podatek drogowy w niemczech

• Autor wątku Autor wątku Adamus71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adamus71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam czy ktoś jest na bieżąco w sprawie podatku drogowego w Niemczech jestem od 4 miesięcy zameldowany,zatrzymała mnie policja i poinformowała mnie ze muszę przerejestrować samochód albo zapłacic podatek drogowy.Dzwoniłem do Finanzamtu i powiedzieli ze nie ma już takiego czegoś,muszę zarejstrowac w niemczech a wiem że było można wczesniej sam podatek zapłcic.:smile:

Przypuszczam, że w Twojej telefonicznej rozmowie z Finanzamt-em zaszło jakieś nieporozumienie: Nadal możesz sprawę uregulować w ten sposób, że zapłacisz za zarejestrowany w Polsce samochód podatek drogowy (w rzeczywistości jest to tzw. Kraftfahrzeugsteuer, w skrócie: KFZ-Steuer, w tłumaczeniu: podatek od pojazdów samochodowych). Nadal podstawą faktyczną do powstania obowiązku podatkowego tego KFZ-Steuer jest tzw. "Standort" tego zarejestrowanego w innym państwie pojazdu, czyli regularne miejsce jego odstawiania (przechowywania, parkowania). Jeżeli posiadacz samochodu zarejstrowanego w Polsce samochodu zameldował się w Niemczech i tam ma swoje miejsce zamieszkania (nawet jeśli jest to jego drugie miejsce zamieszkania, ponieważ pierwsze ma nadal w Polsce), to urząd domniemywa, że "Standort" pojazdu znajduje się na terenie Niemiec i dlatego powstaje obowiązek zapłaty KFZ-Steuer. Nie tak dawno sąd finansowy w Hamburgu (Finanzgericht Hamburg) dokładnie wyjaśnił, kiedy samochód zarejestrowany w innym kraju Unii Europejskiej ma "Standort" w Niemczech. Chodziło zresztą w tej sprawie o młodego Polaka, który zamieszkał i zameldował się w Hamburgu i posiadał tam swoje przywiezione z Polski i w Polsce zarejestrowane auto. W swoim sporze i procesie z Finanzamt-em usiłował na wszelkie sposoby wykazać, że jego samochód nie ma "Standort"-u w Niemczech, lecz w Polsce, do której bardzo często jeździ. Niestety, sprawę przegrał.

Jeszcze mam jedne pytanie, a czy mogę jezdzić syna autem po niemieckich drogach

Oczywiście, tak. Ale także, jeśli ten samochód jest własnością zamieszkałego w Polsce syna, ma być przechowywany i odstawiany w Niemczech ("Standort"), to także w tym przypadku powstanie obowiązek zapłaty podatku od pojazdów (KFZ-Steuer); niektórzy nazywają go po polsku "podatek drogowy", co nie jest żadnym istotnym błędem). Podobnie byłoby np. z samochodem służbowym firmy polskiej, zarejestrowanym w Polsce; też obowiązek "KFZ-Steuer". Decydujące jest czasowo ciągłe "przebywanie", tj. używanie, odstawianie, parkowanie i przechowywanie pojazdu w Niemczech. Jeśli chodzi o prawo do posiadania, tj. używania w Niemczech tego należącego do kogoś innego (własność syna) samochodu, to wystarczającym dowodem tego prawa jest posiadanie dowodu rejestracyjnego.

Jeszcze męczy mnie jedno w niedziele wracam do Hamburga autem,wiadomo czuje pewny niepokój ale muszę bo do pracy.Chciałem wyrejestrować swoje auto,i zarejestrować na syna ,czy warte zachodu bo i tak muszę jechać do finanzamtu i muszę zapłacić Kraftfahrzeugsteuer podatek drogowy.Pytanie czy będą stwarzać problemów, bo jak wcześniej pisałem siostrzenica dzwoniła do Finanzamtu i powiedzieli jej co innego

Rozumiem niepokój. Pytanie dodatkowe: Czy Pan ma obywatelstwo niemieckie i legitymuje się niemieckim dokumentem tożsamości? Pytam dlatego, że tylko w tym wypadku mogę sobie wyobrazić powód udzielenia Pańskiej siostrzenicy takiej informacji przez kogoś z Finanzamt-u.

hehhehe przepraszam jestem obywatelem Polskim zameldowany jestem w Polsce oraz w Niemczech od 4 miesięcy oraz pracuje legalnie żona i dziecko przybywa w Polsce.A siostrzenica urodzona w Hamburgu.

Skoro tak, to zgodnie z § 20 FZV (Fahrzeug-Zulassung-Verordnung/Rozporządzenie o rejestracji (dopuszczaniu do ruchu) pojazdów) może Pan przejściowo, przez okres 1 roku jeździć na polskich numerach rejestracyjnych płacąc oczywiście KFZ-Steuer. Te przepisy są nowe i weszły w życie 1.11.2012, a część z nich wchodzi w życie od 1.02.2013 i - jak się dowiaduje - nie wszędzie - przygotowane są jednolite instrukcje dla urzędów. Na wszelki wypadek proszę unikać jednoznacznego oświadczenia, że przybył Pan do Niemiec z zamiarem nieograniczonego w czasie osiedlenia się. Co innego obowiązek płacenia KFZ-Steuer za zarejestrowany poza Niemcami pojazd, a co innego obowiązek przerejestrowania na niemieckie numery rejestracyjne. Skoro nie ma jeszcze obowiązku przerejestrowania, to pozostaje obowiązek uiszczania KFZ-Steuer (podatek od pojazdów/"drogowy"), ponieważ samochód ma/będzie miał miejsce postoju (Standort) w Niemczech).

Ostatnia edycja:
Rozumię oraz dziękuje korzystając z okazji Wszystkiego Dobrego W Nowym Roku

Adamus71 napisał:
Rozumię oraz dziękuje korzystając z okazji Wszystkiego Dobrego W Nowym Roku
Dziękuję! Zdrowia i sukcesów w Hamburgu i dobrych relacji z tymi tam "Fischköpfe-ami" (rybimi główkami), jak się mówi na Hamburg-czyków.

witam jestem tu nowy,możliwe że ten temat był tu naruszany ale po to tu się zalogowałem.Może zacznę od początku.....Zamieszkuje w Hamburgu od 4 miesięcy przyjechałem ponieważ moja matula mieszka tu od prawie 30 lat!! skończyła 80 lat, ładny wiek !.Postanowiłem zaopiekować się bo już przyszedł czas,Wiąże się z tym że musiałem zameldować się znalezć prace,zostawiając żonę,syna w polsce, nie było to łatwe, ktoś zapyta? czemu sam.O tuż żona pracuje w polsce a syn uczy sie w technikum samochodowym to chyba już wszystko wiadomo.A teraz wrócę do problemu którego chcę rozwiązać,przyjechałem do Hamburga jak wcześniej pisałem autem jeżdziłem przez 3 miesiące aż POLICJA mnie zatrzymała wracając z pracy.Sprawdzili moje dane wszystko było OK ale dowiedziałem się że nie mogę się poruszać na POLSKICH blachach ponieważ jestem zameldowany tu w Hamburgu!!nie samowite zdziwienie było z mojej strony .....zaraz wszystko opłacone !!!ale gdzie w Polsce !!!a gdzie jeżdze?tak mi zadał policjant i to POLAK dał mi jakąś karteczkę czy wizytówke i podkreślił żebym jak najszybciej zapłacił podatek drogowy .Mojej siostry córa która w jednym palcu ma niemiecki zadzwoniła do Finazamtu przedstawiając sytuacje powiedzieli że muszę przerejestrować auto na blachy niemieckie coś tu nie halo.Co mogę w tym kierunku zrobić, jeśli ktoś ma dużą wiedzę w tym kierunku proszę o pomoc dziekuje!!!

Witam serdecznie,
jestem tu nowy (jako osoba zarejestrowana) choc watki na forum sledze juz dluzszy czas.

Mieszam w Niemczech z rodzina, od okolo roku. Ja z zona meldunek mamy od 01.2012, dzieci od 04.2012. Wszyscy mamy meldunek rowniez w Polsce. Posiadamy samochod (ja, zona i tesc - wspolwlasnosc, z tym ze tesc jest zameldowany tylko w PL). Wszyscy posiadamy tylko polskie obywatelstwo.
Od 07.2012 placimy podatek drogowy.
Czy musimy przerejstrowac auto w Niemczech?

Czesto na roznych forach cytowane jest
"Prawo o dopuszczeniu do ruchu pojazdów zagranicznych", wg ktorego po okresie jednego roku nalezy to zrobic, ale
"Verordnung über internationalen Kraftfahrzeugverkehr (IntKfzVO) in der Fassung des Inkrafttretens vom 01.03.2007." uchyla calkowicie zapis 1 i wielu innych paragrafow.

Wobec tego jaki przepis nakazuje mi przerejestrowanie samochodu?
Jezeli musze to zrobic po roku, to od kiedy ten roczny okres jest liczony?

W poscie z:

"03-01-2013 21:01
erkorda
RE: podatek drogowy w niemczech
Skoro tak, to zgodnie z § 20 FZV (Fahrzeug-Zulassung-Verordnung/Rozporządzenie o rejestracji (dopuszczaniu do ruchu) pojazdów) może Pan przejściowo, przez okres 1 roku jeździć na polskich numerach rejestracyjnych płacąc oczywiście KFZ-Steuer. Te przepisy są nowe i weszły w życie 1.11.2012, a część z nich wchodzi w życie od 1.02.2013 i - jak się dowiaduje - nie wszędzie - przygotowane są jednolite instrukcje dla urzędów."

pojawiaja sie informacje o nowych przepisach, czy mozecie mi je przyblizyc? Ktore i kiedy wchodza w zycie?

Wielkie dzieki
Abrams

Witam.
Mam podobne pytanie, jestem krótko w Niemczech a różnie opowiadają o przepisach.
Mam gewerbe od 3,5 miesiąca i meldunek od 2 miesięcy, jeżdzę na polskich blachach po Niemczech.
Moja żona jest właścicielką samochodu (osobowe) ale mieszka normalnie w Polsce a ja jestem współwłaścicielem.
Czy ktoś mi powie czy powinienem od razu płacić jakiś podatek drogowy i od kiedy?
Niektórzy opowiadają że do trzech miesięcy można jeździć bez opłat inni do pół roku.
Jak jest na prawdę?
Pozdrawiam

Witam!
Może piszę do końca nie w temacie, ale jestem zainteresowana podatkiem drogowym w Niemczech.
Od kilki miesięcy mieszkam z mężem w Niemczech i musimy przerejestrować auto. Chciałabym zapytać z jakimi kosztami to się wiąże? Mam na myśli nie tylko koszt rejestracji (nowe blachy i papiery), ale przede wszystkim dodatkowymi podatkami, które należy opłacić po sprowadzeniu auta z innego kraju. Wiem, że w Polsce nałożono taką ilość podatków (akcyza, vat, recykling itd.), że nie opłaca się już sprowadzać aut. A jak jest w Niemczech? Jakie będą przybliżone koszty rejestracji oraz dodatkowe opłaty?

Ja uwazam ze wszystko to bzdura, i kiedys sadzilem podobnie opierajac sie na przepisach.
A wiec niemiecka policja owszem sciga czsami za auto na polskich i innych tablicach

Jesli jestesxcie zameldowani w niemczech i w polsce to wystarczy wskazac podczas kontroli ze w niemczech przebywacie tylko ze wzgldu na prace, a wasze glowne miejsce zamieszkania jest w polsce -tzw hauptwohnung
na tej podstawie niemiecka policja moze probowac was wezwac do zaplaty podatku ale zaznaczam probowac, spraa wyglada tak ze za jeden pojazd w unii europejskiej nie mozna placic podwojnych podatkow.

wszystko zalezy co mowicie podczas kontroli
sprawdzalem to dzwoniac do glownego urzedu skrabowego w niemczech i potem ponownie zglosilem sie na policje w celu wyjasnienia pan zanotowal wszystko i dal sobie spokoj.

pzdr.

Kazde pierwsze zameldowanie w Niemczech jest automatycznie zameldowaniem na Hauptwohnung, bez wzgledu na to, czy za granica ma sie jeszcze jakies inne zameldowania

Argumentowac mozna tylko przejsciowa praca i tym, ze za granica ma sie Lebensschwerpunkt, ale kto tu pracuje latami, a za granica w ogole nie, to moze sobie dlugo gadac, ze jego Lebensschwerpunkt jest za granica.

Poza tym niemieckie prawo nie zna pojecia "wspolwlasnosci" samochodu i z punktu widzenia przepisow o podatku drogowym liczy sie miejsce faktycznego przebywania samochodu, a nie to, kto jest jego wlasiciecielem na papierku

nie ma znaczenia co piszesz Pogodniak probowac trzeba a najgorsze jak sie wysypiesz mi i moim znajomym sie udaje to co opisalem powyzej, policja po zatrzymaniu wzywa na wyjasnienia potem notuje co nam powiedza w finazamt i po krzyku.
bzdura jest jesli dacie sobie wmowic tresci pisane przez ludzi ktorzy mysla juz w systemie niemieckim a tacy tez sie tu wypowiadaja i sypia przepisami .....
masz łeb i h ... to kombinuj wszystko w temacie

Witam
A jak jest w moim przypadku (tzn. czy musze placic KFZ-Steuer).
Mam jednoczesnie niemiecki etat i polska DG. Pracuje 10km od granicy z Polska i codziennie dojezdzam do pracy z domu w Polsce samochodem zarejestrowanym na polska firme leasingowa. Teoretycznie to jestem tzw. pracownikiem przygranicznym, ale mam meldunek w Niemczech 700km od granicy (glowna siedziba firmy - pracowalem tam wczesniej). Nie wymeldowuje sie tylko z jednego powodu, aby w razie czego zachowac prawo do niemieckiego zasilku dla bezrobotnych.
pzdr

Arodzik napisał:
Nie wymeldowuje sie tylko z jednego powodu, aby w razie czego zachowac prawo do niemieckiego zasilku dla bezrobotnych.
pzdr

jak mozesz byc bezrobotnym mając firme :o na zasilku ALGI 1 mozna dorobic tylko 165€

Powrót