Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
magdax2 napisał:
Mój rozmawiał z wychowawca o zmiane podgrupy na R2 to wychowawca stwierdził że teraz to raczej sie już nie opłaca bo nie dugo idzie do domu..a co będzie jak nie wyjdzie w marcu a dopiero w czerwcu a tak w ogóle czy podgrupa R1 zaniża mu szanse na warunkowe zwolnienie??

myślę, że tak!

Witam.Chciałam zapytać czy,żeby ubiegać się o grupę p3 trzeba spełniać jakieś określone warunki(długość kary,zachowanie,opinia kuratora itd.)?

zakład karny sam zadecyduje kiedy osadzony spełnia warunki, aby otrzymać P3 (dla pierwszy raz osadzonych) lub r3 (dla recydywistów penitencjarnych) - conajmniej po 6 miesiącach!:o

marcinmajster napisał:
zakład karny sam zadecyduje kiedy osadzony spełnia warunki, aby otrzymać P3 (dla pierwszy raz osadzonych) lub r3 (dla recydywistów penitencjarnych) - conajmniej po 6 miesiącach!:o
nie znam przepisu, który mówi że recydywiści mogą być kierowani do ZK otwartego dopiero po 6 m-cach.

ja też nie znam, ale spotkałem się z taką praktyką!!! juz nie raz pisałem na tym forum, że prawo idzie swoją a życie swoją stroną:!:

marcinmajster napisał:
ja też nie znam, ale spotkałem się z taką praktyką!!! juz nie raz pisałem na tym forum, że prawo idzie swoją a życie swoją stroną:!:
Napisałeś tak jakby to była zasadą, a tak nie jest.

czy z p2/t sa możliwe przepustki losowe? a po 1/4 kary normalne przepustki

agajacek napisał:
czy z p2/t sa możliwe przepustki losowe? a po 1/4 kary normalne przepustki
Teoretycznie tak, praktycznie raczej nie. Jak już wspomniałem Ci w temacie związanym z zatrudnieniem, podgrupa P-2/t jest nadawana na czas określonej terapii. Jeżeli udziela się przepustki to raczej po zakończeniu tej terapii, a wówczas będzie już podgrupa P-2/p lub z. W trakcie trwania terapii raczej przepustki po raz pierwszy nie uzyska. Jeżeli już wcześniej otrzymywał takie przepustki i powracał bez zastrzeżeń to co innego. Piszę wyłącznie o przepustkach nagrodowych. Losowe są udzielane w każdym czasie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Trochę o przepustkach, trochę o podgrupach. Dlatego wskazałam link również do tematu o przepustkach. Albo jestem nadgorliwa. :cool:

marcinmajster napisał:
to zapytam inaczej: po jakim okresie czasu można uzyskać P3 lub R3?
Odpowiem Ci tak: po decyzji Komisji Penitencjarnej o nadaniu jednej z tych podgrup .

marcinmajster napisał:
recedes ale ty mądry jesteś! chodziło o czas!
Jakie pytanie taka odpowiedz. Skoro nie ma tego czasu , to go nie wymyślę na poczekaniu.

Panowie, oj Panowie...to chyba nie miejsce na słowne "przepychanki"...:)...Proponowałabym trzymać się tematu, bez okazywania złośliwości :)

jeśli ktoś otrzymał p2 to wg mnie, pierwsza mozliwość zmiany podgrupy (na tą najlepszą!) na p3, realnie nastąpiłaby po 6 miesiącach, czyli na komisji oceniającej postępy osadzonego. W opini jaką czyta wychowawca, w jednym z ostatnich paragrafów jest zawarty punkt: "Propozycje dalszej resocjalizacji" i tutaj wychowcy często piszą:
- pozostawić w podgrupie P2/p, kontynuować zadania w IPO
albo:
- proponuję z uwagi na powyższe przyznać osadzonemu pogrupę p3

:cool:

Mój dostał p/2 we wrześniu a p/3 w grudniu czyli dokładnie po 3 miesiącach

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót