Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
co dokladnie oznacza ze ktos dostal sie na cele polotwarta?? czy tacy osadzeni maja jakies przywileje jesli chodzi o telefony, prace czy nawet zwolnienie warunkowe prosze o pomoc :(

Proszę sobie przeczytać ten i podobne tematy!!

betty1986 napisał:
co dokladnie oznacza ze ktos dostal sie na cele polotwarta?? czy tacy osadzeni maja jakies przywileje jesli chodzi o telefony, prace czy nawet zwolnienie warunkowe prosze o pomoc :(

tak telefon mają na pawilonie dzwonią przez cały dzień bez ograniczeń po za tym cele mają przez większość czasu otwarte to też panowie mają więcej swobody ale czytaj odpowiednie tematy a dowiesz się wszystkiego

Temat jest odpowiedni ale koleżanka nie przeszukała wątku i zadała pytanie a takie na pewno już tu padło więc przeszukaj temat bettya znajdziesz to co Cię interesuje :)

Mam pytanie jak wiekszosc osob tutaj.
Moj M obecnie jest w AŚ jutro ma komisje do ktorej grupy go przydziela.
Ma 2 lata i 2 lata odwieszonych zawiasow
Odsiedzial 9 miesiecy i nie wrocił z przepostki bo przeszedl jakies załamanie nerwowe.
Teraz sam zgłosił sie do ZK w celu odbycia kary. Przez ten czas na wolnosci jak byl zmienil calkowicie swoje zycie. Zapiał sie do szkoły. Jest to jego pierwsza odsiadka, wiec pewnie dostanie P tylko tu kwestia czy P1 czy P2??
I czy jest szansa zeby dostał P3 wcelu chodzenia na zajecia w szkole?
I kolejne pytanie moze po czesci nie na temat.
Czy jest możliwosc aby ponownie zawiesić wyrok ktory mu odwiesili?Bo obawiam sie ze tak dlugie przebwanie jego w zk nie odbije sie dobrze na jego psychice. On juz jest w pełni zresocalizowany i nie ma powodu dalszej izolacji go od społeczenstwa bo to tylko moze zaszkodzic.

dzieki. jutro mam nadzieje ze sie dowiem co i jak. Oby po naszej mysli

dziewczyny pomocyy!!!!moj dostal dzis grupe P3:)huraaaa!!!
powiedzcie mi tylko kochane jak jest na p3 jesli chodzi o widzenia, ile razy w miesiacu i po jakim czasie mozna sie starac o przepustke??

Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:

1) cele mieszkalne skazanych pozostają otwarte przez całą dobę,

2) skazanych zatrudnia się przede wszystkim poza terenem zakładu karnego, bez konwojenta, na pojedynczych stanowiskach pracy,

3) skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego,

4) skazani mogą brać udział w organizowanych przez administrację, poza terenem zakładu karnego, grupowych zajęciach kulturalno-oświatowych lub sportowych,

5) skazanym można zezwalać na udział w zajęciach i imprezach kulturalno-oświatowych lub sportowych organizowanych poza terenem zakładu karnego,

6) skazani mogą poruszać się po terenie zakładu karnego w czasie i miejscach ustalonych w porządku wewnętrznym,

7) skazani mogą korzystać z własnej odzieży, bielizny i obuwia,

8) skazani mogą otrzymywać z depozytu zakładu karnego pieniądze pozostające do ich dyspozycji,

9) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz w miesiącu, łącznie na okres nie przekraczający 28 dni w roku,

10) skazany może korzystać z nieograniczonej liczby widzeń,

11) widzenia skazanych mogą podlegać nadzorowi administracji zakładu karnego. Rozmowy skazanych w trakcie widzeń nie podlegają kontroli administracji zakładu karnego,

12) skazanym, w miarę możliwości, stwarza się warunki do przygotowywania dodatkowych posiłków we własnym zakresie,

13) korespondencja skazanych nie podlega cenzurze administracji zakładu karnego,

14) rozmowy telefoniczne skazanych nie podlegają kontroli administracji zakładu karnego.

dzieki Paula dobra duszyczko-najbardziej cieszy mnie pkt 9,10:) 13 i 14:serce:

mam prosbe...wrocilam wlasnie z widzenia i dowiedzialam sie ze Moj ma jednak P2 a nie jak ja do wczoraj sadzilam P3.czy orientuje sie z Was ktos jakie przywileje badz prawa ma skazany na półotworku??z gory dziekuje:)

martika76 napisał:
czy orientuje sie z Was ktos jakie przywileje badz prawa ma skazany na półotworku??z gory dziekuje:)

Proszę sobie otworzyć kodeks karny wykonawczy (art. 91) lub przeszukać ten temat. To nie jest moja zła wola tylko użytkownicy forum również powinni wykazać się choćby minimum samodzielności i umiejętności znalezienia tego, co już zostało napisane.

przeszukalam temat i jedyne co znalazlam to 3 widzenia w miesiacu + 1 na dziecko, a ja chcialam sie dowiedziec po jakim czasie np moze sie starac o przepustke

O przepustki może starać sie po odbyciu jednej czwartej kary,ale to zależy jak sie zachowuje,czy ma wnioski karne,dużo zależy też od kontaktu z rodziną,najlepiej by było żeby Pani osobiście porozmawiała z wychowawcą to bardzo pomaga.

martika76 napisał:
a ja chcialam sie dowiedziec po jakim czasie np moze sie starac o przepustke

W dziale więziennictwo są różne tematy. Jest np. taki, który opisuje przepustki. Jest też taki, w którym podano linki do podstawowych przepisów - w tym do kkw.

Mam pytanko. Mój S stawal na komisje o R2 ale mu nie przyznali z [powodu buntu jak wczesniej siedzial i komisja na to tez patrzala. i teraz stara sie o przepustke ma powazny powod i teraz 2 miesiace juz siedzi zachowanie ma dobre i dostaje nagrodowki. czy ma jakas szanse na przepustke? a lacznie wyroku ma 14 miesiecy?;/

ann0112 napisał:
Mam pytanie, czy orientuje się tutaj ktoś co oznacza podgrupa PR1?
Jedyne co przychodzi mi do głowy to zapis R-1/p i jeśli o taką podgrupę chodzi to skrót ten oznacza recydywistę penitencjarnego odbywającego kpw w ZK typu zamkniętego w systemie programowanego oddziaływania.

a ja mam takie pytanie byłam u dyrektora i obiecał że zk wystąpi o wpz pod koniec marca bo on sam ostatnio pisł i blacha.noi mąż pytał wychowawcy czy zmieni mu grupe ale nie mówił mu narazie co powiedział dyrektor i wychowawca powiedział że może w kwietniu zmieni a jak mówił o wystąpieniu o wpz to niema takij obci bo w opolulubelskim narazie nie występują o wpz,a więc czy mąz najpierw nie mósi mieć komisji miesiąc wcześniej ozmiane grupy a póżniej wpz. Bo już byłam szczęśliwa po wizycie u dyrektora a tu wychowawcas nic niewie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót