Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie wygląda podejrzanie, bo już wszystko jest 'wyjaśnione'. Zawiasy miał, które odwiesili bo uciekł za granicę nie stawiając się na druga sprawę. Z tego co piszesz, jeżeli tak jest to faktycznie wychodzi na to, że nie był karany. Czyli dostanie grupę 'P'

Ale co podejrzanie wygląda? Wyrok w zawieszeniu, druga sprawa, ucieczka za granicę. Został ujęty do odbycia pierwszego wyroku i do przeprowadzenia rozprawy w związku z drugą sprawa. Proste i P-1 na najbliższej Komisji.

endorfinalna forg no tak juz nie niestety zanim femme8 odpowiedziala mi server sie zawiesil po raj kolejny:mad:

Mi też się zawiesza serwer. Ale jest dokładnie tak jak wytłumaczył/a forg. Dzięki dziewczyny (i chłopaki) za odpowiedzi. Mam mętlik w głowie i do tego jestem ''noga'' z polskiego prawa.

Mam pytanie mój łobuz dostał M1 to znaczy, że ma teraz 3 widzenia na miesiąc tak ?

Art 91a kkw W zakładach karnych dla młodocianych typu zamkniętego i półotwartego skazani mają ponadto prawo do dodatkowego widzenia w miesiącu.:)

co to sa te podgrupy p1 p2 p3 o co w tym chodzi

Wystarczy przeczytać ten temat by się dowiedzieć!!

Kida..... poczytaj ten wątek na pewno znajdziesz odpowiedz.
Już zostało to opisane przez dziewczyny : )

to jaka grupe ma moj lobuz, ma polotworek trzy widzenia w miesiacu i recydywista:?:

Skoro nie umiesz przeczytać tego co napisano tutaj to zapytaj swojego przestępcy!

1. ZAKŁAD KARNY TYPU ZAMKNIĘTEGO (art. 90)

- cele mieszkalne skazanych mogą być otwarte w porze dziennej przez określonych zasadach, jeżeli względy bezpieczeństwa nie stoją temu na przeszkodzie
- skazani mogą być zatrudnieni poza terenem zakładu karnego w pełnym systemie konwojowania
- zajęcia kulturalno-oświatowe, sportowe oraz nauczanie organizuje się w obrębie zakładu karnego
- ruch skazanych po terenie zakładu karnego odbywa się w sposób zorganizowany i pod nadzorem
- skazani mogą korzystać z własnej bielizny i obuwia a za zezwoleniem dyrektora zakładu karnego także z odzieży
- skazani mogą korzystać z dwóch widzeń w miesiącu a za zgodą dyrektora zakładu karnego wykorzystać je jednorazowo
- widzenie skazanych podlega nadzorowi administracji zakładu karnego, rozmowy skazanych w trakcie widzeń podlegają kontroli administracji zakładu
-korespondencja skazanych podlega cenzurze administracji zakładu karnego z wyjątkiem korespondencji o której mowa w art. 8 par. 3, art. 102 pkt. 11, art. 103 par. 1, która może podlegać jedynie nadzorowi
- rozmowy telefoniczne skazanych podlegają kontroli administracji zakładu karnego.

2. ZAKŁAD KARNY TYPU PÓŁOTWARTEGO (art. 91)
- cele mieszkalne skazanych pozostają otwarte w porze dziennej, natomiast w porze nocnej mogę być zamknięte
- skazani mogą być zatrudnieni po za terenem zakładu karnego w systemie zmniejszonego konwojowania lub bez konwojowania, w tym rożnie na pojedynczych stanowiskach pracy
- skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu szkolnym oraz w zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego, grupowych zajęciach kulturalno-oświatowych lub sportowych
- skazani mogą poruszać się po terenie zakładu karnego w czasie i miejscach ustalonych w porządku wewnętrznym, skazani mogą korzystać z własnej odzieży, bielizny i obuwia
- skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego nie częściej niż raz na dwa miesiące, łącznie na okres nie przekraczający 14 dni w roku.
- skazani mogą korzystać z trzech widzeń w miesiącu które za zgodą dyrektora zakładu karnego mogą być połączone
- widzenia skazanych podlegają nadzorowi administracji zakładu karnego, rozmowy skazanych w trakcie widzenia mogą podlegać kontroli administracyjnej zakładu
- korespondencja skazanych może podlegać cenzurze administracyjnej
- rozmowy telefoniczne mogą podlegać kontroli

3. ZAKŁAD KARNY TYPU OTWARTEGO (ART. 92)
- cele mieszkalne skazanych pozostają otwarte przez całą dobę
- skazanych zatrudnia się przede wszystkim poza terenem zakładu karnego, bez konwojenta na pojedynczych stanowiskach
- skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz zajęciach terapeutycznych
- organizowanych poza terenem zakładu karnego, grupowych zajęciach kulturalno- oświatowych lub sportowych organizowanych poza terenem zakładu karnego
- skazani mogą korzystać z własnej odzieży, bielizny, obuwia
- skazany może korzystać z nieograniczonej liczny widzeń
- skazanym w miarę możliwości stwarza się warunki do przygotowania dodatkowych posiłków we własnym zakresie
- korespondencja skazanych nie podlega cenzurze administracji zakładu karnego
- rozmowy telefoniczne nie podlegają kontroli administracyjnej zakładu karnego
- widzenia nie mogą podlegać nadzorowi administracji zakładu karnego, rozmowy w trakcie widzenia nie podlegają kontroli administracji zakładu karnego.

kidadakasch przecież może mieć R2 tak ? I z tego by wynikało, że jest recydywistą i ma trzy widzenia w miesiącu.

sorrki wlasnie bylam i jeste zajeta czytaniem i juz wiekszosc sie dowiezialam co do mich pytan sorrki jeszcze raz:D

grupa P i R duzo rozni sie od siebie czy to te same zasady rozniace sie tylko liczba wyrokow?

Nie niestety nie te same...proponuje poczytac art. 86 kkw. powinno rozwiac watpliwosci...a co Twój juz dostał podgrupe???

Jako R mopze starac sie o WPZ bodajze po 3/4 kary a P po 2/3 wchodzi wiele aspektów różniacych te dwie podgrupy...

Ostatnia edycja:
syntya napisał:
Jako R mopze starac sie o WPZ bodajze po 3/4 kary a P po 2/3 wchodzi wiele aspektów różniacych te dwie podgrupy...

Pierwszy raz karany nabywa uprawnień do PZW po połowie wyroku.

emiro no fakt... sama nie wiem czemu tak napisałam:what:

syntya napisał:
emiro no fakt... sama nie wiem czemu tak napisałam:what:

Recydywista też ma prawo do WPZ po połowie odbytej kary( jeśli jest recydywistą penitencjarnym) Jesli postanowieniu sądu znajdzie się art. 64§1 i 64§2 to ułamek jest następujący 2/3 i 3/4 - recydywa kodeksowa

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót