Podatek od darowizny - problemy

• Autor wątku Autor wątku Lerka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lerka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam poważny problem, na którym mogę stracić dość dużo (przynajmniej jak dla mnie) pieniędzy.
Otrzymałam darowiznę pieniężną od mojego ojca. Stało się to w ostatnich dniach lipca br. Mój tata jest Chorwatem i mieszka tam na stałe. Założyłam tam konto, na które przelał mi pieniądze, które następnie przelałam na swoje konto w Polsce. Byłam u niego jeszcze jakiś czas i po powrocie do Polski chciałam dopełnić formalności związanych ze zgłoszeniem darowizny do US. Przed wyjazdem specjalnie dzwoniłam dwukrotnie do swojego US w celu uzyskania informacji dot. formalności związanych z darowizną.
NIKT NIE POWIEDZIAł MI, żE MAM TYLKO MIESIĄC OD DOKONANIA DAROWIZNY NA JEJ ZGłOSZENIE DO US!
Od dokonania darowizny minęło już blisko 2 m-ce. Okazuje się, że będę zmuszona zapłacić od całej darowizny 7% podatku :x . Jest to w moim przypadku bardzo duża kwota. Czy jest jakiś sposób, aby tego uniknąć? Oczywiście złożę stosowne pismo w US z prośbą o rozpatrzenie mojej sprawy, bo nie zostałam dokładnie poinformowana, ale wiadomo...nieznajomość prawa szkodzi i nikt sie przecież nie przyzna, że udzielił mi niewłaściwych, a właściwie niepełnych, informacji...
Proszę o pomoc! Z góry dziękuję.

Będzie Pani musiała zapłacić podatek, ale nie 7 proc. od całej kwoty tylko zastosować skalę znajdującą się w ustawie dla I grupy podatkowej.
Wartość do 9.637 zł jest zwolniona z podatku
Nadwyżkę ponad tę kwotę do 10.278 należy opodatkować wg stawki 3%
od 10.278 do 20.556 - 308 zł 30 gr i 5 % nadwyżki ponad 10.278 zł
ponad 20.556 - 822 zł 20 gr i 7 % nadwyżki ponad 20.556 złd
Odpowiedź ustna urzędnika nie zobowiązuje urzędu skarbowego do zastosowania w tym przypadku jakiejś preferencji podatkowej. Poza skargą nic Pani nie wskóra.

Nieznajomość prawa szkodzi.
Telefoniczna informacja - to nie argument, mogła Pani źle zrozumieć wyjaśnienia, mogła Pani pytać tylko czy podlega Pani obowiązkowi podatkowemu, a nie pytała Pani o terminy.
Składanie skargi to tylko strata czasu.

Dziękuję i proszę o odpowiedź na jeszcze jedno pytanie. Jeśli darowizna jest w euro i tak też przelana na konto w PL, to według kursu z którego dnia muszę obliczyć podatek?

Według mnie, według kursu z dnia dokonania przelewu.

dziękuję bardzo za wyjaśnienia i pozdrawiam

Powrót