Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
BANDZIOR' napisał:
widzę:) tak, zależy, jednakże nie determinuje tego, czy dana osoba raz przyporządkowana do konkretnej grupy klasyfikacyjnej już w niej pozostanie, o to mi chodziło ;)
W naszym przypadku nie było by czasu na zmianę grupy :D

Przyznam szczerze, że patrząc na to, że mąż miał do końca 2 miesiące, byłam pewna, że bez problemu będzie R2. A on tyle musiał się "produkować".

Choć on wolał ZK zamkniety, ale na moją prośbę walczył o R2 - zawsze to widzenie więcej :)

pewnie, że tak! każda chwila się liczy, poza tym ZK półotwarty daje więcej swobody

Witam. Może któraś z was dziewczyny będzie wiedziała. Jeżeli ktoś został skazany za udział w grupie a jest karany po raz pierwszy to czy dostanie grupę P czy R? i po jakim czasie może starać się o warunkowe?

Elmaa sylwia opisała wyżej wszystkie podgrupy, a co do warunkowego to zależy od wyroku jaki będzie miał do odbycia i sprawowania, oraz od Sądu.

elmaaa napisał:
Witam. Może któraś z was dziewczyny będzie wiedziała. Jeżeli ktoś został skazany za udział w grupie a jest karany po raz pierwszy to czy dostanie grupę P czy R? i po jakim czasie może starać się o warunkowe?

Dostanie podgrupę P (najprawdopodobniej) i będzie mógł się starać o wpz po odbyciu 1/2 kary (nie wcześniej niż po 6 miesiącach) - art 78 kk

daria1928 napisał:
Może ktoś napisać jaki jest przedział wiekowy Młodociani ( od ilu do ilu) ?

Art. 84 kkw - jeśli chodzi o prawo karne wykonawcze

W zakładzie karnym dla młodocianych odbywają karę skazani, którzy nie ukończyli 21 roku życia; w uzasadnionych wypadkach skazany może odbywać karę w tym zakładzie po ukończeniu 21 roku życia.

Art. 115 § 10 kk - jesli chodzi o prawo karne (w postępowaniu przed sądem karnym)

Młodocianym jest sprawca, który w chwili popełnienia czynu zabronionego nie ukończył 21 lat i w czasie orzekania w pierwszej instancji 24 lat.

Ostatnia edycja:
:( no to moj juz sie niekwalifikuje na mlodocianego :( szkoda bo myslalam ze mialby troszke lzej niz u doroslych... :(

communication napisał:
Dostanie podgrupę P (najprawdopodobniej) i będzie mógł się starać o wpz po odbyciu 1/2 kary (nie wcześniej niż po 6 miesiącach) - art 78 kk

właśnie najprawdopodobniej, bo z tego co mi się o uszy obiło to z tym że jeżeli do wyroku dołączają udział w zorganizowanej grupie to że nie ważne czy pierwszy raz karany czy dziesięć to że R albo nawet multiR... i tak tylko chcę się zorientować czy to co o uszy się obiło to prawda

elmaaa napisał:
właśnie najprawdopodobniej, bo z tego co mi się o uszy obiło to z tym że jeżeli do wyroku dołączają udział w zorganizowanej grupie to że nie ważne czy pierwszy raz karany czy dziesięć to że R albo nawet multiR... i tak tylko chcę się zorientować czy to co o uszy się obiło to prawda

Nie jest to prawdą (jeśli chodzi o tzw. "recydywę sądową")

communication napisał:
(jeśli chodzi o tzw. "recydywę sądową")

czyli może dostać penitencjarną za ten udział w zorganizowanej grupie mimo że pierwszy raz karany tak? dobrze rozumiem?:)

powiedzcie mi czy jeżeli mój syn miał grupe P1 jak odsiadywał swoją karę po raz pierwszy w ZK od razu napisze że grupe P1 dostał z powodu prób samobójczych to jeżeli teraz będzie miał iść drugi raz to komisja penitencjarna będzie brała to pod uwagę ??

elmaaa napisał:
czyli może dostać penitencjarną za ten udział w zorganizowanej grupie mimo że pierwszy raz karany tak? dobrze rozumiem?:)
communication napisał:
może, nie musi.
Nie dostanie żadnej recydywy! Jedyne co to nabierze praw do starania się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po takim okresie jak recydywa, ale nie będzie miał żadnej recydywy penitencjarnej czy kodeksowej! (Jeśli oczywiście jest tak jak piszesz Elmaaa, że to pierwszy raz)
ZGP to art. 65 KK - który oczywiście wiąże się z tym, o czym mówi art. 64 KK, ale nie w takim sensie jak piszecie:)

Ostatnia edycja:
Akte napisał:
ZGP to art. 65 KK - który oczywiście wiąże się z tym, o czym mówi art. 64 KK, ale nie w takim sensie jak piszecie:)

Oświeć nas zatem, czemu osoba skazana po raz piwerwszy za przestępstwo umyślne w ramach art 65kk - mając uprawnienia multirecydywisty - na 100% nie dostanie recydywy penitencjarnej (choćby nie wiem co i jakie okoliczności)?

Ja osobiście nie mam takiej pewności, jak Ty.

Ostatnia edycja:
A więc oświecam Was, że recydywy penitencjarnej nie dostanie ktoś, kto wcześniej nie przebywał w jednostce penitencjarnej, gdyż ZK dla R powstały nie dla ZGP, ale dla osób, które przebywały już w jednostkach penitencjarnych i najprościej mówiąc są "obeznane w temacie" dlatego oddziela się ich od osób pierwszy raz osadzonych, żeby recydywa nie wpływała demoralizująco na tych, którzy nigdy w ZK nie przebywali.
I owszem, istnieje coś takiego jak osadzenie recydywisty w ZK dla P jeśli są ku temu przesłanki, ale w drugą stronę to nie działa!

Ostatnia edycja:
Jak wytłumaczysz zatem fakt przebywania 30 przestępców z dożywociem i art 65 (skazanych "po raz pierwszy"), którzy w Wołowie są osadzeni jako R?

mr. Skorpion
mr. Dorian
mr. Kopeć
mr. Brzytwa
i wielu wielu innych :)

PS: Ich się izoluje, aby nie wpływali demoralizująco na osadzonych po raz pierwszy, (z tego co mi mówił dyrektor tamtej jednostki) :O

Ostatnia edycja:
Akte napisał:
Ale oni są w ZK dla R na oddziale dla P czy na oddziale dla R?:)

w ZK R na oddziale R1 ... często też na oddziale N - gdyż lubują się w kolorze czerwonym, oraz rozwalaniu głów (i innych części ciała) innym więźniom :rolleyes: - i nie są psychopatami, co ciekawsze.

Ostatnia edycja:
Że N to rozumiem, ale reszty niestety nie. No chyba, że to po prostu recydywa i ZGP w jednym, a nie ZGP pierwszy raz odbywająca karę pozbawienia wolności.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót