Podatek dochodowy w formie karty podtkowe.

• Autor wątku Autor wątku jaromi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaromi

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Jestem zatrudniony na umowę o pracę w pełnym wymiarze godzin (zakład potrąca z wynagrodzenia zdrowotne = 151,81zł/)
Dodatkowo otworzyłem działalność na kartę podatkową.
US ustalił wysokość stawki karty podatkowej czyli zryczałtowany podatek dochodowy na 50zł/m-c.
Ponadto cytuję:
"Podatek dochodowy w formie karty podatkowej pomniejszony o zapłaconą składkę na ubezpieczenie zdrowotne nie więcej jednak niż 7,75% podstawy wymiaru tej składki, określonej w odrębnych przepisach, o ile nie została odliczona od podatku dochodowego od osób fizycznych, płatny jest bez wezwania itd...."
Pytania:
1. Jaka jest podstawa wymiaru tej składki, czyli ile wynosi X
2. Jaka jest składka na ubezpieczenie zdrowotne, czyli mam policzyć 7,75% od wartości X i tyle płacić do ZUS?
3. Jaki podatek płacę do US, czy mam płacić 50zł - (7,75% od wartości X).
Proszę o wyjaśnienie najlepiej na liczbach.
Podkreśliłem fragment którego w ogóle nie rozumiem.

Podstawa wymiaru składki ubezpieczenia zdrowotnego dla osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą w miesiącach marzec, kwiecień, maj 2008 wynosi 2328,80 zł, składka (9%) do zapłacenia do ZUS wynosi 209,59 zł, natomiast od podatku można odliczyć 7,75%, czyli 180,48 zł. Podstawa wymiaru ulega zmianie co kwartał, a tym samym co kwartał zmienia się wysokość składki, którą prowadzący działalność jest zobowiązany opłacić.
Jeśli US wysokość karty podatkowej ustalił tylko na 50 zł, to nie musi Pan nic wpłacać do US, gdyż po odliczeniu składki zdrowotnej ( część jej podlegająca odliczeniu od podatku to 180,48 zł) wysokość podatku wyniesie "0".

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Powrót