Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mala kobietka Skoro się nie stara, to na pewno nikomu innemu nie będzie zależało, żeby mu ją zmienić. To ma mu zależeć na tym i on ma się 'dobrze' zachowywać, a nie ktoś za niego..

Pisałam Ci w TW syntya, że twój 'P' na pewno nie dostanie. On już ma "R". A co myślisz, że przy "P" to też jest różowo ? Oni nie mają tam mieć kolorowo zacznijmy od tego, to nie wakacje na Majorce.
A co jeszcze do 'różowo'. Mój ma telefony co drugi dzień, czasami codziennie, czasami nawet 3 razy dziennie, widzenia dwa w miesiącu. Czasami przedłużane, nie ma żadnego kwitu i ma dobrą opinię. A jest R1..

forg Nie mów mi, że ktoś wcześniej odbywający kare w ZK i teraz znowu będzie nadal 'P'..

syntya Ogólnie chodzi o to, że jak ktoś trafia po raz (któryś juz do ZK.) To jest R-Recydywista, a kto odbywa karę w ZK po raz pierwszy jest P-'Petka'.

Ostatnia edycja:
a to przypadkiem nie uzaleznione jest od zagrozenia czynu z ktorego zostal skazany czy cos??? bo sam bedac jeszcze tutaj w Londynie dostal info ze klasyfikuje sie do P ale ze polskie realia sa nieco odmienne od tych tutaj, to dlatego pytam...

endorfinalna napisał:
forg Nie mów mi, że ktoś wcześniej odbywający kare w ZK i teraz znowu będzie nadal 'P'..

Przeczytaj sobie artykuł 86 kodeksu karnego wykonawczego. Zresztą - poczytaj sobie kkw, to nie zaszkodzi.
Uprzedzając ataki i dyskusje - odniosłem się do tego, że ktoś ma ZEROWE szanse. KKW daje furtkę skierowania kogoś kto siedział do zk dla odbywających karę karę po raz pierwszy.

Jak widzę syntya "nie ogarnia": "R" to zakład karny dla recydywistów penitencjarnych, "P" to zakład karny dla odbywających karę po raz pierwszy.

Nie chcac byc uszczypliwa, ale ten temat "ogarniam"...chciałam tylko uzyskac info na jakiej podstawie przydzielane sa te podgrupy, ale skoro juz mam odniesienie do kodeksu to sie pogrąze w lekture:) moze równiez zle sformułowałam pytanie, ale z tego co slyszałam do decyzji zaliczaja sie rozne aspekty nie tylko fakt czy ktos byl uprzednio karany czy dopiero pierwszy raz! przeciez zdarza sie ze ktos kto jest pierwszy raz karany dostaje R! a znam 2 takie przypadki!!!

forg Rozumiem, nie atakuje :)

syntya
Czytaj po kolei co Ci piszą to w końcu się zorientujesz, ale jak Ty co chwilę swoje to ja się nie dziwię, że 'nie ogarniasz' :)

Forg No, aż potrzebuje twojej odpowiedzi :o. Czy to możliwe, że ktoś pierwszy raz Karany dostaje R ?? Że niby on recydywa ?

ann0112 osadzonego poddaje się ocenie nie rzadziej niż raz na pół roku. Po tym okresie (maksymalnie) osadzony będzie "stawać na komisję" (polecam lekturę art.48 , art 49 regulaminu organizacyjno-porządkowego wykonywania kary pozbawienia wolności)
Degradacja, degradacji nierówna, osadzony, osadzonemu również. Wszystko zależy od rodzaju popełnionego czynu i zachowania osadzonego zdarzeniu.

dziękuję za odpowiedź :) Zatem widzę, że pan wychowawca szuka chyba po prostu dobrego pretekstu by nie wystąpić o zmianę grupy :rolleyes:

Mam do was takie pytanko, a mianowicie czy wiecie może kiedy te podgrupy są poraz pierwszy przydzielene bo mój łobuz siedzi dopiero tydzień w Aś w tarnowskich górach i pytałam się go jaką dostał grupe, a on mi powiedział że nie dostał... nie wiem czy nie kłamie :rolleyes: Jakie jest prawdopodobieństwo że dostanie np. M1 ? on ma teraz 20 lat i jest pierwszy raz karny jak macie jakieś pojęcie na ten temat to czekam na odpowiedź:D Bo przeczytałam gdzieś że jak ma się np. M1 to przysługują mu 3 widzenia w miesiącu czy to prawda?

Skoro jest na AŚ to nie dostał żadnej, jak trafi do ZK to zostanie mu ona przydzielona na pewno. Skoro pierwszy raz odsiadywać będzie wyrok będzie to P. A Skoro dostanie P1 czyli 'zamek', będą przysługiwać mu 2 widzenia w miesiącu, jeżeli P2, trzy widzenia w miesiącu, a jeżeli p3 to 4 widzenia w miesiącu.

Ponieważ ma 20 może dostać grupę M, a nie P. Jeśli trafił do AŚ jako skazany będzie mu przydzielona grupa. Na przejściowej celi może spędzić max 14 dni, w ciągu 2 dni wychowawca powinien przeprowadzić rozmowę z osadzonym która ma na celu w szczególności ustalenie niezbędnych informacji, zapewniających prawidłowe wykonanie kary pozbawienia wolności.
Art 79 b kkw ;)

Endorfinalna osadzony z grupą P3 korzysta z nieograniczonej ilości widzeń:
Art. 92. kkw W zakładzie karnym typu otwartego:
...
10) skazany może korzystać z nieograniczonej liczby widzeń

z bytomia Mój w AŚ nie miał przydzielony grupy żadnej, dopiero w ZK. A co do przydzielonej grupy M czy P. To chyba, że tak. Nie wiedziałam..

On już dostał wyrok 3 lat i 6 miesięcy, ale ma jeszcze sprawy w toku:( ja nie wiem jak do niego się mam czego kolwiek dowiedzieć na temet tej podgrupy:what: na przejściówce był dwa dni teraz przebywa na celi ...

No czyli wie jaką ma grupę, spytaj jeszcze raz w liście, albo na widzeniu. No to jak zadzwoni to dopytaj :)

Ostatnia edycja:
Witam. Do jakiej grupy należy osadzony mający na swoim koncie 2 europejskie nakazy aresztowania: 1.wyrok + 2.tymczasowe aresztowanie do oddzielnej sprawy. Teraz przebywa w AŚ. Wcześniej nie karany. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Nie jestem ekspertem, ale skoro nie ma prawomocnego wyroku i na dodatek jest tymczasowo aresztowany, to mysle ze moze to P1 skoro sparwa sa w toku...

Ale nie rozumiem kwestii Wcześniej nie karany to jakim cudem ma ENA wlasnie do odsiedzenia wyroku???

Wcześniej nie karany, a ten jeden wyrok to skąd ? Z tego wynika, że była jedna sprawa, gdzie dostał wyrok, a teraz będzie druga, skoro jest na AŚ. Skoro wcześniej nie siedział wcale, teraz będzie siedział pierwszy raz to P. Ale dziwnie to mi wygląda O_o

Chodzi o to iż 12 lat temu osadzony miał 1 wyrok w zawieszeniu który ze względu na jego ucieczkę za granicę przed tą sprawą nr. 2 został odwieszony i wyszły 2 europejskie nakazy aresztowania. Pierwszy za sprawę która została odwieszona plus drugi za sprawę na którą się nie stawiał i czeka na nią w AŚ. Po 12 latach stawił się na policję. Wcześniej przed tymi dwoma sprawami nie był karany.

femme8 jestes pewna ze nie byl karany? albo moze napisz cos wiecej bo to naparawde podejrzanie wyglada...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót