Podawanie fałszywych danych osobowych przez osobę nieletnią

• Autor wątku Autor wątku strongmann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

strongmann

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Otóż jestem osobą małoletnią i chcę założyć stronę www. Jest pewien hosting i jest płatność sms która chcę używać, ale tam trzeba podać dane osobowe, których nie chcę podawać z różnych spraw. Czy jeśli podam fałszywe dane to moi rodzice mogą zapłacić grzywnę/pójść do więzienia?

Czyli za podanie fałszywych danych mogą mnie karać? To nie wiem czy zakładać ten hosting... Poradzisz coś?

Przede wszystkim, zawieranie w tym przypadku umowy hostingu (tak! wysylajac sms, ktory jest swoista zaplata za usluge, moim zdaniem "podpisuje" sie umowe) jest w tym momencie bezprawne, gdyz osoba nie ukonczyla jeszcze 13 lat, czyli nie posiada zdolnosci do czynnosci prawnych.

Niech ktoś doradzi czy kupować tam hosting podając fałszywe dane czy nie kupować ;/

strongmann napisał:
Niech ktoś doradzi czy kupować tam hosting podając fałszywe dane czy nie kupować ;/

Nie kupować. Oszczędzisz sobie potem kłopotów.

Ale w takim razie zostaje tylko jakiś dupny proserwer i boo

strongmann napisał:
Ale w takim razie zostaje tylko jakiś dupny proserwer i boo

Jeśli Ci zależy to w Twoim imieniu taką umowę mogą zawrzeć Twoi rodzice.

Oni nie chcą. A jeśli bym po prostu wpisał blablabla ?

Podawanie fałszywych danych jest karalne, jak to wczesniej koledzy powiedzieli. Twoj adres IP bedzie Twoim adresem rozpoznawczym, wiec i tak odpowiesz za to, jeśli ktoś się zainteresuje sprawą.

strongmann napisał:
Oni nie chcą. A jeśli bym po prostu wpisał blablabla ?

A co jak oni wezmą pieniążki i potem hosting nie będzie działał jak należy?

strongmann napisał:
Czy jeśli podam fałszywe dane to moi rodzice mogą zapłacić grzywnę/pójść do więzienia?
Nie.
Niemniej jednak nie powinieneś takich rzeczy robić za plecami swoich rodziców. Trochę za mało masz lat na podejmowanie samodzielnych decyzji finansowych i nie możesz dokonywać czynności prawnych - np. zawierania umów.

saim0n napisał:
Jakie mogą być konsekwencje masz w linku poniżej.
Osoba "NIELETNIA", a odpowiedzialność karna.
Matall napisał:
Podawanie fałszywych danych jest karalne, jak to wczesniej koledzy powiedzieli. Twoj adres IP bedzie Twoim adresem rozpoznawczym, wiec i tak odpowiesz za to, jeśli ktoś się zainteresuje sprawą.
Bardzo chętnie się dowiem z jakiego to artykułu karalne jest podawanie fałszywych danych osobowych w wymienionym w tym wątku wypadku.

A co Ty chcesz za pomocą tej strony pieniądze zarabiać ?

Powrót