Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Akte napisał:
Że N to rozumiem, ale reszty niestety nie. No chyba, że to po prostu recydywa i ZGP w jednym, a nie ZGP pierwszy raz odbywająca karę pozbawienia wolności.

ZGP bez recydywy - skazani na dożywocia za bestialskie morderstwa.

W szczególności niejaki pan "Dorian" który jakiś czas temu na widzeniu... skręcił kark swojej konkubinie (po dostał gryps ze "sie źle prowadzi i nosi czerwoną bieliznę")...

Jak widać nie jest to takie oczywiste i "Petki" też mogą być "Erkami" kiedy ich stopień demoralizacji jest tak wysoki, że zagrażają resocjalizacji skazanych po raz pierwszy - ocena takiegoż przypadku należy do komisji penitencjarnej.

Ostatnia edycja:
Wiesz Comm, nie znam wymienionych przez Ciebie panów i nigdy na forum nie rzucam nazwami, ale jak na moje dziwne jest to, co piszesz, bo takie osoby to trafiają na enki, a nie na erki - no chyba, że w tym sensie, że enka znajduje się w ZK dla R, ale nie dzieli oddziału z erką...

Akte napisał:
bo takie osoby to trafiają na enki, a nie na erki

Trafiają na N - ale potem (za dobre sprawowanie) są przywracani na oddział dla R - i tak w kółko macieju. Wszak dużo teraz sie mówi o zasadzie humanitaryzmu - a tacy ludzie są mistrzami w pisaniu różnych skarg i zażaleń ;)

Czyli podsumowując jako że pierwszy raz skazany trafi na P ale że w wyroku ma przynależność do zorganizowanej grupy to będzie na warunkach R, czyli wokanda po 3/4 kary. Czy coś pomotałam? :)

Tak Elmaa, jeśli ma ZGP i chodzi o warunkowe przedterminowe zwolnienie to nabiera do niego praw po 3/4 - to akurat jest pewne.

czy ktoś odpowie na moje pytanie zadane pare postów wstecz ??

tak, przecież to jest w dokumentach. A jak się ustosunkują to nie wiadomo, pewnie w takim przypadku dużo zależy od psychologa

Akte napisał:
Wiesz Comm, nie znam wymienionych przez Ciebie panów i nigdy na forum nie rzucam nazwami.

Dorian to jest imię, chyba że w tym wypadku się mylę.

Jak skazanemu zmieniają oddział to jest związane z podgrupą?

Tak, jest takie imię jak Dorian, bo nawet znam jedną taką osobę, ale chodzi mi o to, że Comm sypie często jak nie danymi pracowników sądu to jakimiś pseudonimami... co dla mnie jest trochę nie na miejscu...
Sylwia, a ten oddział to w jakim sensie? Bo może to być związane z podgrupą, ale to tak, że ktoś miał np. P-1, dostał P-2 to zmienili mu oddział:) Ale takie zmiany zwane "przerzutami" to są spowodowane tym, że chce się jak najlepiej ukształtować atmosferę wychowawczą...:)

Akte napisał:
ale chodzi mi o to, że Comm sypie często jak nie danymi pracowników sądu to jakimiś pseudonimami... co dla mnie jest trochę nie na miejscu...

Dlaczego nie na miejscu?

po 1) Udostępniam ("sypię") imię i nazwisko Sędziów (i tylko ich), gdyż jako osoby pełniące funkcje publiczną są podane do publicznej wiadomości (zgodnie z art. 115 § 19 kk)

po 2) Pseudonimy to nie dane osobowe - można je podawać do publicznej wiadomości.

po 3) Jeśli wymieniam jakiegoś skazanego z "imienia i nazwiska" to mam absolutną pewność, że Sąd wyraził zgodę na upublicznienie jego wizerunku.

Ostatnia edycja:
No ale jaki jest tego cel Comm? Co to daje? Bo gdybyś o mnie napisał tak jak potrafisz pisać w stylu: "O, w czwartek sprawę prowadzi sędzia Kulka czy Wiewiórka to radzę się nie nastawiać, bo sędzia Kulka/ Wiewiórka jest bardzo szczegółowa..." to nawet gdyby moje dane były podane gdzieś do opinii publicznej to nie podobałoby mi się to! I w ogóle to, że coś gdzieś zostało upublicznione to nie znaczy, że trzeba plotkować o tym na forum!

Akte napisał:
No ale jaki jest tego cel Comm? Co to daje? Bo gdybyś o mnie napisał tak jak potrafisz pisać w stylu: "O, w czwartek sprawę prowadzi sędzia Kulka czy Wiewiórka to radzę się nie nastawiać, bo sędzia Kulka/ Wiewiórka jest bardzo szczegółowa..." to nawet gdyby moje dane były podane gdzieś do opinii publicznej to nie podobałoby mi się to! I w ogóle to, że coś gdzieś zostało upublicznione to nie znaczy, że trzeba plotkować o tym na forum!

No i co z tego? Pozwól, że sam będę o sobie stanowił oraz wyważał to co mówię - autonomicznie, ok? dziekuję :)

Mój mi mówił że jakiejś terapii rodzinnej to dotyczy i wydaje mi się że to jest program. Dobrze mówię? Bo mówił na widzeniu że miał rozmowę i że mówił że chce w ZK pracować itd.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
a tak w ogole mam pytanie. Czy po zakonczeniu kary dyscyplinarnej jest mozliwa zmiana podgrupy, czy w zwiazku z tym moj chlopak bedzie stawal na komisje?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
ann0112 napisał:
a tak w ogole mam pytanie. Czy po zakonczeniu kary dyscyplinarnej jest mozliwa zmiana podgrupy, czy w zwiazku z tym moj chlopak bedzie stawal na komisje?

Klasyfikację skazanych do określonego typu i rodzaju ZK określa się w oparciu o Art. 82 kkw oraz Art. 83 § 3 ust 3 kkw oraz § 40 Rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości w sprawie regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania kary pozbawienia wolności, który to określa między innymi "względy porządku i bezpieczeństwa".

Warto również zerknąć na § 58 w/w rozporządzenia.

jak również na Art. 89 kkw

Ostatnia edycja:
Ann - samo wygaśnięcie kary dyscyplinarnej nie jest powodem do postawienia osadzonego na komisję. Ogólnie na komisję stawia się osadzonych nie rzadziej niż co 6 miesięcy, żeby dokonać okresowej oceny ich postępów w resocjalizacji - czyli może to nastąpić wcześniej niż po 6 miesiącach od poprzedniej KP, ale w praktyce rzadko to się zdarza, bo nikt nie chce dodawać sobie pracy. Wcześniej stawia się osadzonych np. jak mają podjąć pracę, rozpocząć kurs czy nauczanie no i też jak wychowawca uzna, że osadzony już tak się zmienił, że można mu zmienić podgrupę, ale generalnie zmiana podgrupy następuje równo z oceną okresową, żeby właśnie nie robić sobie podwójnej pracy czyli spodziewajcie się komisji jak minie 6 miesięcy od ostatniej.

Ostatnia edycja:
Witam
Co trzeba zrobić żeby przejść z P2 na P3??
Czy czas wyroku ma znaczenie?? Na co najbardziej zwracają uwagę??

P3 jest najgorszą grupą raczej nie wyjdzie sie z wokandy , więc po co na gorszy się przenosić . Chyba że nie będzie chciał wyjść wsześniej.

mmm24 czemu piszesz, ze jest najgorsza ?? Moj P. mozliwe,ze bedzie mial zmiane grupy i mozliwosc jest taka ze dostanie p3 on rowniez nie chce na nia isc, bo mowi ze czeka sie do dzwona, lecz ja slyszalam co innego, ze jest to najlepsza grupa jaka moze byc :) i ze z wokand sie wychodzi... sama nie wiem co mam myslec ;/

Jak to nie wyjdzie się z wokandy z p3? Proszę niech wypowie się ktoś, kto zna się na rzeczy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót