Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Akte dziękuje teraz to super wytłumaczyłeś. Wielkie dzięki.;)

mam pytanie mój dostał wyrok trzech lat i ma podgrupę obecnie p1 obecnie ma za sobą trzy miesiące jak jest zamknięty czy może już się starać o grupę p2 aby mu zmienili czy dopiero po pól roku siedzenia:!::!::!::!:

1208malenstwo napisał:
...i ma podgrupę obecnie p1 obecnie ma za sobą trzy miesiące jak jest zamknięty czy może już się starać o grupę p2 aby mu zmienili czy dopiero po pól roku siedzenia:!::!::!::!:
Dopiero co to tłumaczyłam. Komisja dot. oceny postępów w procesie reso odbywa się co najmniej raz na 6 miesięcy, co oznacza że równie dobrze może nastąpić w każdej chwili, ale jeśli chodzi o ewentualny awans, o który wychowawca może wnioskować na komisji to nie jest takie raz-dwa, wychowawca musi poznać przecież osadzonego, stwierdzić czy faktycznie będzie nadawał się do warunków zwiększonej samodyscypliny, a po 3 miesiącach to nie liczyłabym na to choć na pewno historia zna takie przypadki, ale osadzony, żeby otrzymał awans musi się czymś wykazać w ogóle, a jak on dopiero co tam się pojawił to nie wiem czy aż tak bardzo zdążył się wykazać.
W każdym razie odpowiedź na Twoje pytanie brzmi, że na zmianę podgrupy nie musi czekać pół roku, ale jednocześnie może czekać na nią bardzo długo, a nawet może wcale się jej nie doczekać jeśli nic nie będzie robił, bo awans ma odzwierciedlać stan faktyczny, a nie nastąpić, bo minęło ileś tam czasu.

mam pytanie.(jestem nowa), mój chłopak jest na p2 w aś, dostał 6 miesięcy za posiadanie. czy możliwe jest by po 3 miesiacach(wokanda), za dobre sprawowanie itp; przeniesli go na p3?

gorzata po pierwsze ja na miejscu twojego chlopaka bym wogole nie wychodziła na wokandzie gdyby wyrok był do roku czasu, a po 2 nie można wyjść po 3 miesiacach, na wokande mozna stawać po 6 miesiecach :)

na forum przeczytałam, że wokanda jest po 3 miesiącach, a komisja przydzielajaca grupe po 6 . to jest jego 2 sprawa, wczesniej zapłacił grzywne i go wypuslili. czy nie mam co się łudzić? bedzie siedział?:(

Marianooowa napisał:
a po 2 nie można wyjść po 3 miesiacach, na wokande mozna stawać po 6 miesiecach :)

Można wyjść. Od 8 czerwca można.

1208malenstwo napisał:
czy może już się starać o grupę p2 aby mu zmienili czy dopiero po pól roku siedzenia:!::!::!::!:

Starać się powinien od pierwszego dnia po otrzymaniu P1. Ale choćby był najgrzeczniejszym to nie oznacza, że kiedykolwiek awansuje.

on mA P2, - 6 miechów, podiadanie. pytam czy ma szanse na otworek. ?wiem ze bedzie siedzial 6 miesiecy. tylko pytam czy am szanse na p3!

gorzata napisał:
tylko pytam czy am szanse na p3!

A skąd my to mamy wiedzieć?? Szansę ma każdy osadzony. A czy akurat ten konkretny dostanie P3 tego NIKT Ci nie powie.

Witam mam pytanie mój A jest na R2 czy ma szanse wyjsc z pierwszej wokandy?? ma kare rok pozbawienia wolnosci.. Wczesniej siedział 14 dni i od razy stał sie recydywistą no smieszne... ;)

Wydaje mi się, że ma szanse :) Każdy ma szanse. Jeden większą, drugi mniejszą. To zależy od sędzi i jego humoru :D

mam pytanie gdzie jest jeszcze R1T oprocz rzeszowa??

Witam!! Mój K w listopadzie otrzymał wyrok 2 lat pozbawienia wolności odliczając 4 miesiące AT, wcześniej miał zawiasy 2 lata które zostały mu odwieszone i odjęte od tego 6 msc które wtedy siedział w areszcie. Bilet dostał na 4 stycznia br i sie nie wstawił. Z tego co wiem listu gończego nie było, normalnie też odbierał korespondencje z sądu, nadmienie również że policja nie była ani razu u niego. Kilka dni temu został zatrzymany w parku przez policje i przewieziony do aresztu. I moje pytanie czy biorąc pod uwagę wszystkie te okoliczności ma szanse dostać grupę r2??

NiewiernyAniol napisał:
I moje pytanie czy biorąc pod uwagę wszystkie te okoliczności ma szanse dostać grupę r2??

Biorąc pod uwagę to, że za nic ma postanowienia i wyroki sądu - (czyli dostał nakaz stawienia się i zlekceważył) to ma marne szanse.
Aczkolwiek decyzję podejmą członkowie Komisji Penitencjarnej.

forg napisał:
Biorąc pod uwagę to, że za nic ma postanowienia i wyroki sądu - (czyli dostał nakaz stawienia się i zlekceważył) to ma marne szanse.

FORG natomiast tak jak wspomniałam nie było wysłanego listu gończego i listu z sądu normalnie przychodziły, informowały o posiedzeniach które miały się odbyć w jego sprawie - więc nie można tutaj mówić o ukrywaniu się prawda??

NiewiernyAniol napisał:
więc nie można tutaj mówić o ukrywaniu się prawda??

"Ma pan stawić się w dniu tym i tym do odbycia kary". Pan sobie to zlekceważył.
Na dodatek policjanci zamiast zajmować poważnymi sprawami muszą bawić się w taksówkarzy i odwozić przestępcę do odsiadki. Ja jako obywatel wolę, by policjanci realizowali inne zadania.

Jak widzę totalnie nie rozumiesz o co w tym wszystkim chodzi. Stawienie się do zk nie polega na czekaniu aż po mnie przyjadą. Pierwszym dowodem na zrozumienie błędu i na to, ze człowiek się zmienia jest odpokutowanie win.

forg napisał:
Pierwszym dowodem na zrozumienie błędu i na to, ze człowiek się zmienia jest odpokutowanie win.

Natomiast pragnę też zauważyć że mój K nie uciekał, chociaż mógł zrobić to z łatwością, widząc policjantów nie usiłował uciekać, nie kłócił sie z nimi ani nie aanturował. A nie stawił sie do aresztu ze względu na dziecko które jest w drodze. On rozumie swój błąd, wie że zasłużył na karę, po prostu chciał być blisko dziecka..:mad:

NiewiernyAniol napisał:
On rozumie swój błąd, wie że zasłużył na karę, po prostu chciał być blisko dziecka..:mad:

I w związku z powyższym prawdopodobnie zostanie objęty najwyższym stopniem izolacji - bo jeśli uważa, że to on stanowi prawo i może lekceważyć wyroki i polecenia sądów to prawdopodobnie będzie sobie lekceważył ustalenia regulaminu jednostki. Zatem będzie trzeba zadbać, by nie mógł wybrać np. dłuższego pobytu z dzieckiem. Bo taki miał kaprys.

forg napisał:
Zatem będzie trzeba zadbać, by nie mógł wybrać np. dłuższego pobytu z dzieckiem. Bo taki miał kaprys.

FORG czy w takim razie próbujesz powiedzieć że na wokandzie nie dadzą mu możliwości wcześniejszego wyjścia bo chciał być blisko dziecka i się nie wstawił do aresztu w terminie??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót