Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Moj narzeczony bedzie stawal na komisje. Chciala bym sie dowiedziec jakie ma szanse skoro jest recydywista i stara sie o R2. narazie juz siedzi 3 tygodnie w ZK a dostal wyroku 14 miesiecy;/

To nie takie proste.
A wogóle to siedzi dopiero 3 tygodnie?

Cytat:
§ 48. 1. Skazanego poddaje się okresowym ocenom postępów w resocjalizacji nie rzadziej niż co 6 miesięcy.
2. Oceny postępów skazanego w resocjalizacji dokonuje się także przed:
1) zmianą decyzji klasyfikacyjnej;
2) wystąpieniem do sądu penitencjarnego o zmianę rodzaju lub typu zakładu karnego, jeżeli sąd penitencjarny jest wyłącznie właściwy do wydania postanowienia w tym przedmiocie;
3) podjęciem decyzji w przypadkach, o których mowa w art. 76 § 1 pkt 5 i 6 Kodeksu;
4) nabyciem przez skazanego uprawnień do warunkowego przedterminowego zwolnienia.
3. W trakcie dokonywania oceny skazanemu odbywającemu karę pozbawienia wolności w systemie zwykłym proponuje się, w razie potrzeby, odbywanie kary w systemie programowanego oddziaływania.

§ 49. Przy dokonywaniu ocen okresowych w postępach skazanego w resocjalizacji, komisja penitencjarna uwzględnia w szczególności:
1) stosunek skazanego do popełnionego przestępstwa;
2) stopień przestrzegania przez skazanego porządku i dyscypliny;
3) stosunek skazanego do pracy;
4) charakter kontaktów skazanego z rodziną i wywiązywanie się z obowiązku łożenia na jej utrzymanie;
5) zachowanie skazanego wobec innych skazanych i przełożonych;
6) zmiany w zachowaniu się skazanego w okresie od ostatniej oceny

Ostatnia edycja:
tak dopiero 3 tygodnie teraz idzie 4 tydzien. Moj S czekal na swoje akta zeby stanac na komisje i wychowawca mu powiedzial ze ma duze szanse na R2 wiec ja juz nie wiem co jest grane.

a od czego zalezy zeby komisja dala mu grupe R2??;/ ja juz w tym sie pogubilam

Pcs - no ogólnie zmiana podgrupy to następuje po jakimś czasie jak osadzony sobie zasłuży na to swoją postawą i zachowaniem, ale jeśli Twój S. nie ma jeszcze w ogóle przydzielonej grupy to całkiem możliwe, że na wstępie dostanie R-2. My tu generalnie jak rozmawiamy o zmianie podgrupy to na zasadzie, że ktoś siedzi już jakiś czas np. na R-1 i bardzo chce dostać R-2 no to się musi starać itd., ale niektórzy od początku dostają półotworek.

Aha czyli mozna miec nadzieje ze komisja przydzieli mu R2. Moj S ma dobra opinie u wychowawcy i dostaje w ramach nagrody widzenia. Prawde mówiac narazie dostal 1 widzenie i 3 dodotkowe telefony w ciagu tych 3 tygodni to chyba dobrze? Slyszalam tez ze jak komisja przydzieli mu R2 to beda go transportowac do AŚ. i wlasnie nie wiem czy on moze od razu dostac sie do As blizej domu czy to od nich zalezy gdzie go wysla i dopiero potem moze pisac prosbe o AS blizej miejsc zamieszkania;/

No można mieć nadzieję, że od razu mu przyznają R-2, a w praniu wyjdzie...
A on teraz przypadkiem nie jest w AŚ? Bo miejscem docelowym odbywania kpw jest ZK, a nie AŚ..., chyba, że trafi do AŚ, w którym jest oddział zakładu karnego. A przewiozą go najbliżej miejsca zamieszkania gdzie będzie wolne miejsce - czytaj: u niektórych oznacza to nawet kilkaset kilometrów od domu jak są przeludnienia..., ale zawsze można pisać prośbę o przeniesienie bliżej miejsca zamieszkania:
http://forumprawne.org/wieziennictwo/404-przeniesienie-blizej-miejsca-zamieszkania.html

Sorki pomylilo mi sie on jest w AŚ. Moj S jest teraz w Bytomiu i bedzie staral sie aby go jak cos transportowali na Tarnowskie Gory. mOZE AKURAT BEDZIE TAM MIEJSCE I MU SIE UDA.jESZCZE JEDNO PYTANIE JAK KOMISJA MU PRZYZNA TA GRUPE R2 TO ILE SIE CZEKA NA TRANSPORT?

Chodziło mi o to czy jest tymczasowo aresztowany czy skazany nie doczytałam posta..:)

Bytom leży niedaleko Tarnowskich Gór poza tym to dwa AŚ, grupę w AŚ w Bytomiu przyznają w ekspresowym tempie ;) Dla recydywistów odpowiedni zakład w pobliżu tych dwóch miast to ZK Zabrze. Jeśli dostanie grupę i napisze o transport, to pojedzie :D Dla pocieszenia, to ostatni transport pojechal do Piotrkowa Trybunalskiego:ok: Ważne, żeby dostął grupę

Ostatnia edycja:
Czy ktos wie do jakiej pogrupy dostanie sie po raz pierwszy skazany na kare więzienia (10 mies.) ale wcześniej karany za drobne przestepstwa (zawiasy) dodam tylko że został osadzony w Rawiczu:(

a co to dla niego oznacza ...to dobrze czy źle ..martwie sie :(

Witam Mój został skazany i dostał grupe P2 własnie dzis go przetransportowano do Garbalina (nie grypsował jest grzeczny) czy nadal ma grupe P2 czy mu przyznali P1 dlatego że go przewieźli do docelowego zk ??

Jesli jest już skazany wyrokiem to musi mieć pogrupę nadaną. Czy jest to zamek czy półotworek zależy tez od zachowania, charakteru przestępstwa, może znaleźli uzaleznienie narkotyki alkohol... Może dostał wyrok zaraz po zamknięciu wtedy krótki okres pobytu jest czynnikiem na tzw zamek. Przynajmniej na początku odbywania kary

Panie Szczepański - wszystkie wątki mają po kilkadziesiąt stron i naprawdę odpowiedzi na te wszystkie pytania padły tu już ze sto razy więc nie musi Pan aż tak się rozpisywać:)

niech idzie do wychowawcy i powie że chce się zaprogramować. Jesli wychowek [wychowawca-na wolności preferujemy to określenie] nie jest leniwy to zrobi mu IPO

a propos czego ten wpis??

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót