Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam mam takie pytanie, zamieszczam je tutaj, bo nie wiem gdzie ...
Czy istnieje mozliwość, że Mój chłopak został przeniesiony na celę o zaostrzonym rygorze ze względu na przeludnienie w celach (podobno sam oddziałowy był zdziwiony bo miał nagrodówki i jednego kwita) a do końca kary zostały mu niecałe dwa tyg ??
Dziekuje za odp. Jego grupa to P1 i do tej pory był na normalnej celi- zamek
dziekuje za wszelkie info :)
Pozdrawiam :)

Aguutek, zapewne chodzi o skład osobowy celi. Ludzie którzy w niej przebywają sami na siebie nakładają określony rygor odnośnie np. podkultury lub panującego porządku (czystości) w celi lub zachowania ogólnego w więzieniu (np. właściwego zachowania się wobec przełożonych, dzięki czemu cela oczekuje na jakieś zwiazane z tym profity).

Akte napisał:
Aguutek - co masz na myśli mówiąc cela o zaostrzonym rygorze?

Akte szczerze niestety nie bardzo się oriętuję- znaczy miałam nadzieję, że czegoś sie dowiem :) Sprawa wygląda tak: przenieśli Go na inny pawilon - przykładowo: wcześniej Nasze rozmowy telefoniczne trwały ok 15 minutek teraz 3(dzwonił tylko do Mnie)- i nie udało Mi się dowiedzieć konkretnych info, wspomniał coś, że różnica (chyba) polega na ilości więźniów podczas spacerków...
Ślicznie dziękuję za oddźwięk :)
Pozdrawiam serdecznie :)

witam jak to jest z tymi grupami bo ja sie nie orietuje moj chlopak ma wyrok rok i 4miesiace to co grupa zalezy od dlugosci wroku czy od czego????????pomozcie :(

Marlena83 przeczytaj sobie dosłowie kilka pierwszych postow i juz wszystko bedziesz wiedziec nawet nie musisz wszystkich ,wystarczy dosłownie kilka ;)

a to prawda że jak ma się grupę P3 to widzenia są bez limitu? nie chodzi mi o czas tylko o liczbę widzeń w miesiącu

communication napisał:
Dla ułatwienia podaję link do ustawy:

Nie ma takiej potrzeby. W dziele więziennictwo jest przyklejony temat: podstawowe przepisy i są tam linki.

1) jeśli ma się grupę p3 to oznacza to, że skazany znajduje się w zakładzie karnym dla odbywających karę po raz pierwszy, typ zakładu to otwarty ; w zakładzie tym skazany może korzystać z nieograniczonej liczby widzeń

2) przyporządkowanie kogoś do grupy klasyfikacyjnej w żadnym wypadku nie należy od długości wyroku, lecz od zakładu karnego, do którego zostanie przyporządkowany oraz jego typu

3) cela o zaostrzonym rygorze to cela, w której często dochodzi do aktów przemocy, agresji, samoagresji, najczęściej są tam jednostki należące do podkultury więziennej, czyli grypsujący

bandzior a nie jest tak że w celi o zaostrzonym rygorze siedzą właśnie po to żeby tego nie robić?

Nie do końca, cela ta jest po prostu poddana większemu rygorowi ze względu na osoby tam siedzące oraz ich zachowanie

no właśnie czyli nie jest też tak że tylko w tych celach dochodzi do pewnych aktów przemocy tak? ale do takiej może trafić każdy bez względu na grupę jaką ma przypisana
poza tym mój jest grypsującym i nie siedzi w takowej celi

BANDZIOR' napisał:
2) przyporządkowanie kogoś do grupy klasyfikacyjnej w żadnym wypadku nie należy od długości wyroku, lecz od zakładu karnego, do którego zostanie przyporządkowany oraz jego typu
Myślę że się mylisz, bo wiele zalezy od długości wyroku, a przede wszystkim od rodzaju przestępstwa.
Jak również od tego czy dana osoba sama się zgłosiła, czy została doprowadzona

Barbie napisał:
Myślę że się mylisz, bo wiele zalezy od długości wyroku, a przede wszystkim od rodzaju przestępstwa.
Jak również od tego czy dana osoba sama się zgłosiła, czy została doprowadzona

wpływ na umieszczenie ma to, czy jest recydywistą, czy jest pierwszy raz karany, czy młodociany, czy skazany na karę aresztu wojskowego, ponieważ:
ZK dla młodocianych ma skrót M
ZK dla recydywistów ma R
ZK dla pierwszy raz karanych ma P etc

masz rację, rodzaj przestępstwa i sposob jego dokonania wpływa na typ zakładu, przyznaję:) jednakże osoba, która dostała P1, może po pewnym czasie dostać przekwalifikowanie i będzie w P2 lub P3, niezależnie od tego, za co siedzi

bandzior wiesz co ? namieszałeś z lekka :razz:
jeśli przyporządkowanie do grupy zależy od typu zk to w takim razie jeśli trafia do zk gdzie są i r i p to? to chyba oczywiste że zależy między innymi od wyroku i przestępstwa i tego czy jest pierwszy raz karany

Bandzior oczywiście :cool:
Mi chodziło raczej o przydzielanie grupy w momencie kiedy ktoś trafi do ZK.

Ciekawostką jest fakt, że mąż zgłosił się 02.03.2010 roku do AŚ w celu odbycia reszty kary - koniec 26.04.2010 (tak krótko, bo został mu zaliczony okres tymczasowego aresztowania).
Komisja chciała przyznać grupę R1 i mąż musiał przedstawić milion argumentów na swoją korzyść, aby dostać R2 - na szczęście się udało, choć z trudem, bo Panom z komisji nie podobały się art z których mąż był skazany :cool:

widzę:) tak, zależy, jednakże nie determinuje tego, czy dana osoba raz przyporządkowana do konkretnej grupy klasyfikacyjnej już w niej pozostanie, o to mi chodziło ;)

Barbie napisał:
Bandzior oczywiście :cool:
Mi chodziło raczej o przydzielanie grupy w momencie kiedy ktoś trafi do ZK.

Ciekawostką jest fakt, że mąż zgłosił się 02.03.2010 roku do AŚ w celu odbycia reszty kary - koniec 26.04.2010 (tak krótko, bo został mu zaliczony okres tymczasowego aresztowania).
Komisja chciała przyznać grupę R1 i mąż musiał przedstawić milion argumentów na swoją korzyść, aby dostać R2 - na szczęście się udało, choć z trudem, bo Panom z komisji nie podobały się art z których mąż był skazany :cool:

tak to niestety jest z tymi Komisjami, trzeba się z nimi użerać :) jednakże gratulacje, półotwarty to na pewno lepiej niż zamknięty

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót