Podatek od nieruchomości a rolnik

• Autor wątku Autor wątku fp96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fp96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam taki problem, gdyż osoba z mojej rodziny posiada działkę (a raczej to ona płaci podatek za nią, nie ja), na której posadowiony jest budynek mieszkalny (ja również tu mieszkam) oraz inne budynki gospodarcze służące gospodarstwu rolnemu. DZ tego co mi wiadomo działka ta sklasyfikowana jest w ewidencji gruntów jako budowlana B. Natomiast ja jestem właścicielką gospodarstwa rolnego powyżej 1 ha, d którego "przynależy" ta działka wraz z budynkiem mieszkalnym. Spór pojawia się o to jakim podatkiem powinna być opodatkowana działka, na której stoi budynek mieszkalny, zwłaszcza grunt (ponieważ działka nie jest wcale mała, ponad 2000 m kw.) Osoba z mojej rodziny i inne osoby twierdzą, iż podatek za grunt powinien być jako rolny, gdyż zdaniem tej osoby działka ta służy gospodarstwu rolnemu. Z tego co wiem, inni rolnicy w mojej miejscowości mają to właśnie w ten sposób opodatkowane, a więc że grunt z budynkami gospodarczymi służącymi gospodarstwu rolnemu jest opodatkowany podatkiem rolnym.

w opisywanym przypadku kluczowa jest klasyfikacja geodezyjna gruntu. Jeżeli organ który prowadzi ewidencję gruntów i budynków (najczęściej Starosta) sklasyfikował działkę jako B - tereny mieszkaniowe to organ podatkowy nie może naliczyć za nią podatku rolnego jak za użytek rolny ponieważ nie jest to użytek rolny. Co innego jeżeli ten grunt byłby sklasyfikowany jako Br - grunty rolne zabudowane.
Zgodnie z art. 21 ustawy prawo geodezyjne i kartograficzne organ podatkowy jest związany zapisami w ewidencji gruntów i budynków przy ustalaniu podatków.
Jeżeli zatem ten grunt jest faktycznie sklasyfikowany jako B - tereny mieszkaniowe to powinien być wyliczony podatek od nieruchomości wg. stawki przewidzianej dla gruntów pozostałych. Nie ma tu znaczenia czy ktoś jest rolnikiem czy nie.

Powrót