Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wszędzie piszą o różnicach między zakładami zamkniętymi, półotwartymi i otwartymi. Ale ja chciałabym się dowiedzieć - kto decyduje o tym, do którego więzień się dostanie i jakie są kryteria? Mój chłopak mi powiedział, że jest w półotwartym, ale czy da się coś zrobić, by mu zmieniono na otwarty?

ja slyszalam ze podgrupe moze dyrektor zmienic zaezy za co siedzi i wiesz jak np chce tam pracowac to dostanie p3 czyli otwarty

Mam nadzieję, że będzie chciał, dziękuję bardzo.

kochana202 napisał:
ja slyszalam ze podgrupe moze dyrektor zmienic zaezy za co siedzi i wiesz jak np chce tam pracowac to dostanie p3 czyli otwarty
bzudra wcale cheć podjecia pracy czy nawet praca na wolnosci nie daje gwarancji ze dostanie p3

pas nie ma za co ja tez jestem w takiej sytuacji ze wiesz nie wiem co mam robic a ile twoj dostal moj K dostal 15 miechow i juz siedzi 2 miech i beda go przenosic na p3 badz dobrej mysli i za c o siedzi moj siedzi za jazde po pijaku

masz rację Monika p3 nie dostaję się odrazu mój dostał p3 teraz na komisji przedwokandowej a siedzi od pażdziernika.Pozdrawiam:)

a moj siedzi od stycznia i teraz siedzi na p2 i dostanie prace i przeniosa go na p3 w kwietniu

Mój dostał półtora roku bo nie zapłacił 700zł za telefon. Najpierw miał wyrok w zawieszeniu na 3 lata i dostał kuratora, ale po 2 latach wyjechał ze swojej miejscowości nie powiadamiając kuratora i odwieszono mu wyrok. Dlatego mam nadzieję, że uda się, by był na otwartym, bo to nie jest nic poważnego, a wtedy będę go mogła często widywać. Na razie mija trzeci dzień, jak jest w więzieniu.

hmm moj siedzi 6mcy.. pracuje od 3 i jakos p3 nie ma ...
kochana202 a jak dlugi wyrok ma Twój, że takie obiecujące perspektywy ma?
aż troche dziwne bo o to nie tak łatwo.......:what:

no ale dziewczyny no właśnie jak to jest mój siedzi od pażdziernika w grudniu dostał p2 a teraz w marcu p3 wyrok ma 1rok

magducha napisał:
no ale dziewczyny no właśnie jak to jest mój siedzi od pażdziernika w grudniu dostał p2 a teraz w marcu p3 wyrok ma 1rok

tak szybko dostal p3 bo ma krotki wyrok... ehhh zazdroszczę :rolleyes:
rzecz jasna w tym pozytywnym tego słowa znaczeniu.

nigdy nic niewiadomo może być tak że na wokandzie coś mu wynajdą i już nie będz\ie roku

Art. 88. § 1. Skazanego odbywającego karę w systemie programowanego oddziaływania osadza się w zakładzie karnym typu półotwartego, chyba że szczególne okoliczności uzasadniają osadzenie go w zakładzie karnym typu zamkniętego.
§ 2. Skazanego za przestępstwo nieumyślne lub odbywającego zastępczą karę pozbawienia wolności albo karę aresztu osadza się w zakładzie karnym typu półotwartego, chyba że szczególne okoliczności przemawiają za osadzeniem go w zakładzie karnym innego typu.
Już kiedyś wspomniałem, że nie ma przeszkód aby skazany zaraz po pierwszej komisji klasyfikacyjnej został skierowany do ZK typu otwartego. Zależy to tylko i wyłącznie od oceny jego indywidualnej sytuacji. Delegacja do tego jest w wytłuszczonej części $ 2. Gdyby ustawodawca myślał w tym fragmencie $ 2 wyłącznie o ZK zamkniętym to by napisał tak samo jak w wytłuszczonej części $ 1. Mam jeszcze jedną uwagę. Proste porównywanie, w kontekście kierowania do zk otwartego, sytuacji Waszych bliskich nie ma żadnego uzasadnienia i sensu.

Ja mam takie pytanie: Czy mozna odwolac sie w jakis sposób od decyzji zmiany grupy? Chodzi o to , ze mój mąz ma p2 i chcą mu zmienic na p1, dlatego, ze będzie leczony w ZK na depresję. Poszedł do lekarza i powiedział jakie ma dolegliwośći a ten skierował go do szpitala na oddzial psychiatryczny, tam pani psycholog powiedziała mu ze najprawdopodobniej zmienią mu grupe na p1, bo moze byc niebezpieczny dla siebie, co jest nieprawdą! Własnie zamkniecie na zamku doprowadzilo go do takiego stanu. :x :x :x Taraz jak w końcu dochodził do siebie na p2 i obiecano mu prace znowu chca go zamknąć i faszerowac prochami. Nie chce za 3,5 mc dostać rośliny tylko mojego męża:!:

wiesz jesli był badany przez lekarza to widocznie cos sie dzieje z psychiką Twojego, mimo ze wiele skazanych skarży sie na służbe zdrowia ale nie uwierze zeby zdrowego skazanego skierowali na oddział psychiatryczny i ze moze sobie sam zaszkodzic. Wiesz nasi Panowie nie o wszystkim nam mowia o swoim stanie psychicznym

Mój mówi mi o wszystkim i rzeczywiście ma wszystkie objawy depresji! Wszystkie! Depresje podobnie jak i nerwice leczy się na oddziale psychiatrycznym, a w ciężkich stanach depresji lub gdy osoba juz wychodzi z choroby i czuje sie lepiej moze targnąc sie na swoje życie. Ale to juz mojego nie dotyczy, chyba że go zamkną na zamku wtedy to rzeczywiście może mu odbić i oni sami do tego doprowadzą zamykając go. Znam swojego męża. Więc musze walczyć na śmierc i zycie aby go nie zamknęli na zamku bo to bedzie koniec dla niego. Ale jak to zrobic jak złożyć zażalenie itp?

sprubuj porozmawiac w wychowawca on najlepiej powinnien znac Twojego Meza,napisz pismo lub jesli jest to mozliwe porozmawiaj rowniez z Dyrektorem zk, przedstaw wszystkie wiadome Tobie obawy (wszystko tak jak nam to przedstawiłas) i powinno sie udac

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót