przepisach, o ile nie została odliczona od podatku dochodowego od osób fizycznych, płatny jest bez wezwania itd...."
Pytania:
1. Jaka jest podstawa wymiaru tej składki, czyli ile wynosi X
2. Jaka jest składka na ubezpieczenie zdrowotne, czyli mam policzyć 7,75% od wartości X i tyle płacić do ZUS?
3. Jaki podatek płacę do US, czy mam płacić 50zł - (7,75% od wartości X).
Proszę o wyjaśnienie najlepiej na liczbach.
Podkreśliłem fragment którego w ogóle nie rozumiem.