F
fp96
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. Mam taki problem, gdyż osoba z mojej rodziny posiada działkę (a raczej to ona płaci podatek za nią, nie ja), na której posadowiony jest budynek mieszkalny (ja również tu mieszkam) oraz inne budynki gospodarcze służące gospodarstwu rolnemu. DZ tego co mi wiadomo działka ta sklasyfikowana jest w ewidencji gruntów jako budowlana B. Natomiast ja jestem właścicielką gospodarstwa rolnego powyżej 1 ha, d którego "przynależy" ta działka wraz z budynkiem mieszkalnym. Spór pojawia się o to jakim podatkiem powinna być opodatkowana działka, na której stoi budynek mieszkalny, zwłaszcza grunt (ponieważ działka nie jest wcale mała, ponad 2000 m kw.) Osoba z mojej rodziny i inne osoby twierdzą, iż podatek za grunt powinien być jako rolny, gdyż zdaniem tej osoby działka ta służy gospodarstwu rolnemu. Z tego co wiem, inni rolnicy w mojej miejscowości mają to właśnie w ten sposób opodatkowane, a więc że grunt z budynkami gospodarczymi służącymi gospodarstwu rolnemu jest opodatkowany podatkiem rolnym.