T
tmkbuk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 17
Witam, za ok 1,5 miesiąca nabęde na własnosc w drodze spadku mieszkanie po zmarłej ciotce, mysle ze mieszkanie to sprzedam za ok 150tys ale z tego co wyczytałem to 1/3 bede musiał państwu oddać czy to mozliwe ze az tak wiele ?? oto moje wyliczenia naleze do II grupy podatkowej wiec płace tam nie pameitam dokładnie tych kwot wiem ze powyzej 20 tys 12 % wychodziło mi ok 18 tys ten podatek ale myslalem ze jest on zwracany przy podatku dochodowym, tzn podatek dochodowy 19% z 150 tys za sprzedaż tj 28 tys - te 18 jako koszty a z tego co teraz sie dowiaduje to jest tak ze 19% z roznicy miedzy kosztami nabycia tej nieruchmosci czyli podatkiem od spadków a ceną sprzedaży mieszkania czyli 150 - 18 czyli 132 i dopiero z tego 19% co daje jakies 25 tys czyli trace na sprzedazy mieszkania wartego 150 tys ponad 43 tys złotych co stanowi prawie 1/3, aż w glowie mi sie to nie miesci zwłaszcza ze z tej czesci co zostanie mam do spłaty długi które wynoszą około 35-40 tys czyli na czysto wychodze ze sprzedaży mieszkania wartego 150 tys jakies 60-70 tys zlotych no tragedia, dodam ze musze sprzedać odrazu po nabyciu ponieważ dłuznicy nie moga juz dluzej czekać, czy mam racje w tym co napisałem? cyz jest jakis sposob zeby AŻ tyle nie tracic na sprzedaży mieszkania nabytego w drodze spadku ?? dodam ze zameldować sie nawet na okres 12 miesięcy nei moge tymbarzdiej na okres 5 lat muszeto mieszkanie sprzedać jak najszybciej po nabyciu, prosze o rady naprawde bo az mi sie wierzyc w to nie chce.