Podgrupy klasyfikacyjne np.P1, P2,P3

• Autor wątku Autor wątku Nisiator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dzieki za szybka odpowiedz moze nie tak do konca sie ukrywal bo do 2005 roku wrzesnia mieszkalismy pod swoim adresem zameldowania i nikt nam nie zapukal do dzwi potem fakt wyjechalismy ale tu tez nie ukrywal sie mial legalna prace i meldunek czy ten fakt cos nam pomoze przy probie zmiany podgrupy na p2 a potem o warunek .Moze ktos wie jakieszanse na warunek po polowie kary w Rawiczu .Z gory dziekuje

Skoro miał wyrok i musiał się zgłosić do zk na odbycie kary i tego nie zrobił wyjeżdżając to znaczy, że się ukrywał... A jeśli chodzi o warunkowe zwolnienie to może starać się po połowie wyroku, a to czy zostanie wypuszczony zależy od decyzji sędziego.

Witam!Czytam kkw i pkt. dotyczące podgrup klasyfikacyjnych i mam pytanie, czy o prawach w ZK decyduje dana grupa czy sam budynek ZK. Już to rozwijam sensownie, czy osoba mająca grupę p3 a przebywająca z AŚ-ZK ma prawa takie jak na p3 (skoro ma ową grupę) czy takie zasady ją obowiązują jak w AŚ czyli telefon 1 w tygodniu 6 min, widzenia 4 w m-cu. Proszę o pomoc. pozdrowienia luizjanna

Emilka_28 Wiem tylko tyle Mój K. przebywa w AŚ-ZK i ma telefony 2razy w tyg. czas podajże max15minut i widzenia 3 wm-cu możliwe jeszcze jedna po prośbie.

Jeśli ma p3 i przebywa w zamkniętym zakładzie karnym to napewno na oddziale otwartym, bo z taką grupą nie powinno być inaczej. Powinien mieć więcej praw i nieograniczony telefon. Wiadomo godzinami nie może rozmawiać bo inni też czekają ale dzwonić może w dzień kiedy ma na to ochotę :) Natomiast liczba widzeń chyba się nie zmienia, ale prawo do przepustek jest. W Rzeszowie tak jest przynajmniej ... Również pozdrawiam :)

Heh taki oddział otwarty że cele sa pozamykane przez cały dzień. Telefon też tylko raz w tygodniu 6 min. Co ZK to inny obyczaj. Dzięki za odp. pozdrawiam

W kodeksie jest wyraźnie napisane że skazany z podgrupą P3 ma widzenia o nieograniczonym czasie, cele otwarte 24h/7, i niekontrolowane rozmowy telefoniczne. Łamane są jego prawa w takim razie.

a możesz wysłać ten art ? bo nigdy nie słyszałam o nieograniczonym czasie widzenia!

Przepis prawny:
§ Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:
10) skazany może korzystać z nieograniczonej liczby widzeń.

Kodeks nie gryzie, można sobie poszukać. Poza tym jeśli jest Pani zainteresowana to dlaczego nie sięga Pani po źródło?

wow! w takim razie bardzo dużo zakładów karnych "łamią prawa".

Szczerze to nie chciało mi się szukać :D

Dziewczyny troszkę namieszałyście, przepisy trzeba czytać bardziej całościowo...

Przepis prawny:
Art. 90. W zakładzie karnym typu zamkniętego:
6) skazani mogą korzystać z dwóch widzeń w miesiącu, a za zgodą dyrektora zakładu karnego wykorzystać je jednorazowo,

Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:
8 ) skazani mogą korzystać z trzech widzeń w miesiącu, które za zgodą dyrektora zakładu karnego mogą być połączone,

Art. 92. W zakładzie karnym typu otwartego:
10) skazany może korzystać z nieograniczonej liczby widzeń -> KKW

Ale jest też inny przepis:

Przepis prawny:
Art. 105a. § 1. Widzenie trwa 60 minut. W tym samym dniu skazanemu udziela się tylko jednego widzenia, z zastrzeżeniem art. 90 pkt 6 i art. 91 pkt 8. -> KKW

Oznacza to, że osoby z podgrupą M/P/R-3 mają tyle widzeń ile dni jest do tego wyznaczonych w danej jednostce, ale widzenie i tak trwa 60 minut, bo w jednym dniu widzenie może być tylko jedno. W dodatku KKW w przypadku ZK typu otwartego nie mówi nawet nic o łączeniu godzin więc tu, żeby być na widzeniu dłużej niż 60 minut trzeba mieć albo nagrodę w postaci dłuższego widzenia albo ulgę albo jakąś jeszcze inną zgodę - gdzieniegdzie można się dogadać, że przyjechało się z daleka itp. i pozwalają na dłuższe widzenie.

Inna rzecz co do tych otwartych cel, które jednak pozostają zamknięte.
Nie chce mi się już szukać odpowiednich przepisów, ale te wszystkie przywileje wynikające z podgrup realizuje się w zgodzie z zasadami porządku i bezpieczeństwa czyli jeśli np. ktoś awansował do ZK typu otwartego, ale przebywa na "zamku", bo coś tam to korzysta z 3 widzeń, może otrzymywać przepustki, może np. chodzić we własnym ubraniu, ale nie można nagle otworzyć cel dla jednego osobnika.

Witam. Mam pytanie. Czy istnieje jakiś ustawowy przepis, który mówi o konieczności zamiany P1 na P2? Od czego to zależy, co na to wpływa? Czy może być tak, że skazany do końca kary przebywa na P1? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

Jak najbardziej może być tak, że do końca kary skazany ma podgrupę P1. Od zmiany grupy zależy wiele czynników.

Czesc.Moj syn zostal skazany na 1 rok ; nie wiem czemu siedzi w Z.K Strzelce Opolskie 1 na dodatek jest pierwszy raz karany tam siedza tacy co maja wieksze wyroki. Czemu tak jest:?:

19anetka - bo nie czegoś takiego jak podział zakładów karnych na takie dla długowyrokowców i krótkowyrokowców. Ale za to jest podział na ZK dla pierwszy raz osadzonych i dla recydywistów penitencjarnych tak więc Twój syn trafił do odpowiedniego ZK.

19anetka20 Mój Łobuz też siedzi w strzelcach. I mój też ma grupe p1, miał komisje niedawno ale mu nie zmienili na p2...
na jakim oddziale Twoj siedzi?

Witam Wszystkim :)

Dostalem 3 lata temu do odsiadki 12 miesiecy jest to moja pierwsza odsiadka,(mialem wyrok w zawieszeniu rok na trzy, nie kontaktowalem sie z kuratorem to odwiesili mi) obecnie jestem zagranica i chcem wrocic do PL zeby odsiedziec swoje...

Mam dwa pytania:
1.Jaka jest mozliwosc ze dostane polotwarty?? (Sad moze mi nie przedzielic ze wg na to ze nie wstawilem sie wczesniej lecz teraz chce sie dobrowolnie oddac tzn odsiedziec swoje i miec spokoj)

2. Jest mozliwosc ze wyjde wczesniej ( adwokata wynajme)

dziekuje z gory za pomoc

wyrok jest nieduzy wiec mysle ze dostaniesz półotworek, no i ze 1wszy raz bedziesz siedział. mozliwosc ze wyjdziesz wczesniej jest zawsze i to zalezy nie od adwokata ale od tego jak bedziesz sie tam zachowywał :)

PrzemoGliwice napisał:
2. Jest mozliwosc ze wyjde wczesniej ( adwokata wynajme)

Wpłać te pieniądze, które przeznaczyłeś na adwokata na dom dziecka. Albo wspomóż kogoś darowizną..
Adwokat do uzyskania warunkowego przedterminowego zwolnienia nie jest potrzebny. Wystarczy pokazać za kratami, że się jest zresocjalizowanym. Poczytaj sobie stosowne tematy tego forum.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót