podatek od sprzedaży mieszkania, załamałem sie

• Autor wątku Autor wątku tmkbuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tmkbuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, za ok 1,5 miesiąca nabęde na własnosc w drodze spadku mieszkanie po zmarłej ciotce, mysle ze mieszkanie to sprzedam za ok 150tys ale z tego co wyczytałem to 1/3 bede musiał państwu oddać czy to mozliwe ze az tak wiele ?? oto moje wyliczenia naleze do II grupy podatkowej wiec płace tam nie pameitam dokładnie tych kwot wiem ze powyzej 20 tys 12 % wychodziło mi ok 18 tys ten podatek ale myslalem ze jest on zwracany przy podatku dochodowym, tzn podatek dochodowy 19% z 150 tys za sprzedaż tj 28 tys - te 18 jako koszty a z tego co teraz sie dowiaduje to jest tak ze 19% z roznicy miedzy kosztami nabycia tej nieruchmosci czyli podatkiem od spadków a ceną sprzedaży mieszkania czyli 150 - 18 czyli 132 i dopiero z tego 19% co daje jakies 25 tys czyli trace na sprzedazy mieszkania wartego 150 tys ponad 43 tys złotych co stanowi prawie 1/3, aż w glowie mi sie to nie miesci zwłaszcza ze z tej czesci co zostanie mam do spłaty długi które wynoszą około 35-40 tys czyli na czysto wychodze ze sprzedaży mieszkania wartego 150 tys jakies 60-70 tys zlotych no tragedia, dodam ze musze sprzedać odrazu po nabyciu ponieważ dłuznicy nie moga juz dluzej czekać, czy mam racje w tym co napisałem? cyz jest jakis sposob zeby AŻ tyle nie tracic na sprzedaży mieszkania nabytego w drodze spadku ?? dodam ze zameldować sie nawet na okres 12 miesięcy nei moge tymbarzdiej na okres 5 lat muszeto mieszkanie sprzedać jak najszybciej po nabyciu, prosze o rady naprawde bo az mi sie wierzyc w to nie chce.

czekam z niecierpliwościa na odzew z państwa strony prosze o pomoc bo oddawać 30% przy sprzedaży mając jeszcze długi do spłaty to normalnie idzie sie załamać, prosze o wypowiedzi ludzi zoorientowanych znających sie na rzeczy jakies LEGALNE sposoby na ominięcie aż tak duzego podatku, czekam z niecierpliwością pozdrawiam.

Chyba kolego zartujesz.
Dostajesz spadek. Wychodzisz do przodu kilkadziesiat tysiecy złotych. Moglo byc gorzej - np to nie ty mogles byc powolany do dziedziczenia.

I jeszcze jedno.
Nie sprzedaz mieszkania dopoki nie zaplacisz podatku od spadku.

hmm no nie zartuje, ciekawe jakby panu było do smiechu tracac na sprzedazy prawie 1/3... pozatym nie zostałem powołany do dziedziczenia tylko za zycia osoby ktorej bylo to mieszkanie wykupiłem je na własnosc wtedy bylo to kilkanascie tysięcy złotych to była taka inwestycja która teraz miała zaprocentowac neistety wyszlo tak ze musze odrazu sprzedać to meiszkanie dlatego chciałbym sie dowiedzieć czy jest jakas LEGALNA metoda zeby uniknąć aż tak ZŁODZIEJSKIEGO ogólnego podatku te 19% bym jakos przełknął bo to normalny podatek dochodowy ale przy wczersniejszym podatku od spadku to łacznie wychodzi ok 30 % ciut za duzo państwo ma z tego pieniędzy prosze o jakies ewentualne sposoby zeby ten podatek był nieco mniejszy napewno ktos ma jakis pomysł..., np czy wspólność małżeńska ma coś do tego ? dało by sie jakos rozliczyc wspólnie z małżonką żeby wyszło taniej ? prosze o jakiekolwiek rady i wiecej wyrozumiałości bo jakos nie widze zeby ktos tak chętnie oddawał prawie 1/3 z tego co miało byc dla niego państwu...

tmkbuk napisał:
hmm no nie zartuje, ciekawe jakby panu było do smiechu tracac na sprzedazy prawie 1/3... pozatym nie zostałem powołany do dziedziczenia tylko za zycia osoby ktorej bylo to mieszkanie wykupiłem je na własnosc wtedy bylo to kilkanascie tysięcy złotych to była taka inwestycja która teraz miała zaprocentowac.

Coś kręcisz.

Albo wykupiłeś na własność, albo nabyłeś w drodze spadku...

Inwestycje mają to do siebie, że są obarczone ryzykiem... ale to tutaj miejsca nie miało. Przepisy łatwo sprawdzić, zanim sie inwestowac zacznie.

NABĘDĘ w drodze spadku, PONIEWAŻ wykupiłem juz 10 lat temu to mieszkanie tzn dalem te pieniądze na wykup ciotce, i dzięki temu ja jestem spadkobiercą a to jest zapisane w testamencie, to tyle tytułem wyjaśnień, naprawde nikt nie ma jakis sensownych pomysłów jak uniknąc tak wielkiego podatku ? chodzi mi oczywiscie o legalne sposoby, osoby znające sie na rzeczy prosze o przeczytnie moich 2 pierwszysch postów i ewentualne podpowiedzi pozdrawiam raz jeszcze

Poszukujesz LEGALNEGO sposobu na uniknięcie tak wysokich podatków. To może warto rozważyć coś takiego:
1. Wstrzymaj sie ze sprzedażą odziedziczonego mieszkania na 5 lat.
2. Aby spłacić dłużników (piszesz o 35 -40 tys.) weź kredyt hipoteczny pod to odziedziczone mieszkanie.
3. Spłać dłużników i zapłać podatek od spadku
4. Wynajmij mieszkanie (będzie przynajmniej na spłatę kredytu i odsetek)
5. Poczekaj 5 lat - sprzedaj mieszkanie (ceny bedą pewnie wyższe niż dzisiaj :)). Zapłacisz tylko 2% podatku od czynności cywilnoprawnych.

no i nie przyznawaj sie nikomu, że "dalem te pieniądze na wykup ciotce" bo od tego też powinien być zapłacony podatek :(

A gdybyś chciał nie płacić również podatku od spadku - zamiast pkt.4 sam zamieszkaj w odziedziczonym mieszkaniu (warunek: nie jesteś właścicielem innego mieszkania, domu). Nawet jak jesteś właścicielem innego mieszkania też znalazłby sie LEGALNY sposób na uniknięcie zapłacenia podatku od spadku. No chyba, że mieszkasz za granicą.

Wielkie są możliwości polskiego prawa podatkowego ;)

hmm dziekuje za fatyge i odpowiedzi, z tym kredytem pod hipoteke to fakt rozważałem taką ewentualność, tera pytanie co do wynajmowania tego mieszkania czy musze FIZYCZNIE w nim mieszkać przez 12 miesięcy czy tylko musze mieć meldunek ? a np wynajmować mieszkanie ?

prosze kolejne osoby które mają jakies informacje jakby dało sie rozwiazac tą sytuacje zeby wyjsc jak najkorzystniej ( najlepiej sprzedając odrazu ) o podpowiedzi, naprawde to dla mnie bardzo ważne, ponawiam pytanie z jednego z wczesniejszych moich postów o wspólność małżeńską czy nie wpłynie to jakkolwiek korzystniej na zapłacenie podatku dochodowego ? prosze o jakies rady kolejne tak jak pisze jednak najbardziej interesują mnei sposoby przy sprzedaży natychmiastowej niestety raczej bede zmuszony coś takiego uczynic takze jesli ktos ma jakies pomysly bardzo prosze o zamieszczenie je tutaj

roomster - cos ci sie pomylilo, sprzedający ma płacic 2% PCC??

tak to jest ze spadkami , kazdy sie cieszy ze spadek , a co jak w spadku dostaje sie dluuugi .......:roll:

to jak nikt juz nie ma zadnych sposobow na obnizenie tych podatków ? prosze naprawde jesli ktos tu zagląda mający jakis sposob to niech sie wpisze bo jestem w delikatnej kropce.

nikt Ci tu nie poda sposobu bo taka wiedza kosztuje. i To sporo.

I traktuj tego jako propozycji.

czyli rozumiem ze są takie sposoby, więc czy to forum nie polega na bezpłatnych poradach prawnych ? dlaczego nikt nie chce pomóc ?

A gdybyś chciał nie płacić również podatku od spadku - zamiast pkt.4 sam zamieszkaj w odziedziczonym mieszkaniu (warunek: nie jesteś właścicielem innego mieszkania, domu).
Mogę prosić o wskazanie przepisu ?

To forum bezplatnych porad prawnych. Nikt nie powinien Ci podpowiadac jak obchodzic przepisy. Taka rade trudno nazwac porada prawna.

Powrót